Valokuvaaja Meeri Koutaniemi:
 ”Sain vahvan naisen mallin 
perheestäni jo lapsena”

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi, 30, kiertää kuvaamassa eri puolilla maailmaa. Hänet on palkittu lukuisista kuvareportaaseistaan. Meeri avioitui syyskuussa muusikko Sami Yaffan kanssa. Pari asuu Helsingissä.

Meeri Koutaniemi: ”Oma äitini ja mummini ovat minulle suomalaisen naiseuden esikuvia. Äiti kasvatti kuusi lasta ja loi samalla myös uran psykologina. Mummi omisti aikoinaan Kuusamon ainoan matkustajakodin ja teki paljon töitä, vaikka sai yhdeksän lasta. Sain vahvan naisen mallin omasta perheestäni jo lapsena. Juureni ovat yhä vahvasti Kuusamossa, sen metsissä ja hiljaisuudessa.

Lue myös: Lue ja ylläty! Nämä ovat valokuvaaja Meeri Koutaniemen 5 lempikohdetta maailmalla

Meeri Koutaniemi työskentelee usein rankoissa olosuhteissa.Minulle valokuvaajan työn tekeminen on luonnollista ja oma kutsumukseni, mutta muualla maailmalla se aiheuttaa hämmästystä. Erityisesti patriarkaalisissa yhteiskunnissa, joissa naisen paikka on kotona, aikuiset miehet ovat ihmetelleet sitä, miten voin itsenäisenä naisena reissata yksin kamerani kanssa.

Meeri Koutaniemi: Kuvaamani ihmiset inspiroivat minua periksiantamattomuudellaan

Rankat olosuhteet eivät määrittele ihmisen sisäistä maailmaa vaan ne päinvastoin venyttävät sitä. Ilmiöt ja ihmisen potentiaalin ymmärtäminen kiinnostavat minua. Työni on usein provosoimista: kuva on ärsyke, josta ihminen jatkaa. Tarkoitukseni ei ole tarjota vastauksia, vaan herättää uusia kysymyksiä.

Urani koskettavin projekti on ollut naisten ympärileikkauksista kertovan kirjan tekeminen. Sitä varten kuvasin kahden teini-ikäisen maasai-heimon tytön ympärileikkauksia Keniassa ja tapasin Elisabet-nimisen nuoren naisen. Hän oli paennut ympärileikkausta ja haaveili aktivistin työstä. Elisabet onnistui saamaan kauttamme suomalaisen rahoittajan tiedotustyölle. Nyt hän käy kertomassa kylissä ja kouluissa ympärileikkauksen vaaroista. Elisabetin kotiin on paennut kymmeniä tyttöjä, joiden huoltaja hän on nyt 22-vuotiaana.

Joskus näkemäni olosuhteet tuntuvat lamaannuttavilta, mutta kuvaamani ihmiset inspiroivat minua periksiantamattomuudellaan. He saavat minut jatkamaan tätä työtä.”

Kotimaisen Hálon Ruska-paita, 240 e ja -housut, 310 e, tiedustelut Hálo from North. Soili Rautasen suunnittelema näyttävä kaulakoru, tiedustelut Sora Design. Korvakorut 119 e, Lovia.

Tyyli: Jenni Juurinen

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 25/17.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Valokuvaaja Meeri Koutaniemi:
 ”Sain vahvan naisen mallin 
perheestäni jo lapsena”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X