Tarinat

Käytetäänkö sinua taloudellisesti hyväksi? Älä jää ongelman kanssa yksin, vaan hae apua näistä paikoista

Koetko, että joku käyttää rahojasi ilman lupaa tai vaatii sinua antamaan rahaa, maksamaan laskuja tai myymään omaisuuttasi uhkaamalla ja kiristämällä? Asian kanssa ei tarvitse olla yksin.

Usein taloudellisesti, fyysisesti tai henkisesti hyväksikäytetty kokee olevansa ongelmansa kanssa yksin.

Asiakastyön suunnittelija Päivi Helakallio kaltoinkohdeltujen ikääntyneiden parissa toimivasta Suvanto ry:stä sanoo, että etenkin lähisuhteessa tapahtuvaan hyväksikäyttöön liittyy lähes aina yksinäisyys ja uhrin eristäminen.

”Väkivallan tekijälle on eduksi eristää uhrinsa.”

Lue myös: Vanhusten hätään ei osata puuttua – vain harva tietää tästä tärkeästä oikeudestaan

Yksinäisyys myös altistaa kaltoinkohtelulle. Vuorovaikutuksen, rakkauden ja hyväksytyksi tulemisen tarve voivat ajaa ongelmiin, jos juttukumppania täytyy etsiä kotiin soittavasta puhelinmyyjästä, ovelle kolkuttavasta remonttimiehestä, internetissä lähestyvästä sulhasehdokkaasta tai lähikaupan yliavuliaasta myyjästä.

Jos koet, että sinua kohdellaan kaltoin, taloudellisesti tai muuten, ainakin seuraavista asioista voi olla apua.

Jaa huolesi

• Kerro huolistasi ja epäilyistäsi tutulle ja luotettavalle ystävälle tai sukulaiselle.

• Kuka tahansa voi tehdä kunnalle huoli-ilmoituksen läheisestään tai vaikka naapuristaan.

• Hakeudu vertaistukiryhmään ottamalla yhteyttä fyysisesti, henkisesti ja taloudellisesti kaltoinkohdeltujen ikääntyneiden parissa toimivaan Suvanto ry:hyn.

• Tee rikosilmoitus poliisille.

• Muista, että turvakodit ovat avoinna myös vanhuksille.

Soita puhelinneuvontaan

Suvanto-linjalle 0800 06776 voi soittaa ilmaiseksi ja nimettömänä tiistaisin ja torstaisin kello 13–15. Lakineuvontaa saa parillisten viikkojen keskiviikkona kello 16–18.

Rikosuhripäivystyksen Auttava puhelin 116 006 palvelee maanantaina ja tiistaina kello 13–21 ja keskiviikosta perjantaihin kello 17–21. Juristin puhelinneuvontaa saa maanantaista torstaihin kello 17–19 numerosta 0800 161 177.

Hanki tietoa

Tietoa ikäihmisille kotona asumisen turvaksi -oppasta voi lukea ilmaiseksi verkossa tai sen voi tilata maksutta Vanhustyön Keskusliitosta.

• Rikostorjuntaneuvoston opas Turvaohjeita senioreille kertoo, miten välttää petoksen uhriksi joutuminen.

• Suvanto ry:n Mummonmarkan vartijat -hankkeen työntekijät luennoivat ja järjestävät erilaisia tapahtumia ikäihmisten taloudelliseen kaltoinkohteluun liittyen eri puolilla Suomea. Selvitä, onko tapahtumia omalla paikkakunnallasi tai onko kunnallisessa vanhusneuvostossa tai eläkeläisjärjestössä Suvanto ry:n kouluttamia talouslähettiläitä.

Lue myös: Pelkäätkö yksinäistä vanhuutta? Varaudu ajoissa ja mieti etukäteen näitä kolmea asiaa

Laajempi juttu iäkkäiden lähipiirissään kohtaamasta taloudellisesta kaltoinkohtelusta on julkaistu Kotiliedessä 16/2019. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Käytetäänkö sinua taloudellisesti hyväksi? Älä jää ongelman kanssa yksin, vaan hae apua näistä paikoista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.