Tarinat

Lääkkeiden saatavuushäiriöt yhä vakavampia – syöpäsairas Minna ei saa aina välttämättömiä lääkkeitä

Levinnyttä rintasyöpää sairastava Minna Sorjonen jännittää jatkuvasti, ovatko hänen tarvitsemansa kipuja lievittävät lääkkeet loppuneet apteekista. Usein ovat, sillä lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat yhä yleisempiä.

Tamperelainen Minna Sorjonen, 59, käpertyy sohvan nurkkaan. Hän voi erityisen huonosti näin pari päivää sytostaattien saamisen jälkeen.

Lue myös: Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä – näin tutkit rintasi muutosten varalta

On kaksi asiaa, jotka auttavat läpi näiden vaikeampien päivien. Oloa helpottavat lääkkeet ja rakas aviomies Markus Sorjonen. Markus jätti pari vuotta sitten työnsä ja ryhtyi Minnan omaishoitajaksi, jotta he saisivat olla yhdessä jäljellä olevan ajan.

Minna on sairastanut levinnyttä rintasyöpää seitsemän vuotta. Varsinaisen syöpähoidon hän saa sairaalassa, mutta kotona on iso arsenaali lääkkeitä, joilla hoidetaan solumyrkkyjen aiheuttamia vaurioita ja kipuja.

”Syöpään sairastuneet pelkäävät yleensä kahta asiaa: kipua ja kuolemaa”, Minna sanoo.

Näistä kahdesta kipu on se, jolle voi jotain. Mutta vain siinä tapauksessa, että lääke ei ole päässyt loppumaan apteekeista.

”Pyörryn kipuun ilman lääkettä”

Yksi pahimmista Minnan syöpähoitojen seurauksista on suolistokipu. Se on kipuasteikolla täysi kymppi, mutta siihenkin tepsii yksi lääke. Litalgin.

”En uskalla lähteä mihinkään ilman sitä. Jos kipukohtaus tulee, se on niin kova, että pyörryn, jos en saa lääkettä.”

Kesällä 2017 Sorjoset törmäsivät ensi kertaa siihen, että Litalgin loppui Tampereen apteekeista, täysin varoittamatta. He olivat lähdössä lomareissulle Imatralle, lääkäri oli edellisenä päivänä uusinut reseptin.

Kun Litalginia ei saanut kotikaupungista, Minna soitti kaikkiin apteekkeihin Tampereen ja Imatran välillä. Lääke oli loppunut niistäkin.

Litalgin-lääkkeellä on usein saatavuushäiriöitä.
Litalgin-lääkkeellä on usein saatavuushäiriöitä.

Viime kuukausina Minna on kärsinyt lisäksi vatsaa suojaavien Questran- ja Zantac-lääkkeiden loppumisesta. Juuri nyt ei saa myöskään sitä antibioottia, joka auttaa sytostaatin aiheuttamien näppylöiden kutinaan.

”Tilanne on piinaava, koska hirveästi kutisevat näppylät eivät saa tulehdusvaaran takia mennä rikki.”

Lääkepula on räjähtänyt

Minna Sorjosen kokemukset lääkkeiden toimitushäiriöistä eivät ole yksittäinen ilmiö. Moni on törmännyt samaan ongelmaan: lääkkeitä ei saa.

Kymmenen vuotta sitten saatavuushäiriöitä oli koko vuoden aikana saman verran kuin niitä on nykyisin kahdessa viikossa.

Vuoden 2019 aikana tehtiin yli 1 400 ilmoitusta siitä, että lääkkeen toimitus sakkaa. Vertailun vuoksi: vuonna 2010 häiriöilmoituksia oli 67.

Saatavuusongelmat aiheuttavat ahdistusta ruohonjuuritasolla, kuten Sorjosten perheessä. Sairastuneen ahdistus leviää herkästi lähipiiriin.

”Syöpä on koko perheen sairaus”, Markus sanoo.

Markus käy usein Minnan puolesta apteekissa. Koskaan ei tiedä, mitä siellä on vastassa. Välillä lääkettä ei saa, toisinaan tilalle ehdotetaan jotain reseptivapaata valmistetta.

”Ja sitten minä olen vihainen. Sanon, että mitä sää tuollaista menet ottamaan, ei tuo minua auta. Ja oletko varma, että saan edes syödä sitä”, Minna kertoo.

Viime aikoina Markus on alkanut pelätä apteekkiin lähtemistä.

Kun Minna sairastui seitsemän vuotta sitten, apteekista sai sitä, mitä lääkäri oli määrännyt.

Miksi lääkkeiden saatavuus on huonontunut näin paljon? Mitä ongelmalle voi tehdä?. Siitä kerrotaan Kotilieden numerossa 1/2020. Lue koko juttu tilaamalla lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lääkkeiden saatavuushäiriöt yhä vakavampia – syöpäsairas Minna ei saa aina välttämättömiä lääkkeitä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.