Tarinat

Vain harva eläkeläinen hakee toimeentulotukea, vaikka syytä olisi – paljon sairastelevilla vanhuksilla eivät rahat riitä välttämättä lääkkeisiin

Monet pienituloiset eläkeläiset eivät osaa tai ymmärrä hakea toimeentuloa, vaikka olisivat siihen oikeutettuja. Miten paljon sairastelevat köyhät eläkeläiset oikein pärjäävät? Entä mistä saa apua toimeentulohakemuksen täyttämiseen?

Viime vuosina lääkekorvausten omavastuita on korotettu samalla kun myös terveydenhuollon asiakasmaksuja on nostettu. Paljon sairasteleva pienituloinen eläkeläinen voi joutua tiukille, ja terveysmenot saattavat sysätä hänet taloudelliseen ahdinkoon.

Samaan aikaan vain harva eläkeiläinen turvautuu toimeentulotukeen. Kyseessä on Kelan harkintansa mukaan myöntämä tukimuoto, joka turvaa minimitoimeentulon, silloin kun mitään muita tuloja ei ole mahdollista saada. Jos eläke ei riitä terveydenhoitomenoihin, myös eläkkeensaajalla on oikeus hakea toimeentulotukea.

Miten sairas ja köyhä eläkeläinen pärjää?

Tutkimuspäällikkö Maria Vaalavuo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta arvelee, että pienimmän takuueläkkeen saajissa on ihmisiä, jotka ovat tottuneet pärjäämään vähällä, sinnittelevät ja pelkäävät asiakkuuden häpeäleimaa. Siksi he eivät hae toimeentulotukea.

”Toisaalta osalla voi olla omistusasunto, jolloin asumismenoihin ei kulu suurta osuutta tuloista toisin kuin nuoremmilla, joilla asumiskulut ovat merkittävä syy toimeentulotuen saantiin.”

Terveysongelmat voivat suistaa talouden raiteiltaan

Maria Vaalavuon mukaan terveysongelmat ovat toimeentuloriski etenkin jo ennestään pienituloisille henkilöille. Eli jos sairastut, perustoimeentulosi on vaarassa, jopa Suomessa.

Täysi takuueläke on 784,52 euroa kuukaudessa ja sen voi saada, jos ei ole muita eläketuloja.

Jos eläkeläisellä on alkuvuodesta paljon terveys- ja lääkemenoja ja näiden maksamisvelvoitteisiin liittyvät maksukatot eivät vielä täyty, takuueläkkeen varassa elävä voi joutua nälkäkuurille – tai tinkimään lääkkeistään.

Kuka auttaisi mummoa asioimaan Kelan verkossa?

Apua voi hakea toimeentulotukena. Kun moni perusturvan varassa elävä tarvitsee sitä asumismenoihin, eläkeläisiä stressaavat terveysmenot.

”Iäkkäät toimeentulotukiasiakkaat saavat tukea yleisemmin nimenomaan terveydenhuoltomenoihin”, aihetta tutkinut Vaalavuo tietää.

Nykyisin tukihakemus täytetään Kelan verkkosivuilla. Vanhat ihmiset eivät vain osaa asioida verkossa niin hyvin kuin nuoret.

”Olisi hyvä, että sairaaloissa ja terveysasemilla osattaisiin neuvoa vanhoja ihmisiä toimeentulotuen hakemisessa, jos sille epäillään olevan tarvetta”, Vaalavuo painottaa.

 Lähteenä: Maria Vaalavuo: Sosiaali- ja terveyspalveluiden merkitys eläkeläisten toimeentulolle, Eläketurvakeskuksen tutkimuksia 02/2018.

Millaista on elää Suomessa pelkän perusturvan varassa? Kotiliesi tapasi ihmisiä, jotka kertovat, miksi heidän on niin vaikea pyristellä irti köyhyydestä. Lue juttu Kotilieden numerosta 8/19: tilaa lehti tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vain harva eläkeläinen hakee toimeentulotukea, vaikka syytä olisi – paljon sairastelevilla vanhuksilla eivät rahat riitä välttämättä lääkkeisiin

hirttohaluton

Kelan on lisäksi keksinyt ihan uuden ansan. Hakemuksen käsittelyä vedätetään niin pitkälle, että kuukausi vaihtuu. Jos toimeentulotukeen oli aiottu hakea täydennystä kunnalta, ollaankin jo siirrytty seuraavalle kuulle. Kunnalta voi saada tukea vain, jos Kelan päätös on myönteinen. Omalta osaltani se on merkinnyt sitä, että kaikki ne reseptilääkkeet, jotka eivät ole Kela-korvattavia, ovat edelleen apteekissa. Myös matkakorvauksien maksua on alettu vedättämään. Siinä vaarantuu seuraavan sairaala- tai lääkärireissun tekeminen, jos ei edellistä ole vielä korvattu.

yx eläkeläinen

eikö kelalla pitäisi hoitaa asia 7 vrk,,ja kertoa asiakkaalle jos ei kelan kriteerit täyty,,että voi mennä asioimaan kunnan sosiaalitoimistoon koska sieltä voi saada harkinnan varaista apua esimerkiksi lääkemenoihin

pettynyt

Miksi aina vatvotaan että pienin eläke on takuueläke, se ei pidä paikkaansa, meitä on tuhansia joilta sekin on viety pois, eläkkeemme jäävät noin 70e pienemmäksi kuin takuueläke, vaikka olemme töitäkin tehneet, siitä meitä rangaistaan, koska töitä koskaan tekemättömät saavat kuitenkin takuueläkkeen tasoisen eläkkeen. Ei näytä oikein oikeudenmukaiselta.

ihmettelevä Ilmari

Eikös ne kakki lakisääteiset lisärahat pidä tulla suoraan tilille? Kaikki tiedot pienituloisista on valtion eri yksiköiden tiedossa. Miksi niitä pitää vielä erikseen anoa jotta rahat tulevat tilille? Käräjille kaikki sosiaaliministeriön henkilöt joiden työnkuvaan kuuluu hoitaa lakitekstien mukaiset avustukset ihmisille. Myös ministerit. Eikä kansanedustajiakaan sovi unohtaa tällaisen ”säästön” käyttämisestä.

Ei enää polvet kestä ryömimistä

Hain kerran sairaalakuluihin. Ynseä virkailija laski, että viimeisen kolmen kuukauden tuloista ennen sairastumista on sata euroa liikaa tuloja , siis 33e / kk. Minulla olisi pitänyt olla se summa tallella ja tieto , että voin äkkiseltään sairastua. Nöyryytettynä ja itkuisena poistuin paikalta. Aulassa oli kolme vartijaa varjelemassa virkailijoita meiltä sairailta vanhoilta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.