Tarinat Tilaajille

Ami ja Pilvi kasvoivat isän mielen sairauden varjossa –  ”Isä oli meille rakas kaikesta kammottavasta kurasta huolimatta”

Amin ja Pilvin isä sairasti kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja kuoli oman käden kautta. Yhteinen vihollinen, sairaus, hitsasi siskot yhteen ja kasvatti heistä vahvoja.

Talvella 1976 nelivuotiaalla Pilvillä ja seitsenvuotiaalla Amilla oli vesirokko. Pilvi oli kovassa kuumeessa. Äiti lähti työmatkalle, ja tytöt jäivät isän kanssa kotiin.

Illalla isä sanoi lähtevänsä viemään roskia. Tytöt ymmärsivät, ettei isä ­ollut tulossa kotiin, vaan meni baariin juomaan. Oli myöhä, ja heitä pelotti. Ami selitti tilannetta pikkusiskolle ja piti hänestä huolta.

Tällaista ja muuta arvaamatonta tapahtui jatkuvasti perheessä, jonka isä sairasti kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Hän myös joi, mikä on tavallista sairauden yhteydessä.

Lapsina Amilla ja Pilvillä ei ollut isän sairaudelle nimeä eikä selitystä, jonka he olisivat voineet ymmärtää. He kertovat kokemuksensa, koska haluavat rohkaista avoimuuteen mielen sairauksien käsittelyssä. Ne ovat sairauksia siinä missä syöpä ja sydänvaivat, eikä niissä ole mitään hävettävää. Alkoholismin tavoin ne kietoutuvat myös läheisten elämään.

Olin jatkuvassa valmiustilassa: kenellä on paha mieli, kuka hermostuu. Se jäi pysyväksi olotilaksi.

Pilvi Kuitu
Pilvi Kuitu (oikealla) työskentelee perustamansa Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtajana. Hänen perheeseensä  kuuluu puoliso ja kolme lasta. Ami on sisustusarkkitehti ja  lentoemäntä, joka on lomautuksen ajan työskennellyt luokanopettajana  ja pääsi juuri opiskelemaan luokanopettajaksi. Hänellä on puoliso ja kaksi lasta.
Pilvi Kuitu (oikealla) työskentelee perustamansa Kulttuurikeskus PiiPoon toiminnanjohtajana. Hänen perheeseensä kuuluu puoliso ja kolme lasta. Ami on sisustusarkkitehti ja lentoemäntä, joka on lomautuksen ajan työskennellyt luokanopettajana ja pääsi juuri opiskelemaan luokanopettajaksi. Hänellä on puoliso ja kaksi lasta.

Ovi kävi yöllä

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.