Tarinat

Kuka hakee, asu, tanssilajit... Opi lavatanssien etiketti!

Haluaisitko suunnata lavatansseihin, muttet uskalla, koska monimutkaiset säännöt pelottavat? Ei huolta, kokosimme yhteen lavatanssien etiketin, jota noudattamalla aloittelija pärjää tanssilavan huumassa!

Kesä kutsuu tanssimaan, ja Suomen tanssilavat täyttyvät tanssin harrastajista, mökkiläisistä ja muista kesälomailijoista. Lavatanssien etiketti saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, mutta aloittelijakin pärjää tansseissa, kun painaa mieleensä muutaman ohjeen. Nämä kahdeksan asiaa kannattaa muistaa, kun suuntaa ensimmäistä kertaa tansseihin:

Lue myös: Katso video: Aivoinfarktista toipunut Aira Samulin tanssii taas!

1. Aloittelija pärjää muutamalla tanssilajilla

Monet suuntaavat tanssilavoille vasta tanssikurssin käytyään, mutta tanssimaan saa mennä aloittelijakin. Yleisimmät tanssilajit lavoilla ovat valssi, foksi ja tango, joten muutaman lajin opeteltuaan tanssija pärjää suurimman osan illasta.

2. Paina mieleen tanssilattian kiertosuunta

Tanssilattiaa kierretään aina vastapäivään. Jos haluaa tanssia paikoillaan, on siirryttävä tanssimaan lavan keskelle. Ne, jotka liikkuvat nopeammin, tanssivat ulompana kuin ne, jotka haluavat edetä rauhallisempaan tahtiin.

3. Lavatanssien etiketti: Kuka hakee ja ketä?

Suomessa tanssilavoilla noudatetaan vanhanaikaista hakusysteemiä, jossa naisten ja miesten haut vuorottelevat. Miestenhaun aikana miehet noutavat tanssimaan naisia, jotka ovat järjestäytyneet hakuriviin. Naistenhaun aikana naiset puolestaan hakevat miehiä tanssimaan. Hakuvuoro ilmoitetaan valotaululla.

Tanssilattialle siirrytään siten, että mies tarjoaa kätensä naiselle ja taluttaa tämän tanssilattialle. Tanssin jälkeen mies saattaa naisen takaisin riviin.

Lue myös: Elämämuutos: Tanssi toi Veeran elämään intohimon

lavatanssit, lavatanssien etiketti, etiketti, tanssilava

4. Kaksi tanssia saman parin kanssa

Lavatansseissa orkesteri soittaa tyypillisesti kaksi saman tanssilajin kappaletta peräkkäin. Nämä molemmat tanssitaan saman parin kanssa. Paria vaihdetaan aina kahden tanssin jälkeen.

Parin hylkääminen tanssilattialle ennen kuin kaksi tanssia on tanssittu, on todella epäkohteliasta, ja niin ei saisikaan tehdä, ellei jotakin ole pahasti vialla. Tanssin voi kuitenkin jättää kesken, jos tanssipari koskettelee häiritsevällä tavalla tai mikäli tanssi on jostain syystä vaaraksi itselle tai muille tanssijoille.

5. Tanssiinkutsusta ei kieltäydytä

Tanssiinkutsusta on äärimmäisen epäkohteliasta kieltäytyä. Ainoa hyväksytty syy jättää tanssi tietyn partnerin kanssa väliin on se, että tämä lähestyy tanssitettavaa huomattavasti päihtyneenä. Tanssilavoille ei kuitenkaan yleensä tulla juomaan, vaan nauttimaan tanssista, joten humalaiset tanssijat ovat harvinaisia.

Toinen sallittu syy kieltäytymiseen on oma tanssitaidon puute. Tanssista saa kieltäytyä, mikäli hakija tulee noutamaan esimerkiksi polkkaan, mutta se ei vielä haettavalta taivu kunnolla. Tällöin kannattaa kuitenkin poistua hakurivistä.

6. Tansseja voi mennä vain katsomaankin

Jos tanssit eivät vielä taivu täydellisesti, lavalle voi mennä ainoastaan ihastelemaan toisten tanssitaitoja. Lavaa kiertää tyypillisesti penkit, joille voi istahtaa katselemaan tanssijoita. Kannattaa kuitenkin istua tarpeeksi kaukana hakurivistä. Jos istuu liian lähellä hakurivin päätä, saattaa saada tanssikutsun.

lavatanssit, lavatanssien etiketti, etiketti, tanssilava

7. Pukeudu siististi

Lavatansseihin pukeudutaan siististi, muttei liian juhlavasti. Mies voi pukeutua esimerkiksi kevyisiin kesähousuihin ja lyhythihaiseen kauluspaitaan. Monet naiset käyttävät mekkoja tai hameita, mutta jos se ei tunnu omalta, esimerkiksi caprihousut ja siisti paita sopivat hyvin. Piikkikorkoja kannattaa välttää.

Liian paljastava pukeutuminen ei ole myöskään suositeltavaa, sillä vieraan ihmisen paljasta, hikistä ihoa on ikävä koskettaa.

8. Muidenkin kuin oman kumppanin kanssa voi tanssia

Lavatansseissa on aivan normaalia, että pariskunnat tanssivat muidenkin kuin toistensa kanssa. Kannattaa kuitenkin sopia jo ennen tansseihin menemistä, tanssitaanko koko ajan yhdessä, koko ajan toisten kanssa vai sekä yhdessä että muiden käsivarsilla. Kaikki vaihtoehdot ovat mahdollisia, kunhan molemmat ovat yhtä mieltä siitä, miten toimitaan.

Juttua varten on haastateltu tanssinopettaja Liisa Laurosta, joka tarkasteli palkitussa pro gradu -tutkielmassaan tilankäyttöä lavatansseissa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuka hakee, asu, tanssilajit... Opi lavatanssien etiketti!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.