Tarinat Tilaajille

Haluatko edistää luonnon monimuotoisuutta? Näiden 12 vinkin avulla ehkäiset lajien kuolemista sukupuuttoon

Ihmisen elinolot ovat riippuvaisia luonnon monimuotoisuudesta. Suomeenkin ilmastonmuutos tuo uusia kasvi- ja eläinlajeja, mutta samalla vanhoja katoaa. Lue, miten voit hidastaa lajien katoamista ja tee myös hauska lajitesti. 

Biodiversiteetti tai luonnon monimuotoisuus ei ole vain abstrakti tylsä käsite vaan ihmeellinen jännittävä kokonaisuus, jossa eläimet ja kasvit ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Jos pölyttäjiä ei ole riittävästi, jäävät marja- ja viljasadot laihoiksi. Ja elleivät suurpedot metsästä tarpeeksi, saalislajit lisääntyvät liikaa, mikä näkyy ravintoketjun alemmilla tasoilla.  

Lajeja on aivan käsittämättömän paljon. Emme tunne vielä kaikkia, mutta YK:n arvion mukaan maailmassa on ainakin kahdeksan miljoonaa erilaista eläin- ja kasvilajia. Niistä jokainen laji sopeutuu evoluution pitkässä juoksussa tietynlaiseen elinympäristöön.

Myös meidän ihmisten ihmisten elinolot ovat riippuvaisia näistä luonnon kytköksistä.

Lajeja katoaa nyt 10–100 kertaa nopeammin kuin milloinkaan viimeisen kymmenen miljoonan vuoden aikana. Siksi tutkijoiden yhteisö puhuu kuudennesta sukupuuttoaallosta.

Miksi monimuotoisuus on tärkeää?

Lajien kato vaikuttaa ihmisen elinmahdollisuuksiin. Kun luonnossa on monia erilaisia eläin- ja kasvilajeja, se voi hyvin ja myös ihminen hyötyy siitä. Saamme ravintoa ja puhdasta pohjavettä, raikasta hengitysilmaa, lääkkeitä ja rakennusaineita.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.