Miksi mökillä mies grillaa ja nainen tiskaa? Asiantuntija kertoo, miksi mökillä taannutaan perinteisiin sukupuolirooleihin

Mökillä epätasa-arvoinen tehtävienjako voi kiristää pinnaa, vaikka haaveena olisikin rauhallinen kesäloma. Asiantuntija kertoo, mitä tehdä, kun kyökkivuoroja on liiaksi.

Miehensä kanssa mökkeilevä Minna, 57, pohtii sukupuolirooleja. Minnaa harmittaa, että mökillä tehtävät jakautuvat selkeästi miesten- ja naisten hommiin, ja hän itse on aina keittiöhommissa.

Olen huomannut, että mökillä työnjako menee automaattisesti sukupuolen mukaan, vaikka kotona kumpikin tekee kaikkea. Mökillä täysin keittotaitoiset miehet osaavat vain grillata, ja naisille jää kaikki muu kokkaus, kattaus ja tiskaus. Kätevät, vahvatkin naiset taas kykenevät hädin tuskin saunaa lämmittämään. Myös mökkivieraat asettuvat perinteisiin rooleihin. Miten hommat hoituisivat tasa-arvoisemmin mökilläkin?” hän kysyy.

Pyysimme Väestöliiton johtava asiantuntija ja psykoterapeutti Heli Vaarasta vastaamaan kysymykseen. Vaaranen tunnistaa ilmiön.

”Ajatus keittiöön jäävästä naisesta on muistikuva, joka helposti kääntyy todellisuudeksi maalla. Tämä voi tapahtua täysin alitajuisesti”, Vaaranen sanoo.

Lue myös: Miten säilyttää perhesopu, kun kaikki ovat koko ajan kotona? Psykologi kertoo vinkit, jotka tulevat tarpeeseen

Vaaranen kertoo viisi seikkaa, jotka jokaisen mökkeilevän pariskunnan on syytä tietää:

1. Erilliset miesten- ja naistentyöt eivät ole tätä päivää

Sukupuoliroolit voivat tulla esimerkiksi ottamalla esimerkkiä omista vanhemmistaan ja isovanhemmistaan ja heidän toiminnastaan mökillä. Mummin voi muistella viettäneen paljon aikaa keittiössä ja papan verstaalla tai saunanlämmityspuuhissa.

Vaaranen kuitenkin muistuttaa, että ennen vanhaa vallitsi erilaiset sosiaaliset säännöt. Työt jaettiin naisten ja miesten töiksi.

Nykyään kotityöt ja lastenhoito kuuluvat kuitenkin yhtä lailla naisille kuin miehillekin.

Lue myös: Mikä avuksi, jos kumppani ei viihdy mökillä? Asiantuntija jakaa neuvonsa – yksi sudenkuoppa on syytä välttää

2. Kaikkeen rutiiniin kyllästyy aikanaan

Se, että nainen tykkää laittaa ruokaa, ei ole sinänsä ongelma. Ihmiset tekevät mielellään sellaisia asioita, joissa kokevat olevansa taitavia.

Esimerkiksi grillaamiseen liittyvä teknisyys ja tulen käsittely voi olla jollekin paljon helpompaa ja myös mielenkiintoisempaa kuin ruokien vatkaaminen ja pilkkominen.

Mutta kaikki rutiini alkaa kyllästyttää, jos sitä on liikaa. Rutiineja onkin hyvä möyhiä vähän väliä, jotta arjesta tulisi mieluisampaa. Yritä tehdä ruoanlaittohetkestä ja päivän rytmistä erilainen: ehdota esimerkiksi kokkausta ja saunanlämmitystä vuoropäivin.

Kun kumppanisi kokkaa sinulle, muista kiittää häntä ruoasta. Yhdessä tekeminen ja tehtävien jakaminen sujuu, kun molemmat arvostavat toisen työtä.

3. Älä ole marttyyri, vaan kerro, miltä tuntuu

Kun oma työtaakka tuntuu kohtuuttomalta ja tehtävienjako epäreilulta, on tärkeätä ottaa asia kumppaninsa kanssa puheeksi. Kerro kumppanillesi omista tuntemuksistasi ja keskustelkaa yhdessä siitä, mitä kumpikin haluaa mökillä tehdä.

Kertomalla avoimesti siitä, mitä mökkeilyltä toivoo ja kuuntelemalla kumppanin toiveita, voi jakaa tehtäviä hyvässä hengessä.

Usein harmitusta pantataan mielessä niin pitkään, että hermo on jo täysin mennyt, eikä neuvotteluvaraa enää ole, kun asia tulee puheeksi. Marttyyrin kanssa ei ole kuitenkaan koskaan hauskaa, joten keskustelu kannattaa.

Lue myös: Asiantuntija kertoo, mikä on suomalaisten parisuhteiden isoin pulma – ja listaa 9 tapaa, joilla teet suhteestasi entistä paremman

4. Höllää tahtia ja säästä siten itseäsi ja muita

Joskus ihminen aiheuttaa itselleen turhia paineita. Jos viettää keittiössä paljon enemmän aikaa kuin haluaisi, saattaa olla turhan kunnianhimoinen ruoanlaittaja.

Joku nauttii siitä, että ei nauti. Sellainen henkilö valmistaa tuskaillen monen ruokalajin illallisen, kun muut pulikoivat vapautuneesi vedessä ja odottelevat pääsyä valmiiseen pöytään.

Oman ja muiden hermojen säästämiseksi on tärkeätä kuunnella omia tuntemuksiaan ja tunnistaa omat rajansa. Ihminen luo usein itse omat pakkonsa. Aina ei ole pakko kokata.

Jos ei huvita laittaa ruokaa, voi siitä ilmoittaa rauhallisesti perheelle. Jos kukaan muu ei ota tällöin kokkausvuoroa, lämmitetään sitä mitä pakastimesta löytyy tai lähdetään vaikka huoltoasemalle syömään.

5. Älä tee kokkailusta pakkopullaa

Jos pidät kokkailusta, mutta tahtoisit muita keittiöön kanssasi, tee siitä hauska yhteinen puuha. Ruoanlaitto voi olla kiva ohjelmanumero pariskunnalle tai koko perheelle, kun taustalla soi musiikki ja jokaisella on oma tehtävänsä.

Huumori, tanssi ja vedellä roiskiminen virkistävät arjen kokkailuhetkeä. Kokeile myös seura- ja sanaleikkejä.

Ihminen menee mielihyvää kohti. Jos sinun kanssasi on hauskaa laittaa ruokaa, moni tulee varmasti mukaan. 

Lue myös: Milloin ero pitkästä parisuhteesta on oikea ratkaisu? Saako erota ihan hyvästä puolisosta, jos suhde on laimea? Kysyimme asiantuntijalta 

Avainsanat

Keskustelu

Voisiko se olla niin että jos ukot on sisällä tiskaamassa ja imuroimassa sillä aikaa kun naiset hakkaa polttopuita kirveellä ja grillaa pihalla bisse kädessä niin ne pihapuun harakat nauraa sen verran äänekkäästi että kaikki haluavat lähteä kotiin?!

Kommentoi juttua: Miksi mökillä mies grillaa ja nainen tiskaa? Asiantuntija kertoo, miksi mökillä taannutaan perinteisiin sukupuolirooleihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X