Tarinat

Kolumni: En ymmärrä, mitä järkeä on paapoa kaltaistani palkansaajaa liian keveällä veroprosentilla

Progressiivinen verotus on ihmiskunnan hienoimpia keksintöjä, ajattelee toimittaja Sanna Puhto.

Olen verokarhun fani ja maksan erittäin mielelläni veroja. Maksaisin enemmänkin, mutta kun ei kelpaa. Minun, keskituloisen ihmisen, verotusta lasketaan taas vuonna 2021. Veroprosenttini on lähellä sitä, minkä työttömät joutuvat maksamaan työttömyysasvustuksestaan.

En ymmärrä, mitä järkeä on paapoa kaltaistani palkansaajaa liian keveällä veroprosentilla, kun samaan aikaan vanhuksia ei ole varaa hoitaa säällisesti, päivähoidon lapsiryhmät ovat liian isoja ja koronan takia yhteiskunnan tuen tarvitsijoita on varmasti entistä enemmän.

Verovaroilla paikataan myös itsetuntoja

Viimeksi ilahduin verorahojen käytöstä, kun tuttavan lapsi sai yhteiskunnan tukeman esteettisen leikkauksen. Teini-ikäistä lasta oli vuosien ajan kiusattu ulkonevista korvista niin ankarasti, että iva söi hänen itsetuntoaan ja uhkasi elämänhaluaan. Perheellä ei kuitenkaan olisi ilman yhteiskunnan tukea ollut mahdollisuutta päästä ongelmasta eroon kirurgin veitsen avulla.

Tämä ei ollut millään muotoa ensimmäinen kerta, kun koin, että hyvinvointivaltio ja progressiivinen verotus ovat ihmiskunnan hienoimmat keksinnöt.

Varakas lusmuilija

Sen sijaan toisen tuttavan verojärjestelyä on vaikea niellä. Hän muutti takaisin Suomeen asuttuaan vuosikymmenet ulkomailla. Hän ei kuitenkaan aio siirtää kirjojaan Suomeen vaan teeskentelee viranomaisten silmissä olevansa täällä vain väliaikaisesti.

Miksikö? Siksi, että hän ei joutuisi maksamaan veroja. Hän ansaitsee toimeentulonsa pörssikeinottelulla. Aikanaan hän sai täällä ilmaisen peruskoulutuksen ja sen päälle vielä koulutuksen ammattiinsa. Nyt hän tuli takaisin nauttimaan hyvin toimivasta yhteiskunnasta –  vapaamatkustajana. Aivan turhaan vapaamatkustajina pidetään usein heitä, jotka joutuvat jostain syystä elämään tukien varassa.

”En tarvitse yhteiskuntaa mihinkään”

Tuttavani perustelee toimintaansa sillä, että ei tarvitse yhteiskuntaa mihinkään. Hänestä ei eläkeläisenä tule kuluerää yhteiskunnalle, koska hän ei ansainnut työeläkettä Suomessa, eikä sitä siis pääse nauttimaan. Sen sijaan hän kertoo itse rahastoineensa itselleen tulevan eläkkeensä.

Sairaalapalvelut hän aikoo ostaa rahalla yksityiseltä. Mutta entä jos pörssikurssit eivät kehitykään niin kuin hän toivoo? Entä jos sijoitukset sulavat ja toimeentulo menee? Entä jos hän joutuu onnettomuuteen ja menettää työkykynsä?

Silloinkaan hän ei joudu oman onnensa nojaan vaan verovaroin tuotetut sairaalapalvelut pelastavat hänet.

Ne palvelut, joita myös työttömyysturvan varassa elävät rahoittavat veroillaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kolumni: En ymmärrä, mitä järkeä on paapoa kaltaistani palkansaajaa liian keveällä veroprosentilla

Jenni

Hei! Olen keskituloinen ja maksan n 25 % veroa, vajaa 10 % vakuutuksia. Vähennyksiä ei juurikaan ole. Kävelen tiljan, asuntolainasta naurettava osuus, puolikas työhuoneväh. Nettotulot eivät päätä huimaa, joten en tod haluaisi rehellisen työn verotuksen kiristämistä! Mutta aivan kuten sinä törmäsin paluumuuttajaan joka kiersi veroja. Tämän on oltava ikävän yleistä. Suosittelen tekemään Verohallinnon kotisivuilla anonyymin ilmiannon. Kunhan on enemmän kuin mutua. Niin minä tein, mutta ikävien sattumien takia sain tietää tämän hlön taloudesta paljon faktoja. Ainakin yhteen veronkiertoasiaan sain myös tietää että verottaja oli napannut. Tämä siis tuttiujen kautta, verottaja ei Kerro. Voin vain toivoa että lumipallo on lähtenyt vyörymään, etenkin nyt koronan takia kun hlö ei pääse pakoon! Tämä törkeä käytös ärsytti suunnattomasti, enkä enää ole näiden ihmisten kaveri. Hankitaan täältä maisterintasoon ilmainen koulutus, lapsena ilmainen hammashuolto ja rokotukset. Sit muutetaan ulkomaille tienaamaan suuria rahoja ja potkujen jälkeen tullaan häntä koipien välissä takaisin. Ja piikeskellään täällä, keksitään mitä ihmeimpiä virityksiä että lapset sais ilmaisen koulun mutta vnhmt ei maksa veroja. Ja vastustetaan sossua Ja verottajaa jotka urkkivat vain yksityisyyttä. Ja mitä vielä nyt pitääkin koko perhe rokottaa!? Mutta hyvähän olisi keski ikäisten miesten täällä joutua covidin takia sairaalaan, eikä ulkomailla! Mutta veroja en maksa! Ihme insinöörien logiikkaa

martti

Työtön ei maksa veroa ollenkaan, jos työttömyyskorvauksia tulee 22000 vuodessa. ei ole valtion- kunnan- eikä yleveroa. sairausvastuumaksu on ainoa jonka maksaa. on kummallista että toisenluokan toimittaja ei ymmärrä neuvoa hakemaan pidätystaulukkoon muutosta , ku työttömyys yllättää

Gotha G

Hurskas toimittaja rakastaa veroja eikä saa mielestään kyllikseen niitä maksaa. Valtiokonttori voi auttaa; toimittaja saa tilinumeron ja ohjeet ylimääräisten varojensa luovuttamiseksi valtiolle. Näin toimimalla ei tarvitse Elvistellä Kotilieden sivuilla liian pienistä veroistaan.
Tässä toimittajalle ajateltavaa : Mielestäni todellinen tasa-arvo toteutuu, kun kaikille kansalaisille säädetään 50%:n vero, kaikista tuloista. Kaikesta taloudellisesta toiminnasta !
Toimittajan lapsellinen veto oli lisätä kirjoitelmaansa pahis, joka yllätykseksi on varakas ja hyvätuloinen. Siis aivoton lusmuilija ja
yhteiskuntaamme piilossa nakertava basaliooma !
Vain köyhyys ja huonot tulot tuottaa hyviä ihmisiä, niinkö ?
Hohhoijaa !

Sinun täytyy kommentoidaksesi.