Ihmiset

Vallan linnake -tähti Sidse Babett Knudsen: Tommi Korpela on suomalainen sankari

Tanskalaistähti Sidse Babett Knudsen on näytellyt niin Tom Hanksin kuin Mads Mikkelsenin kanssa. Nyt hän saa vastaansa Tommi Korpelan.

Sydän särkyi, kun näyttelijä Sidse Babett Knudsen, 48, luki kotonaan Kööpenhaminassa elokuvakäsikirjoitusta. Se perustui Antti Tuurin Ikitie-romaaniin, ja siinä roolihahmo Saran pieni poika ammutaan kolhoosilaisten silmien edessä.

Neuvosto-Karjalaan ihanneyhteiskuntaa rakentamaan lähtenyt kansainvälinen yhteisö saa tuta, mitä Stalinin vainot kansanvihollisina pidettyjä kohtaan tarkoittavat. Käytössä olivat kaikki keinot kidutuksesta läheisistä vasikoimiseen.

”Lapsen surmaaminen oli elokuvan kaikkein kamalin kohtaus, mutta se oli myös syy, jonka vuoksi halusin tehdä roolin. Ikitie on tragedia, enkä ole koskaan ennen tehnyt tragediaa”, Sidse Babett Knudsen sanoo.

Elokuvassa Sidse puhuu leveää lännen englantia, sillä hän ei esitä suomalaissiirtolaista vaan amerikkalaista maalaisnaista keskilännestä.

Sidse oppi englannin kielen jo viisivuotiaana, kun hänen opettajaäitinsä ja valokuvaajaisänsä muuttivat pariksi vuodeksi Tansaniaan tekemään vapaaehtoistyötä.

”Kun palasimme Tanskaan, menin englanninkieliseen kansainväliseen kouluun.”

Vallan linnake teki tähden

Sidse Knudsenin nosti maailmantähdeksi tanskalainen tv-sarja Vallan linnake, jossa hän näytteli pääministeri Brigitte Nyborgia. Ohjelma myytiin yli 70 maahan.

”Birgitte oli ensimmäinen rooli, jossa sain näytellä auktoriteettia. Mutta nyt Birgitte on jättänyt minut. Nykyään saan rooleja jo sen vuoksi, että minulla on muitakin referenssejä kuin Birgitte. Ranskalaisia kiinnostavat ranskalaiset työni, amerikkalaisia taas amerikkalaiset.”

Vallan linnaketta tehtiin kolme tuotantokautta. Tuleeko Birgitte takaisin?

”Kuka tietää? En koskaan sano ei koskaan, mutta poliitikon tarina on kerrottu. Birgittelle täytyisi tulla aivan uusi kertomus. Mutta haluaisin todellakin tavata Birgiten kaltaisen naisen joko elokuvassa tai oikeassa elämässä.”

Kuumien sankareiden vastanäyttelijä

Sidse Knudsen on näytellyt maailman kuumimpien sankareiden, kuten Tom Hanksin ja Mads Mikkelsenin kanssa. Nyt on vuorossa meidän suomalaisten sankari, Tommi Korpela.

Sidse jos kuka tunnistaa, millaisia sankarihahmoja nämä miehet edustavat. Tom Hanksin sankarit ovat tavallisia miehiä, joille tapahtuu jotakin erityistä.

”Tom on aina sankari vastoin omaa tahtoaan”, Sidse Knudsen sanoo.

Tanskalainen Mads Mikkelsen on tullut kuuluisaksi muun muassa James Bond -pahiksena.

”Mads on niin karismaattinen, hän näyttää aivan puolijumalalta. Ei ole kovin tanskalaista – tai suomalaista – olla erikoinen ja hyväksyä oma erityislaatuisuutensa. Meidänhän pitäisi kaikkien olla samanlaisia, tai ainakin maanläheisiä. On hienoa, että Mads on niin erilainen.”

Tommi Korpelan sankarius perustuu Sidsen mukaan siihen, että tämä herättää aina kunnioitusta, oli tilanne kuinka alentava tahansa. Tommi Korpelalla on myös erityinen suomalaisen sankarin piirre.

”Häntä lyödään oikealta ja vasemmalta, mutta hän ei koskaan luovuta. Hän vain jatkaa. Se on sisua.”

Lue koko juttu Kotiliedestä 19/2017.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vallan linnake -tähti Sidse Babett Knudsen: Tommi Korpela on suomalainen sankari

Sinun täytyy kommentoidaksesi.