Naaman lääppiminen ei kannata korona-aikana – Sanna yritti noudattaa suositusta vain tunnin ajan, mutta silti käsi eksyi kasvoille 

Ihminen koskettelee luontaisesti kasvojaan. Se on iso riski koronaviruksen levitessä. Tähän on vain yksi lääke.    

Tein ihmiskokeen. Yritin välttää kasvojeni koskettelua. Koronaviruksen takia, tiedättehän. Olin lukenut australialaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan ihminen koskee suuta, nenää tai silmiään kymmenen kertaa tunnissa silloin, kun hän ei kiinnitä asiaan huomiota.

Lue myös: Tuntuvatko koronaviruksen takia asetetut rajoitukset sinusta liioittelulta? Lue tämä juttu – saatat muuttaa mielesi

Kun lasketaan mukaan myös ne kerrat, jolloin koskee poskia, kaulaa, hiuksia ja korvia, käsi käy kasvojen alueella 23 kertaa tunnissa.

Kuulostaa paljolta. Taatusti pystyn olemaan lääppimättä naamaani. Vaan enpä pystynyt. Ihmiskokeeni kesti tunnin, ja sen aikana käteni eksyi viisi kertaa joko nenän tai suun pieleen tai hieraisemaan silmää. Viisi kertaa! Jos jatkan samaa tahtia, kosken kasvojani yhden päivän valveillaolotuntien aikana 80 kertaa. Viikon aikana kertoja kertyy 560.

Koronavirukset säilyvät elinkykyisinä päiviä

Koronaviruksen leviämisen kannalta juuri suun, nenän ja silmien koskeminen on huono juttu. Siinä ottaa riskin siirtää virus omin käsin elimistöönsä.

Koronavirus Covid-19 leviää pisaratartunnalla kuten muutkin influenssavirukset. Tavallisissa viruksen aiheuttamista flunssatartunnoista puolet saadaan tällä tavoin. Toinen puoli tulee kosketustartunnoista.

Sairastuneen ilmoille pärskäyttämä viruspilvi leviää metrien alueelle kaikille mahdollisille pinnoille. Kun ihminen koskettaa viruksen peittämää pintaa: ovenkahvaa, kädensijaa, kättä, lounaspöydän ottimia, virus tarvitsee viisi sekuntia siirtyäkseen käsiin. Tartunnan voi saada pintojen välityksellä myös ulkotiloissa, sillä korona ei lannistu kylmästä.

Lue lisää: Käsienpesu on tehokkain tapa ehkäistä flunssaa – tiedätkö, kuinka monta kertaa päivässä on tarpeeksi?

Muut koronavirukset pysyvät otollisissa olosuhteissa tartuttamiskykyisenä muutaman päivän. Covid-19 elinkykyä ei ole vielä tutkittu, mutta se lienee samaa luokkaa.

Kun kasvojen koskettelua ei voi välttää, vain yksi asia auttaa. Peskää käsiänne, ihmiset!

Keskustelu

SARS CoV-2 ei ole influenssavirus. Se ei siis leviä kuten muutkin influenssat, vaan leviää Kuten influenssat.

Kommentoi juttua: Naaman lääppiminen ei kannata korona-aikana – Sanna yritti noudattaa suositusta vain tunnin ajan, mutta silti käsi eksyi kasvoille 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X