7 tuotetta, joita ulkomailla asuvat suomalaiset hamstraavat kotimaasta – tätä lähetystä Australiassa asuva Minna odotti neljä kuukautta

Ulkomailla asuva suomalainen kaipaa kotimaasta ruisleipää ja salmiakkia, eikö vain? Australiassa opiskeleva Minna kertoo, mitä suomalaisia tuotteita hän ikävöi eniten asuessaan pallon toisella puolella. 

Australian Geelongissa opiskeleva suomalainen Minna Sume, 32, sai hiljattain mieluisan lähetyksen Suomesta: Minnan perhe oli lastannut laatikon suomalaisilla tuotteilla, joita pallon toisella puolella asuva nainen eniten kaipaa kotimaastaan.

Minna on asunut Australiassa kaksi vuotta, eikä hän ole sinä aikana päässyt käymään Suomessa. Siksi tuotelähetys olikin iloinen ja hyvin hartaasti odotettu yllätys.

”Paketin saapumisessa kesti neljä kuukautta. Äitini lähetti sen toukokuussa minulle syntymäpäivälahjaksi”, Minna kertoo.

Kuva herkkupaketin sisällöstä: suomalaisia karkkeja, kahvia, sanaristikoita, keksejä, sinappia ja kardemummaa

Tätä herkkupakettia Minna odotti neljä kuukautta. Kuva: Minna Sumen kotialbumi

Ruisleipä ja salmiakki ovat perinteisimmät asiat, joita ulkomailla asuvat suomalaiset kertovat kaipaavansa, mutta moni muukin tuote on vain suomalaisten kauppojen erikoisuus. Nyt Minna kertoo, mitä kotimaisia tuotteita ulkomailla asuvat suomalaiset ikävöivät erityisesti – ja mitä kaikkea Suomesta hamstrataan tilaisuuden tullen.

1. Suomalaiset karkit

Se perus Fazerin sininen. Vaikka suklaata löytyy lähes jokaisesta maailman kolkasta, Minnan mukaan mikään ei kolahda suomalaisen suklaan lailla.

Irtokarkit ovat myös harvinaista herkkua muualla maailmassa.

”Täältä olen löytänyt vain yhden kaupan, missä saa valita omat karkit, ja sekin on nyt koronan takia joutunut lopettamaan toimintansa”, Minna kertoo.

Lue myös: Tiesitkö tämän Fazerin Sinisestä? 7 yllättävää faktaa kaikkien tuntemasta suklaasta

2. Lonkero

Suomalaiseen alkoholijuomaan, lonkeroon, liittyy vahvasti muistoja saunasta, läheisten kanssa vietetystä ajasta ja kesäisistä illoista mökillä. Siksi lonkero on yksi tuotteista, joita Minna tunnustaa kaipaavansa kenties eniten.

Rannalla juotu lonkero ei valitettavasti maistu samalta kuin saunan lauteilla nautittu. Kuva: Minna Sumen kotialbumi

Rannalla juotu lonkero ei valitettavasti maistu samalta kuin saunan lauteilla nautittu. Kuva: Minna Sumen kotialbumi

3. Suomalainen suodatinkahvi

Suomalaiset tunnetaan kahvin suurkuluttajakansana. Vaikka Suomessa ei olisikaan ahkera kahvinjuoja, tavallista suomalaista suodatinkahvia oppii herkästi arvostamaan ulkomailla asuessa.

”Suomessa saa kahviloista aina pannukahvia, mutta täällä juodaan erikoiskahveja, kuten espressoja ja latteja”, Minna sanoo.

Lue myös: 6 vinkkiä parempaan kahviin – suodatinpussijippo avuksi: ”Vaikuttaa merkittävästi makuun!”

4. Villasukat

Monilla on se mielikuva, että etelän kohteissa kylvetään pelkässä auringonpaisteessa ja lämmössä. Näin ei kuitenkaan aina ole, ja siksi supisuomalaiset villasukat ovat usein kaivattua tavaraa ulkomailla.

”Kyllä ne villasukat olivat kaikkein mieluisimmat paketista. Australiassa suurin osa taloista on rakennettu kesää varten, koska talvi on niin lyhyt, joten ikkunat ja ovet falskaavat kylmimpinä kuukausina”, Minna kertoo.

5. Kardemumma

Monesta paikkaa on hankala löytää suomalaisten suosimia mausteita, kuten kardemummaa. Innokkaat leipurit joutuvatkin usein kuljettamaan tai tilaamaan sitä Suomesta.

”Olen metsästänyt kardemummaa monesta kaupasta Australiassa, mutta ei ole löytynyt sellaista, joka olisi sopinut korvapuusteihin.”

Kahvia ja korvapuusteja – näitä moni ulkomailla asuva suomalainen kaipaa. Kuva: Minna Sumen kotialbumi

Kahvia ja korvapuusteja – näitä moni ulkomailla asuva suomalainen kaipaa. Kuva: Minna Sumen kotialbumi

6. Ristikot ja sanahaut

Minnan Suomi-lähetyksestä löytyi useampi kappale erilaisia ristikoita ja sanahakuja.

”Näitä tykkään tehdä, jotta suomen kieli pysyy hyvänä. Kun puhuu pääasiassa englantia, jotkut suomen kielen sanat alkaa takellella.”

7. Marimekon tuotteita

Vaikka Minna ei ole aiemmin ollut Marimekko-fani, paketin mukana tulleet tyynyliinat olivat iloinen yllätys. Hän myöntää, että ulkomailla asumisen myötä on oppinut arvostamaan suomalaista muotoilua, kuten iki-ihanaa unikkokuosia.

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Minna on asunut Australiassa jo liki kahden vuoden ajan. Kuva: Minna Sumen kotialbumi

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Minna on asunut Australiassa jo liki kahden vuoden ajan. Kuva: Minna Sumen kotialbumi

Oletko sinä joskus asunut ulkomailla? Mitä suomalaisia tuotteita silloin ikävöit? 

Avainsanat

Keskustelu

Kyllä on taas liioiteltu. Monikaan ei kaipaa suomalaisia tuotteita maailmalla.

Olen asunut ulkomailla nyt 32 vuotta ja kaipaan Suomesta eniten salmiakkia. Myönnän myös että viime jouluna tilattiin tyttären kanssa Fazerilta ihana karkki ja suklaa lähetys. Eikä suomalaisen leivän voittanutta ole! Myös siirappi pitää tuoda Suomesta jos haluaa tehdä pipareita.

Noista kaipaamme ruisleipää ja Fazerin sinistä ja lisäksi hapankorppuja. Kaikkia kolmea on tällä hetkellä pieni varasto. Villasukat on muutenkin. Suomalaista suodatinkahvia – ei todellakaan.

Usein kaipaan suomalaista salaattia ja kurkkua. Niitä saa toki kaikkialta, mutta jotenkin silti ne maistuu erilaiselta Suomessa kuin muisssa maissa joissa olen asunut. Nykyään asun Ruotsissa ja täällä salaatti on hyvin samanlaista, mutta kurkku ei maistu samalta kuin Suomessa. Sen lisäksi kaipaan usein muualla asuessani pohjoismaalaisia kirpeitä syysajan omenoita, sillä monissa maissa miltei kaikki kaupan omenat tuppaa olemaan hyvin makeita. Toisinaan kauempana asuessa iskee myös himo saada sitä fazerin salmiakkisuklaata, vaikken Suomessa asuessani sitä kovinkaan usein syönyt.

Kommentoi juttua: 7 tuotetta, joita ulkomailla asuvat suomalaiset hamstraavat kotimaasta – tätä lähetystä Australiassa asuva Minna odotti neljä kuukautta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X