Tarinat

Kolumni: Miksi autokorjaamolla tietämätöntä vedetään höplästä?

Naiset tietävät autoista yleensä miehiä vähemmän. Kuinka paljon heitä vedetään autokorjaamoilla höplästä, kysyy toimittaja Iina Alanko.

Chaplinin poika -elokuvassa orpopoika rikkoo kivellä ikkunoita, jotta hänen kasvatti-isänsä saisi töitä niiden korjaajana. Elokuvassa touhu naurattaa, tosielämässä ei.

Menin vaihdattamaan renkaita rengashotelli-autokorjaamoon, jossa olin jo edelliskerralla tuntenut oloni vähän huijatuksi. Silloin paikan hieman ylimieliseltä vaikuttanut pomo ylipuhui minut ostamaan autooni uudet kesärenkaat. Tarvitsinko niitä todella?

Tällä kertaa samainen pomo ilmoitti, että noissa tästä paikasta ostamissani ja asennuttamissani kesärenkaissa oli ollut yhteensä kolme ruuvia, jotka oli asennettu väärin. Nyt ne sekä renkaan navat olivat hioutuneet sileiksi. Kahta talvirengasta ei siis enää saa neljällä ruuvilla kiinni, eikä autolla voisi näin ollen enää ajaa.

Olin ihmeissäni ja kyselin, mitä asian korjaaminen maksaisi. Mies naputteli tietokonettaan ja ilmoitti, että vaadittava remontti maksaisi 880 euroa.

Suuni loksahti auki. Autoni on vuosimallia 2004 ja rahassa tuskin 500 euron arvoinen, mutta käyttöarvoltaan hyvä. Kannattaisiko niin vanhaan autoon tehdä 880 euron remonttia? Lisäksi renkaat oli ostettu täältä ja vaihdettu jo kahtena edelliskertana tässä samassa paikassa. Eikö väärin asennus ollut firman vastuulla?

Ehei, mies pyöritteli päätään ja sai minut tuntemaan itseni idiootiksi. Silmää räpäyttämättä hän ilmoitti, että remontin vaihtoehtoja oli vain yksi: romuttamo.

Olin kauhistunut. Romuttamo! Autohan oli juuri katsastettu ilman huomautuksia.

Satojen eurojen säästö

Silloin sananvaihtoamme sivusta seurannut auton­asentaja astui lähemmäs ja sanoi vaivihkaa, että kyllähän ne renkaat vielä kiinnikin saisi. Kun yritin kysellä, mitä mies tarkoittaa, pomo hätisti tämän äkäisesti tiehensä.

Haistoin palaneen käryä. Sanoin vieväni auton romuttamolle – sinne asti renkaat kyllä pysyisivät paikallaan jäljellä olevilla ruuveillakin – ja sain lähtöluvan.

Pysäköin auton nurkan taakse ja soitin autoista paljon tietävälle tuttavalleni. Mitä autonasentaja mahtoi tarkoittaa, kun sanoi, että renkaat kyllä kiinni saisi? Sain neuvon ajaa Motonettiin ostamaan kolme uutta ruuvia. Millaisia? Se selviäisi auton rekisterinumeron, merkin ja mallin perusteella kaupassa.

Tein kuten neuvottiin. Ruuvien lisäksi ostin myös pienen putkilon ruuvien tiivisteainetta ja ajoin auton sisareni pihaan. Siskon mies ruuvasi uudet ruuvit jengoilleen ilman pienintäkään ongelmaa. Työ tarkastettiin myöhemmin kahteen otteeseen autokorjaamolla: kaikki oli ok ja ruuvit tiukasti paikoillaan. Remonttikustannukset tippuivat 880:sta 15,70 euroon.

Autokorjaamon tyypin yrittämä vedätys ärsyttää vieläkin. Naiset tietävät autoista yleensä miehiä vähemmän. Kuinka paljon heitä vedetään autokorjaamoilla höplästä?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kolumni: Miksi autokorjaamolla tietämätöntä vedetään höplästä?

Jarrulevyt ja vesipumppu

Varsin ”tuttua”.
Mulle ilmoitettiin edell autoni ekan kerran ns 45000 km- huollossa, että ”jarrut ovat kuluneet ja jarrulevyt ois hyvä vaihtaa”. Samoin ilm 60000 ja 75000 huolloissa jne. Ilmoitin aina, että jos levyt ja palat ovat kuluneet niin johtunee siitä, että niitä on käytetty ja jos niitä on käytetty niin ovat ilmeisesti kunnossa, niitä kerran voi käyttää.
Ajoin ko. autolla lähes 200000 km ilman jarruremontteja/ osien vaihtoa.
Vasta 195000-huollossa ilmoitettiin, että (vain) ”etujarrujen levyt ovat aivan loppu”. Kyseenalaistin edelleen väitteen ja kävin kuitenkin (kutsusta) itse huoltohallissa toteamassa, että väite pitikin nyt paikkansa. Nyt sitten annoin luvan etulevyjen vaihtoon.
Samoin merkkihuoltoliikkeessä ovat yrittäneet pari kertaa vsihtaa turhaan auton vesipumpun sanomalla, että ”vesipumppu vuotaa”, mutta kun ei vuotanut. Ei ollut tarvetta lisätä nestettä järjestelmään kertaakaan. Aikoinaan auto meni vaihtoon alkuperäisellä vesipumpulla.
Vuosien varrella ois tullut kalliiksi, jos oisin antanut teettää ”jarruremontin” jokakerta, kun merkkihuoltoliike on ehdottanut sitä.
Huoltoliikkeet kokeilevat erilaisia rahastuskeinoja – ja varmasti onnistuvat siinnä, jos on kyse sinisilmäisestä asiakkaasta.

mara

Jopet-show tekee sketsejä tästä aiheesta. Kaikki perustuu tositarinoihin. Päälykäinen osaa asian muttei koskaan saa sitä sanoa asiakkaaalle, kun myynti sotkee. löytyy yle areenasta

Renkaanpotkija

Minulla on lähipiiristä samanlaisia kokemuksia. Isäni oli etukäteen katsonut kalliit renkaat ja äiti meni ne vaihdattamaan autoon. Kotona isäni huomasi, että alle oli laitettu halvemmat renkaat, mutta maksu oli kyllä otettu paljon kalliimmista renkaista. Isäni palasi huoltamoon vaihdattamaan maksamansa renkaat. Myös anoppiani huijattiin (eri paikassa) ylihintaisilla renkailla. Sillä kertaa mieheni korjasi vääryyden. Muun muassa näistä syistä en itse huollata autoani, vaan laitan mieheni asialle. Ärsyttää suunnattomasti, että autokorjaamoihin ei voi luottaa.

Hessu

Enpä kyllä tiedä yhtään autoa, jonka renkaat ovat ruuveilla kiinni!

Nainen 40 vuotta autokorjaamossa

Heissuli vei Hessusein, taidat olla autokorjaamonpitäjä?

Mutta joo Iina. Totta kirjoitat. On olemassa autokorjaamoita, joiden joka tekemisestä pitäisi ajaa suoraan joko kuluttaja-asiamiehen tai poliisin luo. Onneksi eivät kaikki. Suosittelen googlettelemaan yrityksiä. Ne huonot kokemukset kun kuuluvat netissä kauas.

Iina Alanko

No totta puhut – tarkoitin siis pultteja! 🙂 Molemmissa on kierteet…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.