Tarinat

Haussa uusi sukunimi? Tältä listalta löydät taatusti uniikin nimen, jota ei ole kenelläkään muulla

Jos vanha sukunimi kyllästyttää, etsi uusi sukunimi listalta!

Vuoden 2019 vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi nimilaki ilahduttaa tylsän sukunimen kanssa painivia. Nyt sukunimen voi vaihtaa niin kutsutuksi uudissukunimeksi. Uudissukunimi on sukunimi, joka ei ole käytössä elossa olevalla henkilöllä.

Lue lisää: Huono nimimuisti ei katso ikää – nimien unohtelulle voi löytyä yksinkertainen selitys

Uusi sukunimi voi löytyä Kotimaisten kielten keskuksen listaukselta, josta löytyy jopa yli 7000 viehkeää vaihtoehtoa uudissukunimeksi sekä suomen- että ruotsinkielisille.

Kun nimiluettelossa oleva sukunimi on kerran rekisteröity käyttöön, kukaan muu ei voi ottaa sitä enää itselleen käyttöön ilman laissa mainittua erityistä syytä. Luetteloa päivitetään muutaman kerran vuodessa, ja viimeaikaisimman tilanteen voi tarkistaa Digi- ja väestötietoviraston Nimipalvelusta.

On kuitenkin mahdollista, että joku nimiluettelossa olevista sukunimistä saatetaan hakuvaiheessa hylätä, mikäli se muistuttaa liikaa esimerkiksi toiminimeä tai tavaramerkkiä. Osa listan nimistä on myös ollut aiemmin käytössä sukuniminä.

Lue myös: Suurten ikäluokkien etunimet palaavat muotiin, mutta ensin ne testataan koirilla – näitä nimiä tulevat vauvat saavat

Uusi sukunimi jää mieleen

Ainutlaatuinen, uusi sukunimi toimii oivana keskustelunaloittajana ja jää taatusti mieleen.

Kokosimme yhteen muutamia hurmaavia ja hauskoja uudissukunimiä, jotka ovat Kotimaisten kielten keskuksen listauksen mukaan vielä vapailla vesillä. Olisitko valmis vaihtamaan sukunimesi johonkin näistä?

Uusi nimilaki toi muutoksia niin etu- kuin sukunimiinkin

Uusi nimilaki on aiempaa löyhempi. Nyt lapselle voi antaa sukunimeksi sukunimiyhdistelmiä, esimerkiksi molempien vanhempien sukunimet. Sukunimet voi kirjoittaa halutessaan yhteen väliviivalla tai kokonaan erilleen. Sukunimiä ei kuitenkaan voi yhdistää kahta enempää.

Uusi nimilaki toi muutoksia myös etunimien kriteereihin. Lapselle voi muutoksen jälkeen antaa jopa neljä etunimeä, joista jokainen voi olla kaksiosainen. Teoriassa lapsen nimi voi siis olla jopa kahdeksan nimen mittainen – mutta siinä vaiheessa maistraatti voi puuttua asiaan lapselle mahdollisesti koituvan haitan vuoksi.

Täysin vapaita käsiä uusi nimilaki ei kuitenkaan anna. Etunimi ei saa aiheuttaa pahennusta tai haittaa, eikä pojalle saa antaa tytönnimeä tai tytölle pojannimeä. Etunimen tulee myös vastata kirjoitustavaltaan kotimaista nimikäytäntöä, eikä sukunimeä saa lain mukaan antaa lapselle etunimeksi. Koko perheen lapsikatrasta ei saa myöskään nimetä samalla ensimmäisellä etunimellä, vaan sisaruksilla tulee olla eri nimet.

Lähde: Kotimaisten kielten keskus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haussa uusi sukunimi? Tältä listalta löydät taatusti uniikin nimen, jota ei ole kenelläkään muulla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.