​Milloin kellojen siirto tehdään ja mihin suuntaan? Katso helppo muistisääntö

Taas se on edessä, nimittäin kellojen siirto. Mutta milloin kelloja tarkalleen ottaen siirretään ja mihin suuntaan? Lue vastaus!

Kellojen siirto talviaikaan 2020 tapahtuu 25. lokakuuta. Kelloja siirretään tunti taaksepäin yöllä kello 04.00:stä kello 03.00:een.

Sen jälkeen kelloja siirretään seuraavan kerran vuonna 2021, kun siirrytään kesäaikaan. Silloin viisaria siirretään tunti eteenpäin 28. maaliskuuta yöllä kello 03.00:sta kello 04.00:ään.

Lue myös: Kerro mielipiteesi: Pitäisikö kellojen siirtäminen lopettaa?

Helppo muistisääntö kellojen siirtoon

Kelloja siirretään kaksi kertaa vuodessa. Kertoja on monelle siinäkin jo liikaa, mutta siirtäminen tehdään kuitenkin niin harvoin, että usein unohtuu, pitikö viisaria siirtää eteen- vai taaksepäin.

Muun muassa tietokoneiden ja puhelimien kellot siirtyvät oikeaan aikaan itsestään, mutta esimerkiksi rannekellot ja seinäkellot eivät, joten ne on siirrettävä itse.

Kellojen siirtämiseen on olemassa monta muistisääntöä. Yksi helppo muistisääntö on:

Kelloja siirretään aina lähimmän kesän suuntaan eli syksyllä kelloa siirretään tunti taaksepäin ja keväällä kelloa siirretään tunti eteenpäin.

Kellojen siirto talviaikaan

Talviaika eli normaaliaika alkaa lokakuun viimeisenä sunnuntaina Suomen aikaa kello neljä yöllä, jolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin.

Kellojen siirto kesäaikaan

Kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaina Suomen aikaa kello kolme yöllä, jolloin kelloja siirretään tunti eteenpäin.

Lue myös: Tunti on pitkä aika sisäiselle kellolle – näin kellojen siirtäminen vaikuttaa terveyteen

Kellojen siirtämisen historia ja tulevaisuus

Suomessa kesäaikaa kokeiltiin ensimmäisen kerran vuonna 1942. Säännöllisesti kesäaikaan alettiin siirtyä vuonna 1981. Kesäaikaan siirtymistä on perusteltu muun muassa energian säästämisellä.

Syyskuussa 2018 Euroopan komissio antoi ehdotuksen vuonna 2002 voimaan tulleen kesäaikadirektiivin kumoamisesta. Ehdotuksen käsittely eteni maaliskuussa 2019, kun Euroopan parlamentti äänesti kellonajan siirron lopettamisen puolesta.

Parlamentin mietinnössä ehdotettiin, että jäsenvaltiot siirtäisivät kelloja viimeisen kerran vuonna 2021. Aloitteen käsittely jatkuu yhä virkamiestasolla.

Ehdotuksen toteutuessa kaikissa EU-valtioissa luovuttaisiin kellonajan siirrosta. Jäsenvaltiot päättäisivät itse pysyvästä ajastaan.

Suomella ei ole lopullista kantaa pysyvään aikaan. Eduskunta päättää Suomen pysyvästä ajasta, jos kellonajan siirrosta luovutaan EU:ssa. Asiasta tullaan säätämään lailla, ja päätös pysyvästä ajasta tehdään lain säätämisen yhteydessä.

Lähde: Valtioneuvosto

Avainsanat

Keskustelu

I have read so many articles or reviews about the blogger lovers but this paragraph is genuinely
a good paragraph, keep it up. Fodboldtrøjer online

Miksi puhutaan kellojen siirtelemisestä. Viisareitahan veivataan edestakaisin. Tai numeroita näppäillään. Vai siirtääkö joku kellonsa yöpöydältä esim. tiskipöydälle. Normaali- talviaika ainoa oikea. Jäädessämme nk. kesäaikaan menetämme elämästämme yhden,( voi olla tärkeäkin) tunnin.

It’s going to be ending of mine day, but before end I am reading this
great post to improve my experience.
Bayer Leverkusen Shirt

There’s certainly a great deal to find out about this topic.
I like all of the points you made. koszulki piłkarskie z nadrukiem

Kommentoi juttua: ​Milloin kellojen siirto tehdään ja mihin suuntaan? Katso helppo muistisääntö

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X