Mira Luoti, #metoo, muusikko, PMMP

Mira Luoti seksuaalisesta ahdistelusta Annassa: ”On väärin, että uhrit joutuvat puolustelemaan itseään”

Muusikko Mira Luoti, 40, kertoo uudessa Annassa, että hän ei pitkään aikaan kertonut lapsena kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta muille kuin kaikista läheisimmille. Me too -kampanja sai aikaan sen, että Mira koki voivansa vihdoin puhua lapsuuden painajaismaisista kokemuksista.

Mira Luoti itki. Hän oli juuri liittynyt salaiseen Facebook-ryhmään ja luki viestejä, joissa naiset jakoivat kokemuksiaan eräästä turkulaisesta musiikinopettajasta. Naisten mukaan tämä oli ahdistellut heitä seksuaalisesti koulussa 1990-luvulla. Naiset olivat tuolloin yläasteikäisiä, nuorin vasta kuudesluokkalainen. Mira oli yksi uhreista.

Mira ystävineen oli kertonut asiasta koulussa, mutta heitä vähäteltiin ja opettaja sai jatkaa tehtävässään. Ahdistelu jatkui.

Kouluvuosien jälkeen Mira oli yrittänyt vain unohtaa. Hän ei ollut puhunut kokemuksistaan kuin muutamalle läheiselle ihmiselle.

”Yhteiskunnassamme on niin väärin se, että uhrit joutuvat puolustelemaan itseään. Nyt puhuessanikin minulle tulee ahdistunut olo, kuin olisin piinapenkissä. Tulee olo, että joudun puolustamaan itseäni, vaikka järki sanoo muuta”, Mira sanoo tuoreessa Annassa.

Mira Luoti, #metoo, muusikko, PMMP”Meitä ei ole kuunneltu”

Tuosta yöstä on nyt kolme kuukautta. Koulun kolmen entisen oppilaan perustamassa ryhmässä on jaettu opettajaan liittyviä ahdistelukokemuksia.

Kokemukset julkaistiin loppuvuonna nimettöminä Turun Sanomissa. Tässä kuussa osa naisista astui julkisuuteen Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä. Mira kertoo Annassa, että päätökseen vaikutti Me too -kampanja. Kuukausiliitteeseen haastateltiin 28:aa opettajan entistä oppilasta.

Heistä neljä kertoi olleensa sukupuoliyhteydessä opettajan kanssa tai antaneensa tälle suuseksiä. Kymmenen kertoi sukuelinten kourimisesta, väkisin suutelusta, seksiehdotuksista tai rivoista kommenteista. Loput entisistä oppilaista kertoivat nähneensä tai kuulleensa sivusta seksisävytteisiä puheita ja ahdistelua. Opettaja ei ole myöntänyt tekojaan.

Mira on saanut ulostulostaan myönteistä palautetta, mutta viime kuukaudet ovat olleet raskaita, ja hän on hakenut apua terapiasta.

Jotkut ovat ihmetelleet, miksi naiset puhuvat vasta nyt.

”Ihminen yrittää suojella itseään unohtamalla vaikeita asioita. Me toon takia minulle tuli sellainen olo, että nyt jos koskaan on oikea hetki puhua. Naiset ovat yrittäneet ottaa näitä asioita esille aikaisemminkin, mutta meitä ei ole kuunneltu”, Mira toteaa.

Painajaismainen kuoromatka

Ahdistelu tapahtui, kun yhdeksäsluokkalainen Mira oli koulun kuoromatkalla Pietarissa. Musiikin opettaja pyysi Miran hotellihuoneeseensa puhuakseen tämän kanssa musiikista mutta alkoi kouria tämän rintoja ja haaroväliä.

Mira pakeni huoneeseensa. Hän oli sokissa, makasi lattialla ja huusi, kunnes yksi tytöistä läpsi häntä kasvoihin.

”Siinä meni rikki luottamus siihen aikuiseen. Ensin me kuunnellaan yhdessä korvalappustereoita, ja sitten hän käyttää tilaisuuden väärin.”

Opettaja oli ollut aiemminkin tungetteleva ja puhunut rivoja, mutta Pietarissa hänen käytöksensä muuttui pelottavammaksi. Mira ja hänen ystävänsä yrittivät pysyä omissa oloissaan. Kotiin he palasivat hautajaistunnelmissa.

Jo omakotitalon verannalla Mira riisui vaatteensa, joita hän ei halunnut viedä sisään. Ne tuntuivat ummehtuneilta.

”Menin suoraan suihkuun. Halusin vain pestä sen matkan pois”, Mira muistelee Annan tuoreessa jutussa.

Lue Annan juttu: Mira Luoti teininä kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta: ”Vasta nyt olen päässyt käsittelemään traumaani”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mira Luoti seksuaalisesta ahdistelusta Annassa: ”On väärin, että uhrit joutuvat puolustelemaan itseään”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X