Kolumni: Ei halua enempää vaihtoehtoja vaan ihan tavallisen kahvin tai terveyskeskuslääkärin

”Haluaisin elämän, jossa asiat ympärilläni ovat selkeitä, jossa kaikki ei koko ajan muutu, kehity ja vaihtoehtoistu”, kirjoittaa toimittaja Riikka Lehtovaara.

Iso sanomalehti kyselee verkkosivuillaan, haluanko valita juuri aihealueet, jotka erityisesti minua kiinnostavat, joita haluan seurata. No en halua. Maksan mielelläni siitä, että lehden toimittajat valitsevat puolestani, mitä maailmasta pitää tänään tietää.

Sama koskee tv-uutisia. En halua uutis­lähetyksen jälkeen etsiä lisää tietoa verkkosivuilta. Luotan siihen, että mattiröngät ja ripsakoskiset kertovat kustakin uutisaiheesta kaiken oleellisen. Käytän vapaa-aikani mieluummin vaikka nukkumiseen.

Lue myös: Näin saat kotisi järjestykseen – ammattijärjestäjä paljastaa parhaat vinkit.

Kuka keksi, että tarvitsemme neljä kilometriä pitkän keksihyllyn?

Kahvilassa haluaisin hyvää kahvia ja tilkan maitoa, en listaa kymmenistä vaihtoehdoista, joita en osaa edes lausua menemättä kielikurssille. Ja kuka herraisä keksi, että jokaiseen markettiin tarvitaan neljä kilometriä pitkä ­keksihylly?

Maailma on nykyisin täynnä tarjontaa ja vaihtoehtoja, mutta oikeasti en voi valita, ­mitä haluaisin: elämää, jossa asiat ympärilläni ovat selkeitä, jossa kaikki ei koko ajan muutu, kehity ja vaihtoehtoistu.

En halua valita itselleni sopivaa terveyskeskuslääkäriä. Haluan, että kotikuntani palkkaa hyviä lääkäreitä, ­jotka osaavat työnsä ja sopivat kaikille.

Lue myös: Kolumni: Miksi me keski-ikäiset olemme niin vihaisia, kun maailma muuttuu? 

En tarvitse sataa erilaista jugurttia, en tsiljoonaa vaihtoehtoa, jotka tuottavat valheellisen tunteen siitä, että olisin jotenkin oman elämäni ohjaksissa, kykenisin hallitsemaan näennäisten valinnanmahdollisuuksien tuottamaa kaaosta.

Ymmärrän hyvin, miksi uskonnot kiinnostavat ihmisiä. Elämä on var­masti helpompaa, kun joku antaa raamit, sanoo, mikä on oikein ja väärin, mikä sallittua, mikä kiellettyä, eikä ­kukaan istu olkapäällä ja kehota jatkuvalla syötöllä valitsemaan saatavilla olevista vaihtoehdoista.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kolumni: Ei halua enempää vaihtoehtoja vaan ihan tavallisen kahvin tai terveyskeskuslääkärin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X