Ajo-opetusta liikenteessä

Ajokortti aikuisena: katso vinkit!

Ajokortin hankkimiselle ei ole yläikärajaa. Auton rattiin voi hypätä myös kymmenien vuosien tauon jälkeen. Silloin ajotaitoa kannattaa kerrata autokoulussa.

Mitä minulta vaaditaan, jos ajan aikuisiällä henkilöauton ajokortin?

Sinun on läpäistävä sekä teoria- että ajokoe. Ajokokeeseen ei pääse, ennen kuin teoriakoe on hyväksytty. Lisäksi tarvitset lääkäriltä ajoterveyslausunnon. Jos sinulla on jokin ajokykyyn vaikuttava sairaus, kuten diabetes tai epilepsia, saatat tarvita lisäksi erikoislääkärin todistuksen. Mitään ennakkoharjoittelua ei tarvita, sillä ajokoulun tarkoitus on opettaa sinut ajamaan.

Liikenteen sekaan meneminen hirvittää. Mitä jos auto sammuu ja takana olevat hermostuvat?

Jos auto sammuu, käynnistä se uudelleen. Takana oleva näkee kolmiosta, että harjoittelet. Jokainen on joskus harjoitellut. Liikenne tökkii monista eri syistä, joskus sen vuoksi, että seassa on autokoululaisia. Ei sen kummempaa.

Autokoulun opettaja vaikuttaa kärsimättömältä. Mitä teen?

Voit vaihtaa opettajaa. On turha kärsiä, jos kemiat menevät ristiin. Kerro avoimesti, että haluat kärsivällisen ja hidasta oppijaa ymmärtävän opettajan. Maksat koko lystin ja voit myös vaatia opettajan, jonka kanssa tulet toimeen.

Kuinka paljon ajo-opetusta kurssin aikana saa?

Nykyisessä kolmivaiheisessa mallissa ajo-opetuksen määrä on suurempi kuin ennen ajokorttilain voimaantuloa vuonna 2013. Ajo-opetusta on perusvaiheessa 18 tuntia, harjoitteluvaiheessa 2 tuntia ja syventävässä vaiheessa 4 tuntia.

Miten nopeasti kortin voi halutessaan saada?

Jos saat sovitettua teoria- ja ajotunnit tehokkaasti kalenteriin, jopa parissa kolmessa viikossa. Käytännössä aikaa kannattaa varata 3–4 kuukautta.

Miten vaikea teoriakoe on?

Teoriakokeessa on 50 kuvakysymystä ja 10 monivalintakysymystä. Kuvakysymyksissä saat vastata 8 kysymykseen väärin. Monivalintakysymyksissä hyväksytään 3 väärää vastausta. Teoriakokeen voi uusia niin kauan, että se menee läpi. Helsingin Sanomat teki yhdessä liikenneviranomaisten kanssa kymmenen kysymyksen testin vaikeimmiksi havaituista asioista ja tilanteista. Selvisi, että virheitä tulee erityisesti kääntymisiä ja väistämisvelvollisuuksia sivuavissa tilanteissa.

Onko väliä, ajanko kortin kesällä vai talvella?

Kesällä autokouluissa on ruuhkaisinta ja ajotuntien sopiminen vaatii sovittelua. Sen sijaan ajotaitoon ei vuodenajalla ole vaikutusta. Pimeässä ja liukkaalla ajamista opetellaan joka tapauksessa simulaattorilla ja liukkaalla radalla.

Mitä tapahtuu, jos en pääse ajokokeesta läpi?

Tutkinnon vastaanottaja saattaa määrätä sinulle joitakin lisäajotunteja. Ota lisätunteja ja keskity ajokokeessa esille tulleisiin puutteisiin. Sen jälkeen uusit ajokokeen. Yrityskertojen määrää ei ole rajoitettu, joten voit yrittää niin monta kertaa, että pääset läpi.

Mitä aikuisen autokoulu maksaa?

Saman verran kuin nuoremmankin, hinnat pyörivät 2 500 euron molemmin puolin.

Selviänkö pienemmin kustannuksin, jos puoliso opettaa minua ajamaan?

Säästät kyllä, mutta summa riippuu esimerkiksi siitä, voitteko hyödyntää ajotuntien matkoja. Oppituntien kuluissa voi maksimissaan säästää puolet ajokoulujen hinnoista. Opetusluvasta selviää 30 eurolla ja opetuslupaopettajan teoriakokeesta 28 eurolla, mutta näitä enemmän kuluja tulee esimerkiksi jarrupolkimesta ja sen asennuksesta sekä katsastuksesta. Kysele hintoja, sillä niissä on paikkakuntakohtaisiakin eroja.

Liikennemerkkejä

En ole ajanut autoa pariinkymmeneen vuoteen. Pitääkö ajokortti nyt ajaa uudestaan?

B-luokan eli henkilöauton pitkäaikainen ajo-oikeus on voimassa 70-vuotiaaksi asti. Sen sijaan ajokortilla on omat määräaikansa: Ensimmäinen ajokortti on lyhytaikainen ja voimassa 2 vuotta. Kun olet hankkinut vähintään 3 kuukautta ajokokemusta ja suorittanut harjoitteluvaiheen sekä syventävän vaiheen opinnot, saat pitkäaikaisen, 15 vuotta voimassa olevan kortin.

Mitä ajotaidon kertaaminen autokoulussa maksaa?

Tämä riippuu siitä, miten paljon opetusta tarvitset. Isot kertauspaketit teoriakursseineen voivat yltää tuhannen euron paikkeille, mutta toisaalta voit selvitä muutamalla ajotunnilla, eli jokusella satasella tai sitäkin halvemmalla. Kysy paikallisilta autokouluilta, millaista takaisin rattiin -opetusta ne tarjoavat.

Mitä ajokortin uusiminen käytännössä tarkoittaa?

Kun ajokortin voimassaoloaika menee umpeen, sen uusimiseen tarvitaan hakemus ja valokuva. Lääkärintodistuksen perusteella ajokortti voi olla voimassa tavallisia määräaikoja lyhyemmän ajan. Kun lääkäri arvioi ”kokonaisvaltaista ajoterveyttä”, hän ottaa huomioon kaikki ajamiseen vaikuttavat sairaudet, vammat ja terveydentilan muutokset sekä yhteisvaikutukset. Syynissä ovat muun muassa sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, neurologiset sairaudet, kuten muistisairaudet ja epilepsia, sekä päihdeongelmat.

Missä iässä säännöllisiä lääkärintarkastuksia aletaan vaatia?

Henkilöauton ajokortin voimassaolo päättyy, kun täytät 70 vuotta. Sen jälkeen kortti voidaan uusia viideksi vuodeksi kerrallaan. Ajokortin uusintaa varten on toimitettava lääkärinlausunto, jolla osoitetaan, että ajokykysi on riittävä ikääntymisestä huolimatta.

Mitä laajennettu lääkärintarkastus pitää sisällään?

Ajokortin uusintaa varten yli 70-vuotiaille tehdään laajennettu lääkärintarkastus, jossa käydään läpi sairaudet, lääkitys sekä ikääntymiseen liittyvät muutokset. Lisäksi lääkäri testaa yleisen toimintakyvyn.

Miten pitkään saamani lääkärinlausunto on voimassa?

Voimassaolon ajat vaihtelevat, sillä lääkäri kertoo lausunnossaan, kuinka pian se on uusittava. Tieto tästä siirtyy poliisille ja Liikenteen turvallisuusvirastolle Trafille, josta tulee muistutuskirje lääkä- rinlausunnon uusimisen tarpeesta. Normaalisti tehdään vain ikätarkistukset, toisin sanoen henkilöauton kuljettajille 70 ikävuodesta eteenpäin viiden vuoden välein. Lääkärillä on ilmoitusvelvollisuus poliisille, jos hän huomaa ajoterveyteen vaikuttavia asioita.

Tarkistetaanko näkökykyäni säännöllisesti ajokorttia varten?

Ei tarkisteta. Aiemmin oli vaatimus optikon tarkastuksesta 45-vuotiaille, mutta pakollisia näöntarkastuksia ei enää ole.

Onko ajokortin uusijoille yläikärajaa?

Ei ole. Ajokortti ei ole ikääntyvillä kiinni ikävuosista vaan ajokyvystä. Esimerkiksi Trafin tilastoissa on mukana ikäryhmä 95 vuotta ja sitä vanhemmat.

Käykö koskaan niin, että ajokorttia ei kerta kaikkiaan myönnetä?

Jos terveyttä koskevat vaatimukset eivät täyty, niin voi käydä.

Asiantuntijana erityisasiantuntija Veijo Tuononen, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi
Lähteet ja lisätietoa: Trafi.fi, Suomen Autokoululiitto

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ajokortti aikuisena: katso vinkit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X