Ihmiset

Vappu Pimiän pitkä tie ruokaguruksi: ”En murtunut, vaikka haaveeni torjuttiin monta kertaa"

Vappu Pimiä haluaa olla Suomen Martha Stewart eli valtakunnan virallinen keittiöhengetär. Tie chat-juontajasta keittokirjailijaksi ja suosituksi tv-kasvoksi on vaatinut Vapulta silmittömästi töitä ja palavaa intohimoa – sekä sitkeyttä hetkinä, jolloin kukaan ei uskonut häneen.

Äidiltä saatu paketti oli kova, ihan selvä kirja. Oli jouluaatto ja 10-vuotias Vappu Pimiä rapisteli lahjan auki malttamattomana.

Kääreistä paljastui Mysi Lahtisen Jäniksen jälkiruoka -kirja. Se oli Vapun ensimmäinen ikioma reseptikirja.

Ruoanlaittoa rakastanut Vappu alkoi kehitellä omia reseptejään varhain.

”Leikin salaa Kati Nappaa, kun kukaan ei nähnyt. Äitini muistaa myös, että halusin olla kuin Teija Sopanen.

Pimiän perheessä ruoka on aina ollut tärkeä osa arkea, sillä Vapun isä on koulutukseltaan keittiömestari, vaikka onkin tehnyt uransa rakennusalan yrittäjänä.

Koko perhe herkutteli esimerkiksi juustoilla, kun Vappu oli ekaluokkalainen ja hänen siskonsa ja veljensä vielä tarhassa. Se oli harvinaista 1980-luvulla, jolloin Suomessa elettiin lihapiirakoiden ja nakkipiilojen kulta-aikaa.

Vapun isä toi aina ulkomailla käydessään kotiin tuoreita raaka-aineita maailmalta.

Kun isä oli matkoilla, teini-ikäinen Vappu valmisti perheen ruoat. Chili con carne ja pizza olivat hänen bravuurejaan.

”Perin intohimon ruoanlaittoon isältäni. Olen laittanut ruokaa ystävilleni ja perheelleni niin kauan kuin muistan. ”

Ei lahjoja näyttelijäksi

Vaikka ura ruoan parissa kyti haaveena Vapun mielessä, hän ei löytänyt omaa tietään helposti.

vappu pimiä haaveilee ravintolan perustamisesta

”Tavoitteeni oli, että haluan olla kokki, näyttelijä tai rikas liikenainen.”

Lukion jälkeen Vappu lähti Kanarialle töihin. Siellä 19-vuotias nuori nainen rillutteli ja työskenteli yhden talven ravintolan sisäänheittäjänä.

Haave näyttelijän työstä tyssäsi teatterikorkeakoulun pääsykokeisiin.

”Lahjani eivät riittäneet. En ollut tarpeeksi taiteellinen ja korkealentoinen näyttelijäksi.”

Televisiotöihin Vappu päätyi radiosta. Ensimmäinen pesti oli chat-juontajan työ. Miljoonayleisö oppi tuntemaan Vapun Big Brotherista, jonka juontajapestin jälkeen Vapun ura lähti nousukiitoon.

Tänä keväänä hänet on nähty Tanssii tähtien kanssa -ja Maajussille morsian -ohjelmissa.

Taustalla on kytenyt kuitenkin koko ajan haave ruokaan liittyvistä töistä. Ajatus keittokirjailijan urasta alkoi kipinöidä noin kymmenen vuotta sitten, kun Vappu näki Amerikan-matkallaan televisiossa julkkiskokki Rachel Rayn valmistamassa ruokaa.

”Ajattelin, että tuota minäkin haluan tehdä. Haluan olla Suomen Martha Stewart.”

Paksumpi nahka

Vappu opetteli yrittäjyyttä jo nuorena käytännön kautta, kun isä sai sydänkohtauksen 50-vuotiaana. Tuolloin 22-vuotias Vappu hyppäsi puoleksi vuodeksi tuuraamaan isäänsä tämän lattia-alan yritykseen ja opetteli yrittäjyyttä yhdessä isän yhtiökumppanin kanssa.

Isä on opettanut Vapulle järkevää ja tarkkaa rahankäyttöä.

”Minut on kasvatettu pitämään itsestäni huolta. En ole koskaan pyytänyt penniäkään yhdeltäkään mieheltä.”

”Olen tehnyt valtavasti työtä menestykseni eteen. Kukaan ei ole tullut hakemaan minua kotoa, eikä mitään ole tippunut taivaalta suoraan syliini.”

Toki onnistuminen herättää myös kateutta: aina löytyy joku, joka jaksaa muistuttaa siitä, että Vapulla ei ole ruoka-alan koulutusta.

vappu pimiä haaveilee ravintolan perustamisesta

”Nettikirjoittelua tulee aina olemaan, se ikävä kyllä kuuluu tähän ammattiin. Aina joku jaksaa itkeä, että en ole kokki – vaikka en ole koskaan sitä väittänytkään! Nigella Lawsonkaan ei ole kokki ja hänellä pyyhkii ihan hyvin.”

Haaveena ravintola

Vapun tärkein tsemppari on oma puoliso Teemu, joka työskentelee toimitusjohtajana pelialan yrityksessä.

”Hän on paras tukijani. Kierrätän ideani hänellä. Hän myös sanoo vastaan, jos pitää jotain ajatusta huonona.”

Muutama vuosi sitten Vappu sijoitti säästöjään luomuruokaan erikoistuneeseen yritykseen, vaikka Teemu varoitteli häntä. Yritys ajautui konkurssiin ja Vappu menetti rahansa.

”En kuunnellut miestäni, vaikka olisi pitänyt. Jatkossa punnitsen hänen näkemyksiään tarkemmin.”

Jonakin päivänä Vappu haluaisi perustaa oman ravintolan. Mutta ei vielä, kun lapset ovat niin pieniä.

”Olen aina yrittänyt miettiä uralleni suuntaa, mutta nyt pohdin sitä entistä tarkemmin. Enää en säntäile ympäriinsä yhtä paljon kuin nuorempana.”

Lue koko juttu Kotilieden numerosta 7/17.

Poimi Vapun pääsiäisen leivontavinkit: Pasha Vappu Pimiän ohjeella Hedelmäkakku Vappu Pimiän tapaan

Lue lisää: Vappu Pimiä Annan haastattelussa: ”Pahinta on jäädä jumittamaan mokaan”

Lue myös: Sikke Sumari, 65, valmistuu kokiksi: ”Nyt voin vihdoin esiintyä ammattiasussa” Huippukokki Tomi Björck: ”Surffailu Austaraliassa ei riittänyt elämän sisällöksi”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vappu Pimiän pitkä tie ruokaguruksi: ”En murtunut, vaikka haaveeni torjuttiin monta kertaa"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.