Kotilieden Kummikerho: hyväntekeväisyyttä vuodesta 1938

Kotilieden lukijat ovat jo 80 vuotta olleet mukana tukemassa uupuneita ja kriisiin joutuneita lähimmäisiä. Auttamisen perinne jatkuu yhä.

Kotilieden Kummikerho on naistenlehden omana hyväntekeväisyysyhdistyksenä ainutlaatuinen. Kummikerhon juuret ulottuvat 1930-luvulle asti.

Toiminta sai alkusysäyksen Suomen Kuvalehdestä, jonne syntyi pula-ajan keskellä niin sanottu kapaloseura. Kapaloseuran nimissä lukijat ryhtyivät ompelemaan kapaloita ja vaatteita syrjäseutujen perheiden vastasyntyneille.

Idean äiti, rouva Ida Salomaa, esitti vuonna 1937, että hyväntekeväisyystoiminta siirrettäisiin Kotilieden yhteyteen, jonne se hyvin sopisi. Sekä Suomen Kuvalehti että Kotiliesi ovat vuonna 1934 perustetun Yhtyneet Kuvalehdet Oy:n (nyk. Otavamedia) lehtiä.

Kotilieden kummikerho

Kummikerhon perustaja- ja kunniajäseneksi kutsuttiin presidentin rouva Kaisa Kallio. Kerhoiltoja, joissa tehtiin käsitöitä ja keskusteltiin ajankohtaisista asioista, ryhdyttiin pitämään Presidentinlinnassa.

Vuonna 1938 Kotiliedessä julkaistiin ilmoitus, jossa lukijoita kehotettiin perustamaan kummikerhoja ympäri Suomea ja valmistamaan vaatteita köyhien perheiden lapsille. Samana vuonna yhdistys virallisesti myös perustettiin. Kotiliesi toimi yhdyssiteenä auttajien ja autettavien välillä.

Ensimmäisinä vuosinaan, sodanjälkeisessä Suomessa, Kummikerho keräsi varoja muun muassa lehmärahastoon, jalkinerahastoon, takkirahastoon ja yleiseen avustusrahastoon. Myös päätoimittaja Alli Wiherheimo ja Kummikerhon toiminnanjohtaja Ida Salomaa lähtivät kiertämään Kainuuta nähdäkseen, millaisissa olosuhteissa autettavat elivät.

Kummikerho-aate levisi nopeasti,ja enimmillään kerhoja toimi 739 ympäri Suomea. Niissä oli yli 6 000 jäsentä.

Lahjoitukset lyhentämättöminä avustustoimintaan

Nykyään Kotilieden Kummikerho auttaa esimerkiksi omaishoitajia, leskiä ja sairaiden lasten vanhempia järjestämällä heille vuosittain virkistyslomia Kartanokylpylä Kaisankodissa Espoossa.

Lahjoitusvaroilla sekä myyjäistuotoilla toimiva Kummikerho on auttanut vuosien varrella myös mielenterveyskuntoutujia, tsunamissa vanhempansa menettäneitä lapsia, FAS-lapsia, yksinäisiä vanhuksia, nuorten turvataloja, Iceheartsin toimintaa sekä SPR:n ystävätoimintaa. Apua on annettu myös Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelmalle sekä Hyvä joulumieli-keräykseen.

Kaikki lahjoitusvarat menevät lyhentämättömänä avustustoimintaan. Kotiliesi maksaa hallinnolliset ja käytännön kulut.

Kummikerhon yhteydessä toimii käsityökerho. Se kokoontuu keväällä Kampin palvelukeskuksessa, Helsingissä (Salomoninkatu 21 B): maanantaisin 21.1., 18.2., 18.3., 15.4. klo 17.00-19.00.

Kummikerho on avoin yhdistys kaikille auttamisen haluisille.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kotilieden Kummikerho: hyväntekeväisyyttä vuodesta 1938

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X