Tarinat

Kolumni: Sukulaistyttöni ensiaskeleet työelämässä sen näyttävät – työantajat ymmärtävät rohkeuden täysin väärin

”Onko vain ekstrovertti moottoriturpa rohkea? Osoitetaanko rohkeus työelämässä olemalla haastattelussa äänessä, listaamalla omia ansioita?” kysyy toimittaja Riikka Lehtovaara.

Olen tässä seuraillut läheltä sukulaistytön ensi­askeleita työelämässä. Kutsun häntä syöksylaskijaksi, koska se kuvaa mielestäni häntä parhaiten. Hänen päänsä ei palele tiukassakaan paikassa. Hän todellakin syöksyy laskiessaan alas rinteestä. Tai niinkuin tässä hiljattain, laskeutuu köyttä pitkin alas näkö­tornin seinämää.

Eikä tämä syöksylaskenta rajoitu vain fyysisiin suorituksiin. Hän nousee empimättä suurenkin ihmisjoukon eteen esiintymään, soittaa, laulaa, puhuu, tarpeen mukaan.

Koulussa hän uskalsi nousta puolustamaan kiusattua luokkakaveriaan, vaikkei se varmasti nostanut häntä sosiaalisessa hississä. Silti hän näytti tulevan juttuun myös kiusaajien kanssa.

Töitä hakiessaan tämä korkeastikoulutettu, tunnollinen syöksylaskija on kuitenkin vaikeuksissa. Hän saa kerta toisensa jälkeen kuulla hakemus­tensa olevan poikkeuksellisen hyviä, mutta haastattelussa hän ei kuulemma osoita tarpeellista rohkeutta.

Lue myös: Introvertti, näin saat vahvuutesi käyttöösi

Miten työnantajat ymmärtävät rohkeuden vuonna 2020? En ymmärrä

Mitä on 2000-luvun työelämässä tarvittava rohkeus? Olen miettinyt sitä kerran jos toisenkin seuratessani tämän lahjakkaan, mutta luonteeltaan hiljaisen, ujohkon nuoren naisen elämää.

Onko vain ekstrovertti moottoriturpa rohkea? Osoitetaanko rohkeus työelämässä olemalla haastattelussa äänessä, listaamalla omia ansioita? Mielipiteistä ja näkemyksistä syöksylaskijalla ei nimittäin ole pulaa.

Jos näin on, jos siis työnantajien käsitys rohkeudesta jäi pysyvästi 1800-luvulle, olemme kaikki todella ­pulassa. Tähän ikään on tullut nähtyä nimittäin sitäkin sakkia, joka kyllä saa suunsa reippaasti ­auki työhaastattelussa, mutta ei pysty sen jälkeen sulkemaan sitä. ­Puhetta ja ideoita piisaa, mutta harva niistä tulee valmiiksi asti.

Kolumni on julkaistu Kotiliedessä 11/21.

Lue myös: Kaikki eivät ole luonnostaan riskinottajia, mutta arkakin voi opetella rohkeutta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kolumni: Sukulaistyttöni ensiaskeleet työelämässä sen näyttävät – työantajat ymmärtävät rohkeuden täysin väärin

Hanna Tarkkinen

Tarkkisten sukujuhlat!
Tarkkisten sukujuhlissa grillataan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.