Monet pienyrittäjät ovat juuri nyt isoissa vaikeuksissa – katso keinot, joilla voit tukea kotimaisia yrittäjiä

Nyt on aika tukea yrittäjiä, joiden palveluista haluaa pitää kiinni. Kokosimme yhteen vinkit, joilla voit auttaa.

Koronaepidemian takia asetetut poikkeusolot ovat pakottaneet lukuisat suomalaiset ravintolat, baarit ja muut palveluntarjoajat sulkemaan ovensa. Se on tarkoittanut isoja vaikeuksia erityisesti suomalaisille pienyrityksille.

Peräti 73 prosenttia yrityksistä on kärsinyt taloudellisesti jo kriisin ensimetreillä, selviää Kantar TNS:n yrittäjägallupista. Kysely tehtiin 18.–24. maaliskuuta. Siinä eivät siis vielä näy hallituksen tuoreimpien rajoitustoimien vaikutukset.

”Kriisi aiheuttaa erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille ongelmia. Sitä kautta myös isoille, sillä kaikkien ostovoima pienenee lomautuksien vuoksi”, kertoo Suomen Yrittäjien viestintäjohtaja Taru Jussila Kotiliedelle.

Lue myös: Seura: Olga ja Tuukka Temosta uhkaavat satojen tuhansien tappiot: ”Korona tuli päivälleen ensi-illan kanssa”

Suomen Yrittäjien mukaan edessä saattaa olla konkurssiaalto. Tällä hetkellä hallitus kuitenkin kaavailee monenlaisia tukitoimia, jotta yritykset pysyisivät pystyssä. Viime viikolla oikeusministeriö kertoi valmistelevansa esitystä, jolla rajoitetaan velkojan oikeutta hakea yritys konkurssiin.

”Koronaepidemia ei ole pysyvä olotila. Se menee kyllä ohi. Epidemiasta johtuva maksukyvyttömyyskään ei ole pysyvää. Viikon maksusäännöstä luopumisella haluamme helpottaa yritysten ahdinkoa, jotta ne pärjäävät tämän vaikean ajan yli”, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi valtioneuvoston tiedotteessa.

Lue myös: Tunnetko olosi yksinäiseksi? Lue nämä psykologin sanat, jotka tuovat lohtua poikkeukselliseen tilanteeseen

Miten tavallinen ihminen voisi auttaa pienyrittäjää?

Poikkeusolojen isot linjat eivät ole yksittäisten kansalaisten ratkaistavissa. Moni kuitenkin haluaisi nyt auttaa yrittäjiä hädässä. Tilanne on toki tukala monille, ei pelkästään yrittäjille. Toista voi olla vaikea auttaa, jos oma talous näyttää epävarmalta.

”Kaikki me olemme varmasti varuillamme sen suhteen, mitä hankintoja uskallamme tehdä, koska ei ole tiedossa, mihin maailma menee”, Jussila sanoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin todella tärkeää, että pidämme yhteiskunnan rattaat pyörimässä emmekä lyö rahahanoja kokonaan kiinni. Kun nyt ostaa suomalaisten yrittäjien palveluita, varmistaa niiden saatavuuden myös kriisin jälkeen.

Verkossa on polkaistu hiljattain käyntiin useita talkoohankkeita, kuten Sisumarket ja Kotona kotimaista, joilla pyritään auttamaan vaikeuksiin ajautuneita yrittäjiä. Eri alojen yrittäjät keksivät ponnekkaasti uusia keinoja ylläpitää toimeentuloaan.

Listasimme yhteen viisi keinoa, joiden avulla voi tukea kotimaisia yrittäjiä.

1. Jaa, merkitse, seuraa ja kommentoi somessa

Näin yritys saa sosiaalisen median kanavissa lisää näkyvyyttä ja ehkäpä joku tuttavasi kiinnostuu palvelusta. Helppo tapa auttaa ilman rahallista panostusta.

2. Hanki joululahjat etukäteen

Jos kotona iskee tekemisen puute, mikset hankkisi joululahjoja etukäteen? Nettikauppa on turvallinen ja suositeltava tapa tehdä ostokset. Monet nettikaupat tarjoavat postituksen nyt myös veloituksetta.

Lue myös: Pappi Kai Sadinmaa näkee kriisitilanteessa myös toivoa: ”Voimme hiljentyä ja nähdä, mikä on oleellista”

3. Suosi kotimaista kaikissa hankinnoissa

Tarve elintarvikkeille ei lopu, joten kiinnitä huomiota ostoskorisi sisältöön. Valintoja kannattaa tehdä kotimaisuus edellä: espanjalaiset tomaatit on hyvä vaihtaa suomalaisiin ja suosia vaikkapa kotimaisten pientilojen juustoja ja lihoja. Tarkista myös lähialueen kauppakassitarjonta.

4. Kokeile kotiinkuljetusta

Suosi mahdollisuuksien mukaan take away -ruokaa tai tilaa suosikkiannoksesi kotiinkuljetuksella Woltista tai Foodorasta. Kun ravintoloissa käynti on pannassa, moni ravintola on lanseerannut oman kotiinkuljetuspalvelun, joten paras toimitusvaihtoehto kannattaa tarkistaa ravintolan omilta sivuilta.

5. Osta lahjakortti

Jos et pysty piipahtamaan käyttämäsi tutun palvelun luona, kuten kosmetologilla, parturissa tai hierojalla, osta lahjakortti itsellesi seuraavaa käyntiä varten. Muista, että yritys voi kaikesta huolimatta mennä konkurssiin, joten luottokortilla maksaminen on turvallisin maksutapa.

Avainsanat

Keskustelu

Paras keino tukea pienyrittäjiä juuri nyt, on käyttää mahdollisimman paljon heidän palvelujaan ja ostaa heidän tuotteitaan. Ongelma kuitenkin on, että kovin monella on jo lomautus meneillään tai tulossa tai koko työpaikka vaarassa, eikä ole yksinkertaisesti varaa laittaa rahaa mihinkään ylimääräiseen. Lapsiperheissä kuluu nyt ruokaan enemmän ja kenties koululaisten opiskelun mahdollistamiseksi on jo pitänyt hankkia nettiyhteyksien vaatimaa laitteistoa, joka tunnetusti maksaa sekin.

Ymmärrän myös, että etenkin vanhuksille kauppareissu voi olla ainoa ohjelmanumero koko päivänä ja vanhoista tavoista on vaikea irtaantua. Nythän parempi olisi vaikkapa siirtyä ulkoilemaan ja jättää ruuhkainen ostosten hoitaminen jollekin toiselle – jos apua on saatavilla.

Veikkaan, että yksi syy tähän ikäihmisten suhtautumiseen on, ettei heidän arkensa ole välttämättä juuri muuttunut. Heidän tukiaan ei ole leikattu, heillä ei ole työtä, mikä siirtyisi nyt etätyöksi, ei lapsia, jotka pitäisi nyt hoitaa kotona. Lähikauppa palvelee ja Emmerdale pyörii, kuten ennenkin. Ja kyllä, ymmärrän tehneeni melkoisen kärjistyksen. Toki on liikkuvaisia ja aktiivisiakin vanhuksia.

Itserakasta on joka tapauksessa olla välittämättä suosituksista – olipa minkä ikäinen tahansa.

Kommentoi juttua: Monet pienyrittäjät ovat juuri nyt isoissa vaikeuksissa – katso keinot, joilla voit tukea kotimaisia yrittäjiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X