Muovipussi uima-altaassa, mikromuovi

Mikromuovi täyttää meret ja päätyy ruokaamme – näin vähennät piilomuovin määrää

Mikromuovi kuormittaa ympäristöä, ja muovihiukkasia päätyy ravinnon kautta elimistöömme. Näkymätöntä muovisaastetta voi vähentää. Listasimme 13 keinoa.

Mikromuovi on palasia, jotka ovat halkaisijaltaan alle 5 millimetrin kokoisia. Alle 0,3 millin kokoisia hiukkasia kutsutaan nanomuoviksi. Isot muovinpalat voivat ajan myötä hajota mikro- ja nanopölyksi.

Muovihiukkasissa voi olla ympäristölle haitallisia kemikaaleja, ja sirut voivat vahingoittaa pienen eläimen, linnun tai kalan elimistöä. Mikromuovia päätyy ruoan ja juomaveden kautta myös ihmisten lautasille. Belgialaisen Ghentin yliopiston tutkimuksen mukaan muovihiukkasille altistuvat etenkin paljon mereneläviä syövät.

Lue myös: Haluatko eroon muovista? 7 keinoa muovijätteen vähentämiseen

Mikromuovi: Terveysriskeistä ei tiedetä tarpeeksi

THL:n mukaan mikromuovi voi aiheuttaa ihmiselle terveysriskejä, mutta riskit ovat nykytiedon mukaan pieniä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että mikromuovi olisi vaaratonta, vaan sitä, että tietoa terveysvaikutuksista ei ole vielä tarpeeksi. Vaikka itse muovi ei vahingoittaisi ihmistä, se voi sitoa itseensä ympäristöstä bakteereja ja myrkkyjä, joita voi päätyä elimistöömme.

Muovihiukkasten terveysriskeistä ei siis kannata ahdistua liikaa, mutta asia on hyvä tiedostaa. Ympäristöä kannattaa suojella kaikelta hajoamattomalta materiaalilta, jossa voi olla haitallisia aineita.

Lue myös: Muovin kertakäyttö on lopetettava – näin se on mahdollista

Näin vähennät mikromuovin määrää:

 • Älä roskaa. Luonnon muovikuormaa voi vähentää laittamalla jokaisen roskan oikeaan kierrätysastiaan. Edes tupakantumppia ei kannata jättää maahan. Vaikka osa tumpista maatuu, siinäkin on mikromuovia.
 • Muista myös, ettei vessanpönttöön saa heittää muuta kuin wc-paperia. Muovivartiset vanupuikot ja pienetkin tamponikääreet voivat tukkia viemärin, ja ne päätyvät luontoon. Lue myös: Näin kierrätät muovin oikein
 • Autoile vähemmän. Autonrenkaissa ja teiden pinnoissa on muovia, jota autoilu irrottaa. Sade- ja jätevedet kuljettavat muovia vesistöihin, ja jopa 10 prosenttia merien muovijätteestä on autoilun tuottamaa mikromuovia. Lue myös: Näin vähennät kasvihuonekaasupäästöjäsi
 • Suosi luonnonkuituja. Keinokuiduissa, kuten fleecessä ja polyesterissä, on muovihiukkasia. Monet synteettiset materiaalit ovat joustavia, ja ne hylkivät kosteutta ja tuulta. Materiaaleja käytetään etenkin urheiluvaatteissa, ja mikromuovia päätyy luontoon ulkoilun ja pesuveden kautta.
 • Suosi ekologisesti tuotettuja luonnonmateriaaleja. Kaikki tekstiilituotanto ja lumppu kuormittavat ympäristöä, joten älä hamstraa vaatteita. Osta kierrätettyä ja käytä vaatteet loppuun.
 • Huolla vaatteet oikein. Synteettisten kuitujen muovijäämiä voi vähentää huoltamalla vaatteet oikein. Älä pese vaatetta jatkuvasti, sillä pesu irrottaa muovia etenkin uudesta tekstiilistä. Pesupussi voi vähentää veteen päätyvän muovin määrää.
 • Vältä huuhteluainetta, sillä se voi heikentää keinokuitujen elastisuutta. Tällöin vaate kuluu nopeammin käyttökelvottomaksi, ja maailmassa on yksi mikromuovia sisältävä jäte enemmän. Lue myös: Pese pyykki oikein
 • Osta ekokosmetiikkaa. Kuorinta-aineissa, hammastahnoissa ja suihkugeeleissä voi olla muovihelmiä, jotka päätyvät vesistöihin. Rakeiden luvataan pehmentävän ihoa ja parantavan puhdistustehoa. Yhtä hyvään lopputulokseen pääsee kuitenkin sokerikuorinnalla.
 • Kosmetiikan ainesosia voi olla vaikea tunnistaa. Poly- ja acrylate-alkuiset sanat tuoteselosteessa viittaavat usein muoviin. Pohjoismaisen Joutsenmerkin kriteereissä vaaditaan, ettei kosmetiikka saa sisältää mikromuovia. Myös sertifioitu luonnonkosmetiikka on useimmiten muoviton valinta.
 • Kiinnitä huomiota myös kosmetiikkapakkauksiin ja mieti, kuinka monta tuotetta tarvitset. Markkinoilla on esimerkiksi saippuamaisia puristesamppoita, joita ei ole pakattu muoviin. Lue myös: Luonnonkosmetiikkaa kasvoille
 • Osta vähemmän ja kierrätä. Mitä enemmän ostamme muovia sisältäviä tavaroita, sitä enemmän niitä tuotetaan, ja sitä enemmän mikromuovia päätyy ympäristöön.
 • Mieti, mitä todella tarvitset, ja olisiko tarjolla luonnonmateriaalista tehtyä vaihtoehtoa. Voisitko ostaa uuden keinokuitutakin sijaan villakankaisen kirpputorilta? Onko pakko ostaa mitään, vai voisitko käyttää vanhan tavaran loppuun?
 • Kun tuote on käyttökelvoton tai tarpeeton, selvitä, mikä on oikea tapa kierrättää se. Apua muovin ja muun jätteen kierrättämiseen löydät esimerkiksi HSY:n lajitteluoppaasta ja tästä jutusta: Pitääkö maitopurkki pestä? Minne lumppu kuuluu? Näin lajittelet kodin jätteet

 Lähteet: Allergia- ja astmaliitto, Ecotox, Enviromential Protection Agency, Joutsenmerkki, Partioaitta, Suomen tekstiili & muoti,  THL, Ympäristöministeriö

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mikromuovi täyttää meret ja päätyy ruokaamme – näin vähennät piilomuovin määrää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X