Tarinat

Heidi, 47, irtisanoutui työstään ja muutti yksin maalle – innostui hankkimaan pihalle alpakoita

Heidi Haapiainen myi asuntonsa ja nosti kytkintä kaupungista. Nyt hänellä on Savon sydämessä rintamamiestalo, vuokrattava kesätorppa ja alpakkalauma.

Ukkonen murisee ja moukaroi järvellä metsäkaistaleen takana. Lämmin ja painostava ilma tuoksuu makeasti valkoapiloiden kukilta, pääskyset viuhuvat piharakennuksen ikkuna-aukosta sisään. Sisällä soi hiljaa Radio Suomi. Aika Pihlaja-ahon torpassa tuntuu pysähtyneen.

Heidi Haapiainen ryhtyi toteuttamaan haaveitaan palattuaan 14 kaupunkilaisvuoden jälkeen synnyinseudulleen Etelä-Savoon. Takana oli avioero ja puihin mennyt parisuhde. Oli aika pistää elämä uusiksi.

MTV3:n kanavaäänenäkin tuttu Heidi etsi kodikseen vanhaa hirsitaloa, mutta päätyi lopulta hankkimaan rintamamiestalon Mikkelin Otavasta. Nykyään Heidi työskentelee kokopäiväisesti Tertin kartanon puutarhurina ja kahvilatyöntekijänä, mutta silloin tällöin hän tekee yhä myös spiikkerin töitä.

Paimenviikko innosti hankkimaan alpakoita

Kesällä 2018 Heidi vietti viikon loman lammaspaimenena Närängänvaaralla Kuusamossa. Hän oli voittanut pestin Metsähallituksen järjestämässä arvonnassa.

”Siellä sähköttömässä ja vedettömässä hirsitorpassa kesäiltoja fiilistellessä mielessä rupesi kytemään ajatus samanlaisen toiminnan pyörittämisestä kotikulmilla”, hän kertoo.

Myynti-ilmoitus Pihlaja-ahon torpasta ja puolestatoista hehtaarista maata osui Heidin silmiin paria vuotta myöhemmin.

”Heti näyttöön saavuttuani tiesin, että tämän minä haluan. Silti yritin olla myyjän edessä kuin ei pätkääkään kiinnostaisi.”

Kaksikammarisen hirsitorpan vanhin osa on rakennettu vuonna 1917. Kaikki talossa oli hyvässä kunnossa, vaikka myyjän mukaan siellä oli ollut asutusta viimeksi 1970-luvulla. Paikka oli monelle kyläläiselle tuttu, koska talossa oli aikoinaan pidetty pyhäkoulua. Kauppojen jälkeen selvisi, että Heidin isomummo Vilhelmiina on asunut samalla kylällä.

Sattumat saivat jatkoa, kun Heidi sai puhelun siskoltaan.

”Sisko tokaisi, että olet kuulemma ostanut mökin. Minä sitten kerroin, että niin, torpan Juvalta Saarijärven rannalta. Siskoni vastasi, että hänkin on juuri ostanut mökin Saarijärveltä, ihanan mummonmökin tuolta vastarannalta.”

Sisustusta hankitaan rompetorilta

Torpan lattioita peittäneet muovimatot, vanhat seinäpinnat ja hiirenkakat saivat kyytiä, kun Heidi alkoi vanhempiensa kanssa laittaa paikkoja kuntoon. Ainoastaan läpimätä pikkukammarin lattia piti tehdä kokonaan uusiksi.

Kun pinnat oli kunnostettu, alkoi tavaran metsästys, koska torpassa ei ollut jäljellä huonekaluja. Se ei ollut ongelma, sillä Heidi kertoo aina olleensa vanhojen tavaroiden keräilijä. Torpalta moni aikaisempi hankinta sai sopivan paikan, ja lisää löytyi kirppu- ja rompetoreilta.

Torpan keittiön nurkkaan luontevasti asettautunut Porin Maija -liesikin on pelastettu roskalavalta.

Lue myös: Merihelena ja Olli vuokrasivat saaristotilan 20 vuodeksi – kotiin asti ei pääse autolla, mikä takaa ihanan rauhan

Karhu kävi vierailulla puutarhassa

Heidin alkuperäisen suunnitelman mukaan torpalle piti tulla lampaita, mutta nyt siellä laiduntavat alpakat Paju, Jaro ja Kemu. Talveksi ne muuttavat Otavan-kotiin.

”Minulla on vähän sellainen vika, että kun saan jonkin päähänpiston, kohta jo toteutan sen. Mitä enemmän luin alpakoista, sitä paremmalta ne kuulostivat”, Heidi nauraa.

Alpakoiden oli tarkoitus laiduntaa torpan lähellä olevalla luonnonniityllä, mutta itsepäiset eläimet päättävät usein toisin.

”Pojat ovat niin piloille lellittyjä, että kuumalla ne yleensä odottavat tuolla kivinavetan viileydessä ruokakuljetustani sinne. Siellä ne saavat olla rauhassa ötököiltäkin”, hän kertoo.

Eläinrakkaasta Heidistä on ollut kiehtovaa tutustua täysin uuteen kotieläinlajiin. Hänellä on myös kaksi koiraa sekä kotona Otavassa kanoja ja mehiläisiä.

”Ensimmäisenä kesänä torpallakin oli mehiläispesä, mutta yhtenä syyskesän yönä karhu kävi pistämässa sen tuhannen palasiksi. Pesästä jäi jäljelle vain yksi reuna, jossa oli karhun hampaanjäljet.”

Heidi uskoo, että mesikämmen oli tottunut vuosikausien ajan käymään herkuttelemassa tyhjän torpan pihalla sinnitelleiden marjapensaiden ja omenapuiden sadolla.

Sisäinen käsityöläinen löytyi 

Heidin päivät torpalla kuluvat pihalla puuhastellessa, nikkaroidessa, luonnossa samoillessa tai soudellessa. Torpalla ei ole sähköjä tai juoksevaa vettä. Pesuvesi sekä alpakoiden juomavesi nousee kaivosta ja pihapiirissä seisoo pikkuruinen puusauna.

Tien päästä alkavan ikimetsän luonto on Heidille rakasta ja uusia elämyksiä täynnä. Hän vaalii viikatteen kanssa vanhanajan niittykasveja, jotta ne eivät jää vahvempien kasvien jalkoihin.

”Alpakoiden myötä olen löytänyt itsestäni myös käsityöihmisen. Opettelin YouTuben kautta tekemään niiden villasta lankaa ja harjoittelin kutomaan villapaitoja”, hän kertoo.

Torppa edustaa Heidille täydellistä stressittömyyttä ja vastapainoa kiireiselle arjelle.

Haave, joka syttyi lammaspaimenviikolla Kuusamossa kuusi vuotta sitten on myös vihdoin käynyt toteen, sillä Heidi vuokraa jo kolmatta kesää torppaansa Airbnb:ssä.

Pihlaja-ahon torpalla on mahdollista viettää Suomessa ainutlaatuista alpakkalomaa, jonka aikana lomailijat vastaavat itse eläinten hoidosta.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 5/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Heidi, 47, irtisanoutui työstään ja muutti yksin maalle – innostui hankkimaan pihalle alpakoita

Sinun täytyy kommentoidaksesi.