Tarinat

Millainen kasvomaski on paras? Kuinka paha on, jos kangasmaskia ei pese joka käytön jälkeen? Asiantuntijat vastaavat 31 kysymykseen kasvomaskeista

Miten estää silmälasien huurtuminen, kun käyttää maskia? Voiko samassa kattilassa keittää maskeja ja ruokaa? Kysyimme yli 30 isoa ja pientä kysymystä kasvomaskeista asiantuntijoilta. 

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) antoi suosituksen kasvomaskien käytöstä 13.8. Maskia suositellaan käytettäväksi tilanteissa, joissa lähikontakteja toisten ihmisten kanssa ei voida välttää. Suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa koronavirustartuntoja on esiintynyt viimeisten kahden viikon aikana. Alle 15-vuotiaille maskia ei suositella. Myös jokin perussairaus, kuten astma, voi estää kasvomaskin käyttämisen. Myöskään työyhteisöissä maskia ei tarvitse käyttää.

Sopivan maskin valitseminen, käyttäminen ja kierrättäminen ja kangasmaskien peseminen herättävät kuitenkin kysymyksiä.

Keräsimme Kotilieden toimitusta ja toimituksen lähipiiriä kummastuttaneet kysymykset yhteen. THL:n asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi (ES) ja Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä (EM) vastasivat kysymyksiin.

Lue myös: Kankainen ksvomaski on helppo ommella itse – tee itse kasvosuoja näillä ohjeilla

Maskin valitseminen

1. Millainen kasvomaski on riittävän hyvä?

ES: ”Kansalainen voi valita kangasmaskin tai kertakäyttömaskin. Niitä on erilaisia. Kansanmaskeilla pyritään estämään pisaroiden leviämistä ympäristöön ja pisaroiden mukana mahdollista virusta.

Terveydenhuoltoon suunnatut suu-nenäsuojukset eli kirurgiset maskit eivät ole tarpeellisia kansalaisille, eikä niitä kannata lähteä tavallisten ihmisten hankkimaan. Silloin voi olla, että makseja ei riitäkään terveydenhuoltoon, missä niitä kipeästi tarvittaisiin.”

2. Kumpi on parempi: kangasmaski vai kertakäyttömaski?

EM: ”Tärkeintä on, että siellä, missä maskia pitäisi käyttää, niitä käyttäisi mahdollisimman moni. Sen takia maski valitaan omien mieltymysten, tarpeiden ja varojen mukaan. On tärkeää valita maski, joka on itselle hyvä, jotta se tulee käyttöön.

Maskeja ei kannata ostaa kerralla valtavaa määrää sillä ajatuksella, että nyt näillä pärjää pitkän ajan. Kannattaa lähteä kokeilemaan ja etsimään itselle parasta maskia. Miten maski toimii minulla, ja mikä maski on sellainen, että pystyn sitä hyvin käyttämään?”

kasvomaski

3. Millainen kansanmaski antaa parhaimman suojan?

EM: ”Jos lähdetään pohtimaan, miten maski suojaa muita kuin käyttäjää, niin lähes maski kuin maski suojaa hengitysteistä erittyviltä pieniltä pisaroilta muita henkilöiltä. Maski tekee pisaraeristyksen meistä muihin päin. Monessa maskissa on merkintä, että maski on tarkoitettu siihen, että se suojaa muita meidän omilta hengityseritteiltämme. Tässä mielessä maskeissa ei juuri ole eroa.

Kovasti puhutaan suodatustehokkuuksista, mutta se ei ole tällä hetkellä käyttötarkoituksen mukaista. Toki on niin, että jos maskille joutuu viruksia, kangasmaskeista virukset menevät helpommin läpi kuin kertakäyttömaskeista. Etenkin kostunut kangasmaski päästää läpi taudinaiheuttajia. Jos haluaa pitää itsensä suojassa maskille joutuneilta viruksilta, kannattaa pitää huolta siitä, että ei käytä märkää maskia.

Kangasmaskien käytössä pitää olla huolellinen. Jos sellaista käyttää, maski pitää pestä puhtaaksi ja oikein. Kertakäyttöistä maskia on helpompi käyttää hygieenisesti kuin kangasmaskia. Jos hygienia pettää maskin käytössä, maskin käyttäjän oma terveys voi vaarantua.”

4. Mitä merkintöjä kertakäyttömaskista pitää katsoa, että osaa valita parhaiten suojaavan maskin?

ES: ”Oleellinen asia on, että maski istuu hyvin kasvoille ja sitä pystyy käyttämään ilman, että maskia pitää koko ajan kosketella. CE-merkinnöillä osoitetaan, että maski on asianmukaisesti testattu. En kuitenkaan sanoisi, että kansalaisen kasvomaskin pitää olla CE-merkitty. Jos maski on epäsopiva ja falskaa joka suunnasta käyttäjän kasvoilla, se voi olla huonompi vaihtoehto kuin kangasmaski.

Ammattikäyttöön tarkoitetuissa kertakäyttömaskeissa on erilaisia merkintöjä. En kannusta ihmisiä hankkimaan terveydenhuoltoon tarkoitettuja maskeja. Kaikista olennaisinta maskin käyttämisessä on se, että maski istuu hyvin ja sitä käytetään oikein. Tärkeää on, että maskia ei koskettele, kun sitä käyttää, että maskin pukee puhtain käsin ja laittaa käytetyn asianmukaisesti pois ja että samaa maskia ei käytä uudelleen.”

Lue myös: Siirin, 32, lievä päänsärky ja kurkun karheus paljastuivat koronaksi: ”Nyt ei pitäisi tuudittautua siihen, että korona ei varmaan tartu mistään”

kasvomaski

Maskin käyttäminen

5. Missä tilanteissa kasvomaski on erityisen tarpeellinen?

ES: ”Tällä hetkellä maskia suositellaan niihin tilanteisiin julkisille paikoille, joissa kohtaa ihmisiä, joiden kanssa ei ole normaalisti tekemisissä ja lähikontaktia heidän kanssaan ei pysty välttämään. Ruuhkainen julkinen liikenne on tyypillinen esimerkki tilanteesta. Jos junavaunu on tyhjä tai bussissa pystyy istumaan metrien päässä seuraavista, maskia ei välttämättä tarvitse.”

6. Kasvomaski pitäisi asettaa kasvoille tiiviisti. Entä jos maski höröttää kasvojen sivuilta tai yläosasta? Pitäisikö yrittää löytää istuvampi maski? Voiko maskin liimailla tukevammin paikoilleen esimerkiksi ihoteipillä?

ES: ”Kannattaa yrittää löytää istuvampi versio. Teippivirityksiin en lähtisi. Teippailu ei ole pitkässä juoksussa kauhean käytännöllinen tapa.”

7. Miten kasvomaski pysyisi kasvoilla mahdollisimman tiiviisti?

Työterveyshuollon erikoislääkäri Eira Roos jakoi Twitterissä videon, jolla näyttää, miten maskin sivut saa mahdollisimman tiiviiksi. Hän kertoo videolla solmivansa maskin tällä tavalla, kun tutkii esimerkiksi infektio-oireisia potilaita. Tärkeää on muistaa käsitellä maskia puhtain käsin. Katso video alta.

8. Montako maskia tarvitsee varata ”normipäivään”? Päivään sisältyy matka töihin kahdella eri julkisella liikennevälineellä, lounas työpaikan ulkopuolella, kauppareissu ja lapsen haku päiväkodista.

ES: ”Se, kuinka monta maskia tarvitsee, riippuu siitä, miten liikkuu ruuhkissa. Jos työmatka taittuu julkisella liikenteellä, yksi maski riittää menomatkalle ja toinen tulomatkalle. Jos menee lounaalle tai kauppaan, ne eivät välttämättä ole sellaisia tilanteita, joissa maskia tarvitsee, jos pystyy pitämään etäisyyttä toisiin. Tilanteet ovat hyvin erilaisia. Perusperiaate on, että jos lähikontaktia ei synny, maskin käyttämiselle ei ole perustetta.”

9. Kuinka kauan yhtä maskia voi käyttää?

EM: ”Näkemykset vaihtelevat. THL:n kasvomaskisuosituksessa määritellään, että maskia käytetään tauosta taukoon. Joka kerta, kun maski otetaan pois kasvoilta, puetaan päälle puhdas maski. Jos esimerkiksi maskin sisällä tulee kuuma ja pitää juoda jotakin, maski otetaan pois ja vaihdetaan uuteen. Maskia ei voi laittaa esimerkiksi leuan alle juomisen ajaksi. Sen käyttöä ei voi jatkaa juomisen jälkeen.

Kun maski kostuu, siitä tulee epämiellyttävä käyttää ja kangasmaskin suodatustehokkuus heikkenee. Märkää maskia ei siis kannata koskaan käyttää.”

Lue myös: Kössi on yksi maailman harvoista koronakoirista – näin hylätystä pennusta tuli koronan tunnistava hajukoira

10. Voiko kertakäyttömaskia käyttää useammin kuin kerran?

ES: ”Ei voi.”

11. Jos työmatkalla pitää vaihtaa liikennöintivälinettä, pitääkö kasvomaski vaihtaa niiden välissä?

ES: ”Tarve maskin vaihtamiselle ei riipu siitä, vaihtaako liikennöintivälinettä, vaan maskin kostumisesta. Jos maski on läpimärkä, se pitää vaihtaa.”

12. Onko mitään konstia käyttää maskia niin, etteivät silmälasit huurru? Onko jokin tietynlainen maskityyppi vähemmän silmälaseja huurruttava?

EM: ”Asiaa auttaa, jos maskin saa muotoiltua hyvin nenälle ja maskissa on nenäpinne eli metallinauha maskin yläreunassa, joka auttaa muotoilussa. Kertakäyttömaskit ovat siinä suhteessa parempia, että niissä on nenäpinne ja maskin voi muotoilla nenän muotoon.

Nenäpinne painellaan varovasti molemmin käsin, kahdella sormella, etu- ja keskisormella, kasvoille siten, että maskiin ei synny liian tiukkoja kulmia. Maskin yläreuna yritetään saada menemään pitkin poskea. Myös maskin kiinnitysnauhojen pitäisi olla sopivan pituiset.”

13. Miten pienipäinen saa maskin pysymään tiukasti kasvoilla?

EM: ”Kaikki keinot ovat sallittuja. Nauhoja voi lyhentää solmun avulla. Jos maskissa on korvalenkit, niskan taakse voi laittaa jonkin ylimääräisen nauhan tai kiinnikkeen. Maailmalla olen nähnyt muovipitimiä, joilla maskin korvalenkit saa kiinnitettyä pään taakse. Joissakin maskeissa saattaa olla valmiina jokin säätömekanismi.

Kangasmaskeista yleensä puuttuu nenäpinne eli metallinauha, joka on laitettu maskin sisään ja joka muotoillaan nenän päälle. Sen puuttuminen varmasti aiheuttaa haasteita pienipäisille ja pieninenäisille, ja kangasmaskit voi olla vaikea saada pysymään kasvoilla. Voi olla, että muu ei auta kuin se, että etsii itselle sopivimman mallin. Maski, jonka nauhat menevät niskan ja takaraivon taakse, saattaa olla sopivampi malli pienipäiselle ja pitää maskin paremmin päässä.”

14. Onko väliä ovatko laskokset maskissa alaspäin vai ylöspäin? Kertakäyttöisissä maskeissa on metallilanka ylhäällä, mutta miten päin laitetaan laskoksellinen kangasmaski?

EM: ”En ole nähnyt varsinaisia tutkimustuloksia tästä asiasta kangasmaskien osalta. En näe kovin isoa merkitystä asiassa, kun kangasmaskeilla yritetään ensisijaisesti suojata toisia omilta eritteiltä.

Suu-nenäsuojaimet puetaan käyttöohjeen mukaan. Jotta roiskeet eivät jää maskin laskosten muodostamiin taskuihin, ohje on yleensä, että maski puetaan laskokset ulkopinnassa alaspäin.”

15. Kun harva kuitenkin lopulta käyttää maskeja oikein, onko vaarana, että niiden pitämisestä tulee vain teatteria, ja lopulta niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä?

ES: ”On viitteitä siitä, että jotta maskeista on kansalaisten käyttäminä hyöytä, tarpeeksi monen pitäisi käyttää niitä. Se perustuu ajatukseen siitä, että jos mahdollisimman moni käyttää maskeja, sitä todennäköisemmin myös ne, jotka kantavat virusta, käyttävät maskia.

Se, että maskisuositus annettiin, ei tarkoita sitä, että muita toimia voi keventää tai lopettaa. Maskit ovat vain yksi lisäkeino tartuntojen ehkäisyssä sen ohella, että ei kuljeta oireisina, huolehditaan käsihygieniasta ja pidetään turvavälit.”

16. Maskin takana hengittäminen on niin vaikeaa, että joudun hönkimään ja huohottamaan. Eikö se lisää tartuntojen riskiä?

ES: ”Jos maski naamalla on vaikea hengittää, silloin maskia ei pidä käyttää. Se ei aja asiaansa siinä tapauksessa. Ei ole tarkoituksenmukaista, että maski vaikeuttaa hengittämistä.”

Lue myös: Koronapotilaita hoitava lääkäri Eeva-Maija Nieminen haluaa ylläpitää toivoa – kuolemaa lääkärikään ei voi taikoa pois

17. Miten puhtaita maskeja kannattaa säilyttää laukussa? Missä käytettyjä kangasmaskeja kannattaa säilyttää?

ES: ”Oleellinen asia on se, että käytettyjä ja puhtaita maskeja ei säilytä samassa pussissa. Puhtaat maskit voivat olla yhdessä pussissa ja käytetyt kangasmaskit toisessa. Käytetyn kangasmaskin voi laittaa myös suoraan pesukoneeseen, jos sellainen on käsillä. Sama koskee kertakäyttömaskeja: jos käytettyä maskia ei voi laittaa suoraan roskikseen, kassissa on hyvä olla pieni roskispussi mukana.

kangasmaski

Kangasmaskien peseminen

18. Missä lämpötilassa kasvomaski pestään?

ES: ”THL suosittelee maskien pesemistä vähintään 60 asteessa. Se riittää. Toinen vaihtoehto on, että maskia keittää 5 minuuttia sellaisessa vedessä, jossa on pesuainetta. Kun lämpötila on korkeampi, pesemiseen riittää lyhyempi aika.”

19. Miten kuminauhan saisi mahdollisimman hyvin kestämään pesuja ja keittämistä?

EM: ”Maskin valmistajan pitää antaa käyttöohjeet maskin pesemiseen. Jos tuote on pestävä, mukana pitää olla pesuohje ja maski pitää pestä pesuohjeen mukaisesti. Kun olen katsonut valmistajien pesuohjeita maskeille, joukossa on myös maskeja, jotka kuminauhoineen voi pestä 90 asteessa. Toki mikä tahansa kuminauha menettää elastisuutensa jossain vaiheessa. Maskia valitessa kannattaa lukea käyttöohjeet.”

20. Jos kangasmaskin keittää, mitä pesuainetta pitää käyttää? Kuinka paljon pesuainetta laitetaan?

ES: ”Olen ymmärtänyt, että pesuaine tarkoittaa tässä yhteydessä pyykinpesuainetta. THL:n sivuilla ohjeistetaan laittamaan ’hieman’ pesuainetta. Sopiva määrä varmasti riippuu siitä, mitä pesuainetta käyttää. Sanoisin, että pesuainetta kannattaa laittaa sen verran, mitä laittaisi vastaavaan määrään vettä muutenkin.”

Lue myös: Nousiko kuume, särkeekö päätä? Netissä on sivusto, joka antaa arvion oireista ja hoidosta – näin se toimii

21. Kuinka usein kangasmaskeja täytyy pestä? Kuinka suuri synti on, jos kangasmaskia ei pese joka käytön jälkeen?

ES: ”Kyllä kangasmaskit pitää pestä joka käytön jälkeen. Käytettyä kangasmaskia ei pitäisi käyttää uudelleen. Hengitysilman kosteus ja eritteet tiivistyvät kankaaseen, eikä maski ole likaisena samalla tavalla suojaava kuin puhtaana. Toisella käytöllä maski voi liata kädet. Silloin käyttäjä saattaa levittää mahdollisia taudinaiheuttajia.”

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimuksen mukaan myös kertakäyttöisiä kasvomaskeja voi pestä. Kertakäyttösuojainten rakenne kestää mekaanisesti jopa 10 pesua.

”Kertakäyttösuojaimet puhdistuvat keittämällä ja konepesulla, mutta käsittely heikentää nopeasti pienimpien hiukkasten erotuskykyä. Suojaimet ovat kuitenkin puhdistuksen jälkeen suodatusteholtaan kangasmaskeja parempia. Koska kertakäyttösuojainten puhdistus heikentää merkittävästi suojausominaisuuksia, ei niiden puhdistusta kotikonstein voi suositella ammattikäyttöön”, VTT kertoo tiedotteessaan.

22. Voiko samassa kattilassa keittää maskeja ja ruokaa?

ES: ”Kyllä voi. Ei tietenkään siten, että kattila on ruoassa ja sitten laittaa maskit sinne, mutta jos kattilan pesee välissä, sitä voi käyttää sekä ruoanlaittoon että maskien keittämiseen. Keittäminen on tehokas tapa tappaa pieneliöitä.”

23. Miten kasvomaski nostetaan kattilasta keittämisen jälkeen hygieenisesti?

ES: ”Keittämisen jälkeen kangasmaski pitää huuhdella. Maskin voi nostaa kuivumaan puhtain käsin aivan normaalisti. Käsien puhtaus on maskin käsittelyssä olennainen asia.”

24. Jos kangasmaskin pesee pesukoneessa, voiko sen pestä muun pyykin seassa?

ES: ”Kangasmaskit voi pestä muun pyykin seassa, jos muu pyykki kestää 60 asteen pesun.”

25. Entä jos kangasmaskia ei pesisi ollenkaan käytön jälkeen, vaan antaisi sen olla käyttämättömänä vaikka viikon, olisiko mahdollinen korona hävinnyt maskista? Olisiko maskia turvallista käyttää sen jälkeen?

ES: ”En olisi koronasta huolissani viikon jälkeen, mutta kankaan ominaisuudet eivät välttämättä ole ihanteelliset, jos siinä on hengitystie-eritteitä. Sanoisin, että maski on parempi puhtaana.”

Lue myös: Onko nuha koronan oire, mitä rään väri kertoo terveydestä? Lääkäri vastaa 8 kysymykseen nuhasta ja räästä

Kangasmaskien materiaalit

26. Miten ohut kangas maskissa on liian ohut eli yhtä tyhjän kanssa?

EM: ”On vaikea sanoa ehdotonta määritelmää. Ohuesta, tiiviisti kudotusta puuvillakankaasta valmistettu kaksinkertainen maski on kuitenkin riittävä. Jokainen oikein päälle puettu maski vähentää sitä voimaa, jolla eritteet lähtevät hengitysteistämme eteenpäin, pysäyttää eritteistä ainakin osan ja lyhentää niiden kulkumatkaa.

Kannattaa katsoa myös kangasmateriaalia. En suosittele maskia, jonka kangasmateriaali on kudottu tai neulottu niin, että siinä on silminnähtäviä reikiä ja maski on yksinkertaisesta kankaasta tehty. Kuitenkin ohutkin kangas, joka on silmin nähden tiiviisti kudottu, on riittävä.”

27. Monet neuvovat, että kasvomaskin kangasmateriaaliksi käy mikä vain. Millainen olisi paras kangas suojaavuuden, hengittävyyden ja kestävyyden kannalta?

EM: ”Oikea materiaali on se, josta tehtyä maskia käyttäjä jaksaa käyttää. Tässäkin asiassa on kokeiltava, mikä on itselle paras kasvomaski. Kangasmaskia ei tule käytettyä, jos sen läpi on liian raskas hengittää. Kangasmateriaali pitää pystyä pesemään vähintään 60 asteen pesuohjelmalla.

Materiaalivaihtoehtoja on vaikea antaa. Polypropeenineulosta käytetään alusvaatteissa sen vuoksi, että se siirtää kosteuden vaatetuksen pinnalta vaatteiden ulompiin kerroksiin. Se on yksi mahdollinen vaihtoehto. Sen tarkoitus on myös lämmittää, eli se saattaa olla varsin lämmin vaihtoehto. Oletan, että kestävyyden vuoksi kangasmaskien materiaalivaihtoehdot ovat useimmin polyesteri, puuvilla ja polypropeeni. Puuvilla tuntuu viileältä iholla, mutta kostuu helposti.

Myös kangasmateriaalin kudonta- ja neulontatavat vaikuttavat: mistä langasta kangasmateriaali tehdään ja kuinka tiivistä kudos tai neulos on. Materiaalilla voi olla vaikutusta hiukkasten läpäisyyn, mutta ennen kaikkea kudontatapa vaikuttaa.”

28. Mikä on sellainen maskimateriaali, joka ei kostu niin helposti?

EM: ”Tekokuidut, esimerkiksi polypropeenineulos, kostuvat huonommin.”

Lue myös: Kulkeeko mukanasi salakavala bakteeripesäke? Martat neuvovat, miten puhdistat tavarat, joita lääpit jatkuvasti

kertakäyttöinen kasvomaski

Maskien ekologisuus

29. Miten kertakäyttömaski pitäisi kierrättää?

EM: ”Kertakäyttömaskit laitetaan sekajätteeseen, ei muovinkeräykseen eikä varsinkaan jätetä luontoon. Sekajäte menee esimerkiksi pääkaupunkiseudulla poltettavaksi, eli siitä tulee energiaa. Kierto on kunnossa, jos maskia ei heitä väärään paikkaan.”

VTT muistuttaa tuoreessa tutkimuksessaan, että kasvomaskit ovat luonnossa hajoamatonta jätettä. Maskeja ei siis saa heittää luontoon.

30. Voiko kertakäyttömaskin hävittää polttamalla tulisijassa tai nuotiossa?

EM: ”Tähän pätee sama kuin muovituotteiden polttamiseen yleensä. Normaalisti ei suositella esimerkiksi leipäpussien tai muiden muovien polttamista kotona takassa tai kiukaassa. Kertakäyttömaskit tehdään vastaavasta materiaalista.

Jätelaitoksessa polttotehokkuus on kova ja myös muovi palaa hyvin. Liekin pitäisi olla todella kuuma, että kertakäyttömaskit palaisivat kunnolla kotioloissa. Osittain palaneita maskeja emme halua. Emmekä varsinkaan halua osittain palaneita maskeja luontoon nuotiopaikoille.”

Lue myös: Tavaroiden karsiminen helposti – 30 tavaraa, jotka voit heittää pois kaapeista tilaa viemästä

31. Onko kertakäyttömaski vai kangasmaski ekologisempi vaihtoehto?

EM: ”Uudelleenkäytettävät tuotteet ovat usein ekologisempia, mutta asia riippuu myös siitä, kuinka monta kertaa kangasmaskia käytetään. Muovituotteiden varsinainen hiilijalanjälki yksittäistä tuotetta kohden, esimerkiksi yhtä muovipussia kohden, ei ole kovin suuri. Ongelmana on kertakäyttötuotteiden suuri käyttömäärä.

Oletan, että yksittäisen maskin hiilijalanjälki on kertakäyttömaskilla pienempi kuin puuvillamaskilla, jonka tuottamiseen tarvitaan paljon vettä. Olisi mielenkiintoista saada tieto, kuinka monta kertaa kangasmaskia on käytettävä, jotta sen hiilijalanjälki olisi pienempi kuin kertakäyttömaskin.”

Juttua muokattu 24.8.2020: Ensimmäisen kysymyksen vastauksesta poistettu paikkansapitämätön lause ”suu-nenäsuojukset eli kirurgiset maskit ovat sellaisia, joista on tutkittu, että filtteristä ei mene mikään läpi”.

Juttua päivitettu 19.10.2020: Lisätty tietoja VTT:n 16.10. julkaisemasta tutkimuksesta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Millainen kasvomaski on paras? Kuinka paha on, jos kangasmaskia ei pese joka käytön jälkeen? Asiantuntijat vastaavat 31 kysymykseen kasvomaskeista

Merja Rantala

Pitäisi puhua siitä, miten vesi muuttui viiniksi eli kuinka terveiden ihmisten massamaskitus muuttui itsestään ”kustannustehokkaaksi torjuntatoimeksi”, ilman, että toimenpiteen tehokkuudesta, vaikuttavuudesta saati kustannustehokkuudesta on näyttöä. Yhtäkkiä miljardit ihmiset kulkevat kuukaudesta toiseen maski päässö joko vahvan suosituksen tai pakon myötä. Samaan aikaan Covid tapausmäärät kuitenkin nousevat ja ovat lähdössä nousuun niissäkin maissa, joissa maskeja ei käytetä yleisesti.

Miten maskeista tuli tehokkaita, joihin koko maailma uskoo lujasti?
Laboratoriotutkimuksista tiedetään, että maski suodattaa pisaroita vaihelevasti, osa hyvin ja osa huonosti. Sitten on mallinnuksia, joissa ihastellaan kuinka paljon maskeilla saadaan vaikutusta – erään mukaan pystytään helposti painamaan R-luku alle yhden, vaikka vsin osa käytyäisi maskia. Mallit ovat malleja, välillä kaukana tosielämästä.
Tiedetään terveydenhuollosta, että kontrolloiduissa olosuhteissa maskit alentavat tartuntariskiä kun sairastuneita potilata hoidetaan. Siten menee vaikeammaksi. Havainnoivista tutkimuksista arkielämässä on jotain näyttöä, että maski voi alentaa riskiä, yleensä jos on lähikontakti sairas, mutta nämä tutkimukset ovat alttiita harhoille ja sekoittaville tekijöille. Lähes kaikki satunnaistetut kontrolloidut tutkimukset (muutamia mitä tehty) osoittavat, että arkielämässä maskienkäytöllä ei ole merkittävää vaikutusta tartuntariskiin. Näissäkin useassa asetelma, että koekaniineilla on kontakti sairastuneeseen. Sitten tärkein: oireettomien massojen maskituksen hyödyistä saati haitoista tai kustannuksista ei ole väestötasolla ei ole tutkimusta. Norjan kansanterveysviranomaiset laskivat, että rauhallisessa epidemiatilanteessa 1 tartunnan estoon 200 000 ihmisen pitää käyttää kirurgista maskia viikko. Tuossa tehoarvio oli optimistinen, arvioo ei helpolla pystytä ottamaan mukaan muita epävarmuustekijöitä. Eli 1 estetyn tartunnan hinnaksi tulisi 2,8 miljoonaa eutoa, jos 2 maskia päivä/pää/7pv ja maski 1 e kpl. Aika pitkäön asiantuntijat toivat esiin viestiä, että emme tiedä onko maskin käyttö oireettomilla kannattavaa arkielämässä. Sitten alkoi voimakas lobbaus, vetoaminen loogisuuteen ”kun labrassa, ja sairaakassa, miksei arjessakin”, ja erilaisia puhuvia päitä oli suosittelemassa massojen maskitusta. Edelleenkkn tilanne on se, ettemme tiedä onko naamiaisista hyötyä. Mutta maskit – mitkä tahansa maskit tai liina – on otettu laajslti käyttöön ympäri maailmaa, on suosituksia, pakkoja ja sakkoja. Uskotaan vakaasti, että niillä suojellaan: milloin muita ja milloin itseä. Ei ymmärretä, että arkielämässä on erittäin paljon muuttujia, mitkä vaikuttavat maskeista saatavaan tehoon, jolloin niiden oletettu teho pienenee nopeasti ja hukkuu helposti kohinaan, erityisesti oireettoman väestön keskuudessa. Nyt miljardit ihmiset kulkevat maskit päässä kuukausia ja jopa wHO ohjaa videoissaan: ”ole supersankari, käytä maskia”. Samaan aikaan tartunnat kiihtyvät maskimaissa tai ovat olleet korkealla pitkään maskeista huolimatta. Kuten mikä tahansa laajoja massoja koskeva kansanterveystoimi, tämänkin toimen vaikuttavuus ja kustannukset tulisi kiireesti arvioida. On häpeällistä, kuinka olemattimalla näytöllä terveysviranomaiset toimeenpanevat laajoja suosituksia ja jopa pakkoja ajatellen vielä maskituksesta ihmisille ja yhteisöille koituvia massiivisia kustannuksia saati ympäristöhaittoja. Maailma on joutunut joukkopsykoosin valtaan. Tämä muistuttaa uskonnollista herätysliikettä, joka lumoaa ihmiset tarinoilla paratiisista ja pelastuksesta. Ainoastaan Ruotsi pysyy kannassaan: ei voida suositella massoille, ei ole näyttöä. Jos haluaa käyttää, voi käyttää. Tämä on ainoa yltiörehellinen viesti, jonka maskien tehosta suurilla massoilla voi sanoa. Muu teho on toistaiseksi kuviteltua ja suurta naamiaisteatteria.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.