Johanna

Yrittäjä Johanna Närvä: ”Kodin kauneus on tärkeää”

Sisustusliikettä pitävä Johanna Närvä nauttii tunnelmallisesta kodista ja jaksaa sisustaa vapaa-aikanaankin.

Raumalaisen Johanna Närvän perhe asuu kaupungin keskustassa vuonna 1908 rakennetussa puutalossa.

Ilmavissa huoneissa on korkeutta melkein kolme ja puoli metriä. Alakerrassa sijaitsevat keittiö, olohuone, työhuone, kirjasto, vanhempien makuuhuone sekä kylpytilat. Yläkerrasta löytyy pojan huone, vaatehuone ja rakentamaton ullakko.

”Kun vieraat saapuvat meille, pidän oleskelutiloihin johtavat pariovet aluksi kiinni. Muuten tervehtimisestä ei tule mitään, kun vieraat suuntaavat katseensa ja ajatuksensa oleskelutiloihin.”

Eteisestä avautuva näkymä on vangitseva, huone toisensa perään mitä kutsuvampia sohva- ja nojatuoliyhdistelmiä.

Johanna_7

Johannan perheen kodissa oleskelutiloja on peräkkäin kolme kappaletta. Keskimmäinen huone toimii myös työtilana. Viimeinen huone on kirjasto, jossa lueskellaan ja katsotaan televisiota. Lattia on Orient-Occidentilta hankittua lipeäkäsiteltyä tammiparkettia.

Kolmehenkinen perhe on asunut talossa reilut nelisen vuotta. Viimeiset 30 vuotta tilitoimistona toimineessa rakennuksessa tehtiin totaalinen remontti viidessä kuukaudessa.

”Onni kun talossa ei ole koskaan ollut suihkua eikä saunatiloja. Siksi siellä ei ollut kosteusvaurioitakaan.”

Talossa on neljä toimivaa alkuperäistä kaakeli- ja kaksi peltiuunia. Suurin osa kattolistoista ja väliovet ovat alkuperäisiä. Yhtenäisen ilmeen vuoksi lattia uusittiin kokonaan.

Johanna_3

Tämä on mun platsi
Puusohvasta en luovu. Vanha puusohva on kulkenut mukanani yli 30 vuotta. Pelastin sen nuorena tyttönä naapurin kaatopaikkakuormasta. Silloin se oli vielä kirkkaanvihreä. Saarekkeen eteen rakennettiin seinäke sohvaa varten. Sohva on minun paikkani, jossa luen, syön, otan päiväunia ja selaan iPadia. Sohvalta käsin voin myös katsoa keittiön seinälle olevaa televisiota.

”Harmaalla sävytetty tammiparketti on kiitollinen, sillä siinä ei pöly näy. Tosin en häiriinny villakoirista, mutta tavaroiden pitää olla aina paikoillaan.”

Sisustuksen värityksessä vuorottelvat valkoisen, beigen ja harmaan sävyt terästettynä mustalla. Yhtenäinen väritys kokoaa yhteen eri vuosikymmenien ja tyylisuuntien kalusteet.

Johanna_4

Ripaus mustaa
Yhdistetty keittö- ja ruokailutilamme oli aluksi aika valkoinen ja liian romanttinen. Löysin kirpparilta sopivan lipaston, jonka maalasin mustaksi ja vaihdoin vetimet lasinupeiksi. Lipaston kaveriksi siirsin vanhan keinutuolin. Rakastan mittasuhdevirheitä ja tyylirikkoja, siksi ylisuuri seinäkello päätyi lipaston yläpuolelle.

”Kotimme ullakolla sijaitsee niin sanottu mustamaalaamo. Maalaan siellä pikkutavaroita, valaisimia ja kalusteita mustiksi. Onneksi minun ei tarvitse mustamaalata elämässä muualla.”

Mustan lisäksi särmää kotiin tuovat designkalusteet, kuten Artekin kattovalaisin, Fritz Hansenin Joutsen-tuoli ja Harri Koskisen suunnittelema K-tuoli.

Johanna_5

Kerään rasioita
Olen rasiaihminen ja mukaani tarttuu erilaisia laatikoita. Visapuisen Sylvi-rasian hankin kesällä Laitilan Kirpputorilta. Suloinen rasia oli hyvässä kunnossa ja avainkin oli tallessa.

Johanna_6

Huumoria kotiin
Kirjaston mustasta takaseinästä valkoinen sarvikuononpää erottuu hyvin. En aiemmin oikein pitänyt Harri Koskisen suunnittelemasta Block-valaisimesta, mutta se vaan sopii huoneen kokonaisuuteen ja valaisee eläinfiguurin hienosti.

”Estetiikka on tärkeää. Ennen remonttia näin silmissäni kansakoulun keittiön, jossa työpöytä sijaitsee ikkunoiden edessä ja hella ikkunoiden välissä. Halusin sen tunnelman kotiinikin.”

Keittiössä laitteet eivät hyppää silmille. Työtason vaalean induktiolieden kaverina on tyylikäs liesituuletin. Puusta ja Gyproc-levystä rakennettu korkea huuva kätkee liesituulettimen tekniikan.

”Tykkään sisustuksessa rytmistä. Keittiössä rytmiä luovat symmetrisesti ripustetut mustat kattovalaisimet.”

Johanna perusti yrityksensä 22 vuotta sitten ja ompeli aluksi verhoja kotona. Nykyään täyden palvelun liikkeessä myydään kaikkea sisustustukseen liittyvää: kankaita, mattoja, huonekaluja, valaismia ja pientavaraa. Liikkeen yhteydessä on edelleen myös ompelimo. Johanna tekee myös kotien kaluste- ja värisuunnittelua. Sisusta Kotia ry valitsi Johannan Kodinonni-liikkeen vuoden 2015 sisustusliikkeeksi.

Johanna_8

Kotoisasti kirjastossa
Kaakeliuunin reunakoristeet olivat ruman ruskeat, mutta onneksi takkamestari kertoi, että ne oli tapana maalata sisustukseen sopiviksi. Vastapainoksi olen hankkinut mustia yksityiskohtia. Tarpeeksi korkeat ja oikeanmalliset tikkaat löysin kirpputorilta ja maalasin ne mustiksi. Liian krumeluuri kynttelikkökin löysi paikkansa takan reunalta. Harri Koskisen musta nahalla verhoiltu K-tuoli on lempituolini. Kirjahylly on rakennettu perusmappihyllyistä ja erilaisista listoista.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 23/15

Lue lisää:

Harmaa hurmaa kattauksissa

Sami Sykkö: “Kotini kertoo, että olen romantikko” 

Säilytysvinkkejä kaaoksen kesyttämiseen

Keskustelu

Näistä musta-valkoisista kodeista kodikkuus on yhtä kaukana kuin kuu maasta. Onneksi tämä trendi on jo mennyttä vuosi sitten. Kuka haluaisi oikeasti asua laboratoriomaisissa puitteissa? Mustaa käyttävät vain he, joiden elämä on pielessä ja sydän/mieli musta.

Kommentoi juttua: Yrittäjä Johanna Närvä: ”Kodin kauneus on tärkeää”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X