Tarinat

Johtajana työskentelevä Tiina, 50: “Jään miesporukassa jatkuvasti ulkopuoliseksi, koska olen nainen”

Johtajana työskentelevän Tiinan, 50, miespuoliset työkaverit veljeilevät keskenään ja kutsuvat johtoryhmän ainoaa naista ’herkäksi’. Ammatillinen yksinäisyys on musertavaa ammattitaitoiselle naiselle. Näin asiantuntija neuvoo Tiinaa.

”Minusta tuli kolme vuotta sitten organisaatiomme johtoryhmän ainoa nainen. Ajattelin reippaasti, että ei se mitään: pannaan homma toimimaan. Nyt ajattelen, että ehkä pelkkä reippaus ei riitä. Jään johtoryhmässä toistuvasti ulkopuoliseksi, enkä keksi siihen muuta syytä kuin sen, että olen nainen.

Kun olin kolmekymppinen, törmäsin silloisessa työssäni joskus klassiseen tytöttelyyn. Joku esimerkiksi saattoi vitsailla, tuletko saunaan pesemään selän, ja kahvinkeitto jäi minun vastuulleni. Nykyisessä työssä kohtaamani syrjintä on hienovaraisempaa. Minua kohtaan käyttäydytään asiallisesti, mutta miehillä on omat verkostonsa, joihin en pääse sisälle.

Johtoryhmäämme kuuluu minun lisäksi neljä miestä. Osa heistä on ystäviä keskenään, ja heillä on yhteisiä harrastuksia ja perheillanviettoja. Usein he tekevät vapaa-ajalla tai puhelimessa työhön liittyviä päätöksiä, joista minua informoidaan ainoastaan ryhmäsähköpostilla tai jotka käsitellään johtoryhmässä läpihuutojuttuna. Kerran eräästä minun vastuualueelleni kuuluvasta asiasta sovittiin täysin minun ohitseni.

Miehet eivät pyydä minua mukaansa lounaalle, ja jos he menevät työpäivän jälkeen oluelle, minua ei kysytä mukaan. Joskus ulkopuolelle jättäminen aiheuttaa suorastaan naurettavia tilanteita. Olimme yhdessä työmatkalla, ja ehdotin taksin jakamista. Miehet sanoivat tulevansa omia aikojaan ja ajoivat perässä omalla taksillaan.

Kokouksissa minulle ei anneta yhtä paljon puheaikaa kuin ryhmän miehille. Jos muista tuntuu, että olen puhunut liian pitkään, he alkavat puhua päälle. Kun erehdyn sanomaan mielipiteeni suoraan, minulle saatetaan kommentoida, että ’oletpas sinä herkkä’. Sanottaisiinko niin kenellekään miehelle? Työpaikallamme on paljon räiskyvämpiä ihmisiä kuin minä, mutta silti käsitys herkkyydestäni tuntuu jääneen elämään. Lisäksi olen huomannut, että kirjoittamiani raportteja ei käydä läpi yhtä huolellisesti ja kiinnostuneesti kuin muiden laatimia papereita.

Aluksi syytin tilanteesta itseäni

Ajattelin, että ehkä vika on osaamisessani tai siinä, että olen sittenkin liian herkkänahkainen. Vähitellen minun on ollut pakko uskoa, että kyse on sukupuolestani: Tulen kaikkien kanssa juttuun, ja tiedän olevani pidetty työkaveri ja esimies. Teen työni aina moitteettomasti.

Organisaatiossamme on muunkinlaista sukupuolisyrjintää. Vähättely näkyi jo siinä, miten ylenemiseeni aikoinaan reagoitiin. Nimitystäni ei huomioitu mitenkään, kun taas miesten nimityksistä julkaistaan aina uutiskirjeessä ja organisaation nettisivuilla uutinen. Naisten palkat laahaavat satoja euroja miesten palkkojen perässä. Olen ottanut asian esille esimieheni kanssa useita kertoja, mutta palkkoihin ei ole puututtu. Jostain kertoo myös se, että johtoryhmässä ei ole lisäkseni muita naisia.

Naisjohtaja kokee epäoikeudenmukaisuutta.

Ammatillinen itsetunto murenee – lähdenkö kohti uusia unelmia?

Yksinäisyys on välillä musertavaa. Kaipaan sitä, että olisi edes yksi samassa asemassa oleva kollega, jonka kanssa voisin puhua työasioista kokousten ulkopuolella.

Ajattelu kapeutuu, kun ei voi pallotella ideoitaan muiden kanssa luottamuksellisesti. Ulkopuolelle jättäminen syö ammatillista itsetuntoa.

Olen viisikymppinen, ja minulla on vielä aikaa toteuttaa ammatillisia unelmia. Olen päättänyt, että irtisanoudun nykyisestä työstäni ja haen muualta töitä tai ryhdyn yrittäjäksi. Nykyisessä työssäni kohteluni ei tule muuttumaan, olinpa miten rempseä tahansa. Tiedän, että jossain muualla osaamistani arvostetaan ja minuun suhtaudutaan tasavertaisena työyhteisön jäsenenä.”

Näin psykologi Erika Heiskanen ohjeistaa Tiinaa:

1. On kurjaa, että Suomesta yhä löytyy kuvailemiasi työympäristöjä. Mietin, miksi toimitusjohtaja halusi sinut johtoryhmään. Senkö vuoksi, että johtoryhmässä olisi myös yksi nainen vai siksi, että osaamisesi ja aikaansaamisesi ovat tehneet häneen vaikutuksen? Haasta toimitusjohtaja ja pyydä häntä kertomaan, mitkä ovat tavoitteesi työryhmän jäsenenä. Mitkä ovat ne asiat, joihin hän erityisesti toivoo sinun panostasi johtoryhmässä?

2. Älä jää yksin vaan hakeudu erilaisiin verkostoihin ja tutustu uusiin ihmisiin. Mene kaikenlaisiin kissanristiäisiin. Vähitellen löydät ammatillisesti mielekkäät kontaktit. Onko johtoryhmässä ketään, jonka kanssa voisit tiivistää yhteistyötä ja jonka kanssa voisitte tukea puolin ja toisin näkemystenne esiin tuomista? Hieman karu vaihtoehto on ryhtyä systemaattisesti kehumaan jonkun ajatuksia ja pehmittää polku yhteistyöhön sitä kautta.

3. Mieti, mitä voit oppia ihmisten käyttäytymisestä. On hyvin tavallista, että miesten ajatuksia kuunnellaan tarkemmin, he etenevät urallaan naisia helpommin ja saavat naisia korkeampaa palkkaa samoista tehtävistä. Tyypillisesti maskuliinisena pidettyjä tapoja viestiä ovat lyhyet, ytimekkäät kommentit ja pitäytyminen asiapohjalla. Kokeile sitä. Omasta puheesta kannattaa karsia ”minusta tuntuu” ja ”uskoisin, että” -tyyppiset fraasit. Voi olla helpompi olla tiukan ja kovan maineessa kuin tulla tykkänään ohitetuksi. Tarkkaile myös johtoryhmän toimintoja ja seuraa, mitä siellä hiekkalaatikolla oikein tapahtuu. Hyödynnä tympeät hetket, tutkaile ihmisiä ja pidä tukkimiehen kirjanpitoa erilaisista reaktioista.

4. Valmistele tulevaisuuttasi itsekkäästi tämän palkkatyön turvin, ellei taloutesi ole muuten turvattu. Syrjintä ei ole syrjityn eli sinun syytäsi eikä sinun vikasi. Arvostava työympäristö odottaa sinua jossakin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Johtajana työskentelevä Tiina, 50: “Jään miesporukassa jatkuvasti ulkopuoliseksi, koska olen nainen”

Nainen 50 v.

Olen itse kokenut samaa ja niin moni ystäväni. Minusta on kohtuutonta, että naisen aina tulisi säätää omaa käyttäytymistään sopiakseen miehiseen johtoryhmään. Näinhän mikään ei koskaan muutu ja valtava määrä omaa energiaa menee hukkaan kun joutuu säätämään olemistaan. Itse sain kenkää kun uuvuin näihin samohin asioihin. Suomalainem työelämä on sairas.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.