Tarinat

Kotilieden satavuotisjuhlakoru on valittu! Näin lukijaäänestyksen voittanut riipus syntyy Kalevala Korun tehtaalla

Koru nimeltä Kotipesä voitti lukijaäänestyksen, kun Kotiliedelle valittiin juhlavuoden korua. Seurasimme, kuinka koru kulkee monen ammattilaisen käsissä ennen kuin se on valmis riippumaan käyttäjänsä kaulalla.

Kultaseppämestari Tiina Lahtisen ilme on keskittynyt ja käsi vakaa. Hän viimeistelee Kalevala Korun tehtaalla Kotilieden 100-vuotisjuhlakorun mallia, pronssista riipusta nimeltään Kotipesä. Ajatus kodista pesänä inspiroi suunnittelijaa tekemään muodoltaan pyöreän, hieman kukkaa muistuttavan korun.

Moderni korunteko on metkaa: Lahtisella on kädessään haptinen hiiri, jonka avulla hän tuntee tietokoneen ruudulla näkyvän kolmiuloitteisen korun.

”Tämä on eräänlaista digitaalista kuvanveistoa”, hän sanoo.

Lahtinen lisää koruun muun muassa yrityksen leiman sekä mitoittaa osan, josta ketju pujotetaan riipukseen. Nyt riipus on valmis tuotantoon, jossa on monia vaiheita. Koruntekijöiden ammattikielellä ne ovat tulostus, pystytys, upotus, valu, puun purku, pintakäsittely sekä kultasepän työ.

Vaikkei Lahtinen näihin kaikkiin vaiheisiin itse osallistu, hänen on tunnettava ne, koska malliseppänä hän laatii tekijöille työohjeet.

Kalevala Korun Konalan tehtaalla valmistuu, hieman sesongista ­riippuen, noin 1 000 korua päivässä.

Lue myös: Mitä ajatuksia suunnittelijoilla on Kotilieden juhlakorusta

Kotilieden 100-vuotisjuhlan kunniaksi Kalevala Korun suunnittelema Kotipesä-riipus valmistetaan pronssista. Kuva: Jonne Räsänen
Kotilieden 100-vuotisjuhlan kunniaksi Kalevala Korun suunnittelema Kotipesä-riipus valmistetaan pronssista. Kuva: Jonne Räsänen

3D:tä ja vahapuu

Kotipesä on nyt valmis 3D-tulostukseen, jossa digitaalinen tulostin tulostaa riipuksen muotoisen vahamallin. Perinteisemmässä tekotavassa korumallista valmistetaan ensin kumimuotit, joihin vaha ruiskutetaan.

Tiina nappaa käteensä metallilevyn ja menee tulostushuoneeseen. 3D-tulostin suihkuttaa levylle vahamalleja riipuksesta. Noin 3,5 tunnissa 60 korun sinivalkoiset vaha-aihiot ovat valmiit.

”3D-tulostus on uudenlainen lisä korunteon käsityöläiseen prosessiin. 3D:n käyttäminen sarjatuotannossa on uutta niin Suomessa kuin kansainvälisestikin”, sanoo kehityspäällikkö Ossi Karlström.

3D nopeuttaa prosessia, ja sen avulla voidaan tehdä muodoltaan hyvin monimutkaisia koruja.

Korutyöntekijä Heli Jaakkola istuu vahahuoneeksi kutsutussa tilassa rakentamassa vahapuuta. Hän kiinnittää puun ”rungoksi” kutsuttuun vahatikkuun Kotipesän riipuksia ”oksiksi”. Yhteen runkoon niitä mahtuu jopa sata kappaletta. Kuuman kolvin kanssa taiteillessa on oltava tarkkana.

Vahapuun avulla riipuksen muoto saadaan siirrettyä valamisvaiheeseen.

Kotilieden 100-vuotisjuhlakorun kukkaa muistuttavat riipukset ovat vielä kiinni pronssisessa korupuussa. Kuva: Jonne Räsanen
Kotilieden 100-vuotisjuhlakorun kukkaa muistuttavat riipukset ovat vielä kiinni pronssisessa korupuussa. Kuva: Jonne Räsanen

Kuumat paikat

Valimon puolella kuuluu hurinaa. Tilan täyttävät järeät teolliset laitteet kuten upotuskone ja polttouuni. Täällä tehdään kipsisekoitus ja valetaan kipsimuotti. Teräsputken sisälle valetussa kipsimuotissa on vahapuun tuomat korun muodot, kun vaha on sulatettu ensin pois.

Valuri Marko Stepanoff on tehnyt tätä parikymmentä vuotta. Hän nostaa rauhallisin liikkein noin 650 asteiset kipsimuotit järeillä pihdeillä valukoneeseen, johon kaadetaan pronssirakeita.

Kone valaa muottiin pronssin ja Stepanoff nostaa muotin jäähtymään. Kipsimuotti leikataan auki ja pronssiseksi muuttunut ”korupuu” irrotetaan ja pestään.

Kuuluu pauke, kun kultaseppä, valuri Kimmo Räisänen leikkaa pronssisia riipuksia irti puun rungosta paineilmaleikkureilla.

Valuri Marko Stepanoff työssään Kalevala Korun tehtaalla. Kuva: Jonne Räsänen
Valuri Marko Stepanoff työssään Kalevala Korun tehtaalla. Kuva: Jonne Räsänen

Vähän bling blingiä

Tiina Lahtinen sanoo, että koru ei ole tuotannossa vielä täysin pois hänen käsistään.

”Teen yhteistyötä pintakäsittelyosaston kanssa siinä vaiheessa kun uuden korun lopullista ulkonäköä aletaan työstää. Halusin Kotilieden koruun vähän bling blingiä ja siksi päädyin kiiltävään pintaan.”

Nyt seppien salissa Kotipesä-riipuksia käsittelee Sanna Inkinen.

Kultaseppä leikkaa riipuksista irti niiden valukanavat paineilmaleikkurilla ja hioo pienet tyngät pois.

Korut saavat kiiltonsa, kun ne pyörivät rumpuhiontakoneessa keraamisten kivien seassa.”

Varsinainen bling bling syntyy koruihin, kun ne pannaan suureen rumpuhiontakoneeseen, jossa ne hioutuvat kiiltäviksi keraamisten kivien seassa.

Rummutuksen jälkeen koru lakataan. Sitten se on enää lopputarkastusta ja ketjun pujottamista vaille.

Kultaseppä Annika Cumlander-Vuokko tarkastelee kirkkaan lampun alla riipuksen pinnan laatua, kiinnittää ketjun ja testaa, että lukko toimii. ­Pian korujen on aika siirtyä pakattaviksi rasioihin ja varastoon odottamaan.

Korun käytettävyys on Tiina Lahtiselle hyvin tärkeä asia ja hän testaa suunnittelemiaan koruja aina omalla ja myös jonkun toisen kaulalla.

Vasta kun koru on täysin valmis, suunnittelija tietää, tuliko siitä sellainen kuin hän ajatteli.

”Tällä kertaa tuli juuri sellainen.”

Kotipesä-koru. Kultaseppämestari Tiina Lahtinen on suunnitellut Kotilieden juhlakorun. Kuva: Jonne Räsänen
Kultaseppämestari Tiina Lahtinen on suunnitellut Kotilieden juhlakorun. Kuva: Jonne Räsänen

KIINNOSTUITKO? Kotilieden 100-vuotisjuhlakoru Kotipesä tulee myyntiin syksyllä 2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotilieden satavuotisjuhlakoru on valittu! Näin lukijaäänestyksen voittanut riipus syntyy Kalevala Korun tehtaalla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.