kesäloma

Mikä on paras kesälomakuukausi? Katso kartalta, milloin ja missä päin Suomea on aurinkoisinta – yksi paikka ylitse muiden

Millaiset säät Suomen seitsemässä eri kaupungissa on kesä-, heinä- ja elokuussa? Kokosimme tiedot näppärälle kartalle.

Kesälomakuukaudet ovat odotettuja valonpilkahduksia pitkän ja pimeän talven jälkeen. Tyypillisesti kesältä toivotaan aurinkoa, lämpöä ja mahdollisimman vähän sateita. Mikä on paras aika lomailla Suomessa, jos toivoo hyviä säitä?

Ilmatieteenlaitoksen ilmastopalvelu kokosi Kotiliedelle tilastot seitsemän suomalaisen paikan kesäkuukausien lämpötiloista, sademääristä ja auringonpaisteisista tunneista.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan sateilta välttyy varmimmin suuntaamalla Ahvenanmaalle heinäkuussa. Heinäkuinen Ahvenanmaa on todennäköisesti myös kesän aurinkoisin paikka. Lämpimintä on tilastojen mukaan Helsingissä ja Turussa heinäkuussa.

Säätilastojen mukaan heinäkuu on yleisesti paras aika lomailla Suomessa. Ei siis ihmekään, että suuri osa suomalaisista lomailee juuri silloin. Vaikka heinäkuu on usein aurinkoinen ja lämmin, se on samalla kesäkuukausista sateisin. Keskimäärin vähiten sataa kesäkuussa.

Lue myös: 60 asiaa, jotka voit tehdä Helsingissä ilmaiseksi

Kartta kertoo, millaisia kesäkuukaudet ovat Suomessa

Alla olevalta kartalta näet, millainen sää on tilastojen valossa ollut eri paikoissa kesä-, heinä- ja elokuussa.

Kartalta näkyy seitsemän eri kaupungin ylimmät keskilämpötilat, keskimääräiset sademäärät ja keskimääräiset auringonpaistetunnit. Arvot ovat Ilmatieteenlaitoksen vertailukaudelta 1981–2010.

 

Psykologi: Kesäloman ajankohdasta on turha stressata

Nappasivatko työkaverisi säiden perusteella parhaat kesälomakuukaudet nenäsi edestä? Ei hätää, lohduttaa työterveyspsykologi Minna Virtanen Pihlajalinnasta.

”Loman tarkoitus on palauttaa, eikä palauttavuus ole sidottua ajankohtaan. Ei ole olemassa mitään optimia aikaa, jolloin loma palauttaisi parhaiten.”

Sään sijaan loman pääpainon pitäisi Virtasen mukaan olla sen sisällössä. Ajankohdaksi kannattaa valita se, joka palvelee omia suunnitelmia parhaiten.

”Tärkeintä lomalla on se, että pystyy tekemään itselle tärkeitä ja palauttavia asioita. Jos tykkää marjastaa, loman voisi pitää loppukesästä tai alkusyksystä. Moni kokee, että heinäkuussa on kiva olla töissä, kun on tavallista rauhallisempaa. Nämä ovat yksilöllisiä kokemuksia”, Virtanen kertoo.

Jos voit, lomaile useammin!

Vaikka haaveissa olisi paahteinen rantaloma heinäkuussa, käteen saattaa jäädä kolme viikkoa viileää alkukesää. Viimeisen sanan kesäloman ajankohdasta lausuu usein työnantaja.

Koko lomaa ei kannata käyttää harmitteluun. Sen sijaan kannattaa keskittyä tekemään sateisestakin lomasta mahdollisimman hyvä.

Lue lisää: Hyvä loma syntyy noudattamalla näitä 5 neuvoa – nappaa psykologin vinkit!

Harmittelulta saattaa säästyä myös silloin, jos tulevaisuudessa häämöttää toinen loma. Virtasen mukaan kesäloma ei saisi jäädä vuoden ainoaksi lomaksi. Pienemmissäkin pätkissä voi lomailla. Jo pitkä viikonloppu auttaa.

”Kesälomalla ei varastoida energiaa tulevaan, vaan puretaan mennyt kuormitus. Ei voi ajatella, että pitkällä kesälomalla varastoidaan energiaa talveen. Etukäteen ei voi palautua”, Virtanen muistuttaa.

Palautumisesta kannattaa pitää huolta vuoden ympäri.

”Työn pitäisi olla niin kohtuullista, ettei tarvitse neljän tai viiden viikon lomaa palautumiseen. Silloin on liian iso työkuorma. Myös arjen pitäisi olla palauttavaa”, Virtanen sanoo.

”Pelkästään lomien varassa ei eletä.”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mikä on paras kesälomakuukausi? Katso kartalta, milloin ja missä päin Suomea on aurinkoisinta – yksi paikka ylitse muiden

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X