Tarinat

Kotilieden lukijat paljastavat unohtumattomat kosintamuistonsa – mikä näistä lauseista saisi sinut vastaamaan myöntävästi?

Kysyimme Kotilieden lukijoilta, miten heitä on kosittu. Vastauksista selviää, että vähäeleinen tyyli sopii suomalaisille.

Kesän ja rakkauden kunniaksi kysyimme Kotilieden lukijoilta, miten ja missä heitä on kosittu – tai miten he ovat itse kosineet.

Vastausten yleisilme oli hillitty, kuten suomalaiseen sielunmaisemaan sopiikiin. Usein tuo elämää muuttava kysymys on kysytty kesken arkisen aherruksen, joskus jopa melkein ilman sanoja:

”Arkinen koruton päätös seurustelulle, oltiin kyllä rakastuneita, mutta kuului siihen aikaan tietyssä vaiheessa kihlautua.”

”Ihan vaan halaamalla.”

Ja vieläkin vähemmällä: ”Ei mitään muistikuvaa.”

Lue myös: Magnuksen, 58, ja Riitan, 63 rakkaustarina: ”Yhdessä meditoiminen on eroottisinta”

Sormuskädet
Kihloihin vähin äänin tai sormuskaupan kautta.

Yli puolet vastasi myöntävästi kosintaan

Kotilieden kyselyyn vastanneista vähän yli puolet oli vastannut kosintaan myöntävästi. Myös naiset olivat itse kosineet.

Monesti tulokulmat olivat minimalistisia: ”Ei ollut erityisiä sanoja.” Tai: ”Ei varsinaista kosintaa.” Ja: ”En enää muista.”

Sävykkäämpiä versioita olivat esimerkiksi: ”Tuletko keittämään soppaa?” Samoin: ”Tyhjennä kämppäsi, pakkaa kamppeesi ja muuta luokseni.”

Ja entäs sitten tämä: ”Voin tunnustaa rakkauteni Jumalan ja ihmisten edessä.”

Toisinaan reaktio kysymykseen oli varsin vikkelä:

”Avomieheni korjasi astian­pesukonetta selällään lattialla, kun kysyin, käytäisiinkö vihillä vielä tänä vuonna. Ikinä en ole nähnyt kookkaan miehen nousevan pystyyn niin nopeasti ja samalla kertovan myönteisen vastauksen.”

Tämä kosinta tapahtui vuonna 1976:

”Istuttiin poikaystäväni kanssa hänen huoneessaan, kun hän kysyi, voisimmeko mennä kihloihin. Olimme 19-vuotiaita. Tästä alkoi 30-vuotinen yhdessäolo.”

Oli myös pakahduttavan rakkauden tunnustuksia:

”Olen hulluna sinuun. Voisin mennä kanssasi naimisiin vaikka huomenna!”

Sekä uhkauksia:

”Se on loppu nyt, jos et mene kanssani naimisiin…”

Rakkautta ja aravalainaa

Romantiikkaa löytyy lisääkin vastauksista:

”Kesäkuun loppupuolella olimme ystäviemme kesämökillä, oli aamupäivä, ja mies kävi keräämässä luonnonkukkia ja polvistui. Kaikki menivät hiljaisiksi vähäksi aikaa, oli se niin yllättävää.”

”Istuimme sylikkäin sunnuntai-iltana mukavassa nojatulissa silloisessa yksiössäni ja pohdimme niitä näitä. Sitten hän kosi sanomalla: ’Voisitko ajatella, että muuttaisit Huittisiin. Olisi mukavaa olla enemmän yhdessä eikä tarvitsisi ajaa pitkiä matkoja puolin ja toisin.’ Vastasin, että voisin ajatella. Sitten pussattiin pitkään, katsoimme toisiamme silmiin ja taas pussattiin.”

Joskus romantiikka ja realiteetit kohtaavat:

”Ihan tuli puskista kultasepänliikkeen edessä. Naimisiinmenon varmistivat aravasäännökset pari vuotta myöhemmin.”

”Hotellihuoneessa hän polvistui autamaan kengät jalkaani, ja ohoh, esiin tulikin sormuslaatikko. Sanoi repliikit, ja siinä sitä oltiin.”

”Olimme tulevan puolisoni kanssa viikonlopun vietossa Kalastajatorpalla, ja tuleva puoliso pääsi yllättämään kesken viikonlopun tosi pahasti.”

Äidin avustuksella

Joskus päähenkilö kosioretekellä ei olekaan morsian vaan kenties hänen äitinsä:

”Minua itseäni ei ole kosittu, mutta ehkä kosiminen tapahtui äitini kautta. Olimme seurustelleet kolmisen vuotta, ja varmaan oli puhuttu yhteisestä tulevaisuudesta. Kotini oli maalaistalo, ja lähdin hakemaan maitokeittiöstä maitoa. Mieheni jäi äitini kanssa tupaan ja pyysi sillä aikaa äidiltäni, joka oli leski, lupaa mennä hänen tyttärensä kanssa naimisiin. Kun tulin tupaan, äiti ilmoitti minulle hyväksyvänsä meidän naimisiinmenomme.”

Ensi vuonna on karkauspäivä

Karkausvuosi
Vuonna 2020 on karkauspäivä, joten vanhan perinteen mukaan naisetkin voivat silloin kosia.

Lue myös: Karkauspäivä on perinteinen kosintapäivä

Kannattaa muistaa, että vuonna 2020 on taas karkauspäivä, ja karkauspäivähän on perinteisesti päivä, jolloin nainenkin voi kosia.

Karkauspäivä on ”ylimääräinen” päivä, joka karkausvuosina lisätään kalenterivuoteen, koska Maan kierto Auringon ympäri kestää noin 365,25 päivää.

Karkausvuosia ovat kaikki neljällä jaolliset vuodet: 2016, 2020, 2024, 2028 jne. Poikkeuksen tekevät sellaiset sadalla jaolliset vuodet, jotka eivät ole jaollisia neljälläsadalla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotilieden lukijat paljastavat unohtumattomat kosintamuistonsa – mikä näistä lauseista saisi sinut vastaamaan myöntävästi?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.