Tarinat

Eikö aikuinen mies todellakaan osaa itse päättää mitä ruokakaupasta ostaa? Toimittaja ihmettelee outoa ilmiötä

Toimittaja Iina Alanko toivoo armoa arkeen ruokaostoksilla. Ei ruoka niin kamalan vaikea asia ole!

Vihannes- ja hedelmäosastolla mies puhuu puhelimeen.

”Kirsikoita on, ne maksavat 2,99, ostanko?”

Toisessa päässä kysytään jotain, ja mies vastaa: ”500 grammaa, puoli kiloa.”

Vähän jutellaan, kantsiiko, mutta lopulta päätös syntyy, puhelu päättyy ja kirsikat päätyvät ostoskärryyn.

Kohta sama toistuu maitohyllyllä. Känny päälle ja kysymään, kenen kermaviiliä mies ostaa: Valion, Arlan vai Juustoportin?

Lue myös: Mitä anoppi voi tehdä, jos vävy on vätys? Asiantuntija antaa vinkkinsä kinkkiseen tilanteeseen

Miksei mies osaa itse päättää kaupassa?

Tällaisiin miehiin törmää kaupoissa aina silloin tällöin, ja ihmetykseni on aina yhtä syvä. Eikö aikuinen mies todellakaan osaa itse päättää mitä ruokakaupasta ostaa?

Eikö hän kykene tai uskalla itse valita monesta yhtä hyvästä? Katsooko hän lähtiessään jääkaappiin ja miettii, mitä puuttuu tai mitä tekisi mieli? Vai eikö hän vain yksinkertaisesti tiedä ruoasta mitään?

Entä onko luurin toisessa päässä kenties allergikko tai erityisherkkä, jolle jokainen valinta on elämän ja kuoleman kysymys?

Gourmetisti, joka saa slaagin, jos kermaviili onkin toista kuin tarkka makuhermo vaatii? Vaiko vaan pirttihirmu, joka tykkää, kun saa nipottaa ja ohjailla toista ihan kaikessa?

Jotenkin tuntuu, että ruoalla erottautuminen, päteminen, oman kulinaaritietämyksen osoittaminen ja eron tekeminen muihin on mennyt vähän liian pitkälle. Armoa arkeen toivoisin tälläkin rintamalla: ei se ruoka niin kamalan vaikea asia ole.

Lue myös Anna.fi: Voiko miesmakua tuunata paremmaksi? Kysyimme asiantuntijalta 

Kolumni on julkaistu Kotiliedessä 17/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eikö aikuinen mies todellakaan osaa itse päättää mitä ruokakaupasta ostaa? Toimittaja ihmettelee outoa ilmiötä

Seeioleainasitämiltänäyttää

Kyllä varmaan mies osaisi päättää ja ostaa oman harkintansa mukaan, jos ostaisi itselleen, mutta tilanne muuttuu, jos taloudessa on muitakin kuin mies. Ja usein voi olla niinkin, että kuka onkaan langan toisessa päässä on varmaan se ”pomo” joka pitää langat käsissään.Hän voi olla se, joka voi olla hyvinkin tarkka siinä, mitä kaupasta ostetaan. Kyllähän esim. eri valmistajien tuotteilla on maku- että koostumuseroa ja hinta-laatusuhdekin vaikuttaa.Ei minun mielestä tuota voi tulkita, etteikö mies osaa. Kysymys on mielestäni siitä, että mies haluaa tehdä ostokset oikein toista mielyttääkseen. Aina puhutaan kuitenkin siitä, että ihmisten on kommunikoitava keskenään ja tämä on yksi tapa. Eikä kysyminen toiselta ole epävarmuuden tai päättämättömyyden merkki.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.