Tarinat

Juhlista itsenäisyyttä suomalaisella elokuvalla – oletko jo nähnyt nämä 12 filmiä?

Suomalaisuus elokuvissa on muutakin kuin Tuntematon sotilas. Vinkkaamme Suomi 100 -hengessä 12 elokuvaa, jotka kertovat tavallisista ihmisistä. Millaisia sankareita niistä voi löytää ja mitkä asiat tai piirteet kertovat suomalaisuudesta?

1. Kunniallisuus tärkeä hyve

Riihalan valtias, ohjaus: Hannu Leminen, on vuonna 1956 valmistunut elokuva voimakastahtoisesta Riihalan emännästä, jolla talon kunnia on kaikki kaikessa. Tyttöjen kanssa pelehtivä poika ja kiltti isäntä saavat osakseen komentelua, kun emäntä haluaa vaalia talon perintöä.  Kuvassa näyttelijöitä: Emma Väänänen ja Heimo Lepistö.

2. Oikeudentunto ajaa toimimaan

Vastamyrkky, ohjaus: Yrjö Haapanen, on Hella Wuolijoen näytelmään pohjautuvat yhteiskunnallinen draama vuodelta 1945. Korkeasti koulutettu nainen, tohtori Kaarina Sarkalahti (Liisa Nevalainen) jättää uransa kirurgina ja palaa kotipitäjänsä kunnanlääkäriksi. Hän alkaa vaatia parannuksia ihmisten oloihin.

3. Viina ja paineet saavat sekoamaan

Kahdeksan surmanluotia, ohjaus: Mikko Niskanen, on vuonna 1972 valmistunut elokuva, joka kertoo pienviljelijäperheen tilanteen kriisiytymisestä. Päähenkilö Pasi on ahkera metsätyömies, mutta alkoholiin menevä. Perheen rahavaikeudet, viinankeitto ja ongelmat kotona ja poliisin kanssa johtavat tragediaan.

Ohjaaja Mikko Niskanen
Ohjaaja Mikko Niskanen

4. Ahdistus ajaa pakenemaan

Jäniksen vuosi (1977), ohjaus: Risto Jarva, kertoo työhönsä ja perhe-elämäänsä kyllästyneestä ahdistuneesta miehestä, joka lähtee kauas pois, hyppää niin sanotusti oravanpyörästä. Arto Paasilinnan samannimiseen kirjaan pohjautuvassa elokuvassa Antti Litjan esittämä Vatanen on omalla tavallaan hauska hahmo, ja elokuva jatkaakin Jarvan komediallista linjaa Loma-elokuvan jälkeen. Tietokirjailija Juri Nummelin arvioi, että nykykatsoja pitäisi elokuvan naiskuvaa naisvihamielisenä.

5. Häirikkönuorten toiveita

Täältä tullaan, elämä!, ohjaus: Tapio Suominen, käsitteli 1980 ajalleen rohkealla tavalla nuorison elämää. Tarina kertoo tarkkailuluokan kaveruksista, joista Jussi ihastuu Lissuun. Kotiolot ovat kurjat ja elämä sekaisin, mutta nuorilla on halua selviytyä ja elämässä on myös välittämistä.

6. Töitä liukuhihnalla

Tulitikkutehtaan tyttö (1990), ohjaus: Aki Kaurismäki, oli aikanaan kriitikoiden ylistämä kertomus liukuhihnalla työskentelevästä Iiris Rukasta (Kati Outinen). Ahkera ja kiltti Iiris elätti äitiään ja isäpuoltaan ja teki yksin kaikki kotityötkin. Elokuvassa Iiris lähtee etsimään rakkautta.

7. Miksi työ on tärkeämpää kuin tanssit?

Onnenmaa, ohjaus: Lauri Pölönen, on tangoelokuva vuodelta 1993. Se sijoittuu 1960-luvun alun Pohjois-Karjalaan. Kaupunkiin muuttanut Tenho (Pertti Koivula) palaa kesäksi kotitilalleen, jossa pitäisi huhkia kovassa tahdissa maatöitä veljen kanssa. Tenhoa kiinnostavat aivan muut asiat.

8. Säädyllisyys murtuu

Säädyllinen murhenäytelmä, ohjaus: Kaisa Rastimo, on Helvi Hämäläisen romaaniin perustuva elokuva hullaannuttavasta rakkaudesta vuodelta 1998. 1930-luvulle sijoittuva tarina kertoo siitä, kuinka porvarillisen säädyllisessä avioliitossa elävä tohtorismies Tauno (Ville Virtanen) hullaantuu nuoreen palvelustyttöön.

9. Lapsi vailla aikuista

Betoniyö (2013) on Pirjo Honkasalon ohjaama elokuva puolisonsa Pirkko Saision samannimisestä romaanista vuodelta 1981. Elokuvassa 14-vuotias Simo elää kerrostalolähiössä äitinsä kanssa ja joutuu viihdyttämään vankilasta lomille tulevaa veljeään Ilkkaa. Yön edetessä tapahtuu traagisia ja kaiken yllä leijuu ydinsodan pelko. Tietokirjailija Juri Nummelin mukaan Betoniyö on visuaalisesti huikea elokuva. Sen on kuvannut Peter Flinckenberg.

Leijonasydän. © JaanaRannikko©Helsinki-filmi

10. Mustavalkoista ajattelua

Leijonasydän, ohjaus: Dome Karukoski, on 2013 valmistunut kuvaus uusnatsi Teposta (Peter Franzen), joka rakastuu suvakkinaiseen Sariin (Laura Birn). Sarilla on tummaihoinen poika, ja Teppo joutuukin haastamaan aiemmat oletuksensa ja kaverisuhteensa.

Näyttelijä Kaarina Hazard

11. Hyvät ja huonot asuinalueet

Nousukausi (2003), on Johanna Vuoksenmaan ohjaama hauska matkakertomus Itä-Helsingistä. Katri (Tiina Lymi) ja Janne (Petteri Summanen) lähtevät roolileikkimatkalle tutustumaan  työttömän arkeen Helsingin Jakomäkeen.

12. Hyväsydämisiä ihmisiä

Postia pappi Jaakobille, on Klaus Härön ohjaama draama vuodelta 2009.  Se kertoo armahdetusta elinkautisvangista Leilasta (Kaarina Hazard), joka lähetetään avustamaan syrjäseudulla asuvaa sokeaa pappi Jaakobia (Heikki Nousiainen). Elokuva kertoo tarpeesta tuntea olevansa tarpeellinen, katumuksesta ja siitä kuinka pahana pidetyssä ihmisessä voi olla paljon hyvää.

Miten suomalaisuutta kuvataan näissä elokuvissa? Ketkä ovat sankareita? Osallistu keskusteluun!

Lähteet:

Juri Nummelin: 50 suomalaista kirjaa ja elokuvaa (Avain).

www.elonet.fi

IMBD

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhlista itsenäisyyttä suomalaisella elokuvalla – oletko jo nähnyt nämä 12 filmiä?

Frank Bullit

Nousukausi elokuvasta, Jakomäki ei ole suinkaan Itä- vaan Koillis-Helsinkiä!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.