Tarinat

Miten isovanhempi löytää yhteisen sävelen teinin kanssa? Kohtele nuorta kuin tasavertaista ja muut vinkit

Isovanhemman ja lapsenlapsen läheinen suhde etääntyy helposti, kun lapsi tulee teini-ikään. Väestöliiton Minna Oulasmaa kertoo, miten suhdetta nuoreen kannatta lämmitellä.

”Ennen niin läheinen lapsenlapseni on teini-ikään tultuaan etääntynyt minusta. En enää tiedä, mitä hänelle kuuluu tai mistä hän on innostunut. Tuntuu että olen pudonnut hänen maailmastaan. Mitä voisin tehdä, että suhteemme lähentyisi jälleen?” kysyy Marja, 75.

Vastuuasiantuntija sekä parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliitosta neuvoo Marjaa ja muita vastaavassa tilanteessa olevia.

Nuori elää tätä päivää

”Moni isovanhempi kertoo tästä tilanteesta. Useat tuntuvat myös luovuttavan, jos lapsenlapsi näyttää olevan kiinnostunut lähinnä mobiililaitteista. Isovanhemman ja lapsenlapsen suhde muuttuu lapsen kasvaessa, ja niin täytyykin olla. Isovanhempi voisi yrittää palauttaa mieleensä, miten itse aikanaan koki tämän vaiheen, kun oli teini. Miten itse koki omat vanhempansa ja isovanhempansa?

Ei lapsenlapsen kuulukaan olla valtavan kiinnostunut isovanhemman maailmasta, vaan murrosikäisen pitää elää tätä päivää ja tulevaisuutta. Isovanhemman kannattaa olla kiinnostunut teiniä kiinnostavista asioista. Muuten hän sulkee itsensä pois teinin maailmasta.

Ne isovanhemmat, jotka ovat hyvällä tavalla uteliaan kiinnostuneita nuorta lähellä olevista asioista, pystyvät säilyttämään yhteyden kasvavaan lapsenlapseen. He säilyttävät yhteyden läpi nuoren aikuisuuden ja itsenäistymisen, ja isovanhemmasta voi tulla nuorelle aikuiselle jopa tärkein ja läheisin aikuinen.”

Lue myös: Hei mummo, eivätkö lapsenlapsen leikit kiinnosta? Älä suotta syyllisty

Älä tuomitse teiniä

”Usein lapsenlapsi haluaa teininäkin vierailla mummulassa, jos isovanhempi on alusta asti luonut puheyhteyden hänen kanssaan. Sellaisen yhteyden, jossa vaikeinakin aikoina on uskaltanut kertoa asioistaan, eikä mummu tai vaari ole ollut tuomitseva vaan läheinen ja läsnäoleva ihminen.

Jos isovanhempi tuomitsee nuoren lävistykset, seurustelukumppanin tai ammatinvalinnan, peli on siinä kohtaa menetetty.

Vastavuoroisuus on toimivan suhteen edellytys. Isovanhempi voi antaa erilaisia asioita nuorelle, mutta myös nuori jakaa tietojaan ja auttaa esimerkiksi digiasioissa tai somessa. Molempien pitää osata hyvällä tavalla pyytää toiselta apua. Nuorelle on tärkeää kokea, että hän on ikään kuin aikuinen ja tasavertainen mummun tai vaarin kanssa.”

Lue myös: Isovanhempi, paheksutko lasten älylaitteiden käyttöä? Tämän takia jurnuttamisesi on ihan turhaa

Kuin työkavereiden suhde

”Etääntyminen on murrosiässä luonnollista, mutta on toki niitäkin, joilla yhteys säilyy koko ajan. Isovanhempi voi luoda murrosikäiseen erilaisen suhteen kuin lapsen vanhemmat. On myös tärkeää, miten vanhemmat puhuvat lapselleen isovanhemmasta.

Maailma on muuttunut niin, että ihmiset ovat eri sukupolvien kohtaamisissa paljon tasavertaisempia. Enää ei hirveästi kunnioiteta tai katsota ylöspäin vanhempaa ihmistä. Jos mummu tai vaari ajattelee olevansa jotenkin yläpuolella, ei tämän päivän nuori sellaista katsele.

Parhaimmillaan isovanhemman ja teinin suhde voi olla kuin kahden työkaverin suhde. Siihen sisältyy ystävyyttä, kaveruutta ja tasavertaisuutta. Se puhuttelee teiniä.”

Lue myös: ”Kyllä ihminen voi rakastaa myös toisten lapsia” – Hilkasta tuli yllättäen mummi maahanmuuttajaperheelle, kun pieni tyttö juoksi kadulla syliin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten isovanhempi löytää yhteisen sävelen teinin kanssa? Kohtele nuorta kuin tasavertaista ja muut vinkit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.