Tarinat

Miten luoda hyvät välit naapuriin? Tee kuten tämä nainen, joka kutsui uuden naapurin illalliselle – teolla oli kauaskantoiset seuraukset

Ärsyttävätkö naapureiden töminä, vaivaannuttavan hiljaiset hissimatkat tai rappuun ripustetut laput, joissa valitetaan melusta? Tutustu naapuriisi ja vältyt näiltä. Minun arkeani muutti pysyvästi italialaisen Gildan lähettämä viesti.

Tuoreiden naapureiden Whatsapp-ryhmässä kilahtaa: ”Haluatteko tulla illalliselle?” Gilda kysyy.

Ei aikaakaan, kun istun ruokapöydässä, johon on katettu kymmenen eri ruokalajia. Ihmettelen ruoan määrää, kun Gilda tarjoilee frittataa ja hämmentää toisella kädellä boscaiolaa, italialaista jauhelihakastiketta.

”Oletteko varmasti kylläisiä?” Gilda huolehtii aterian lopuksi.

Tästä illallisesta Groningenin kaupungissa Hollannissa alkoi kolmen kuukauden pikakurssini italialaiseen vieraanvaraisuuteen – ja ystävyyteni valloittavan Gildan kanssa.

Päätin, että kun palaan opiskelemasta Hollannista Suomeen, minäkin tervehdin aina kaikkia naapureitani ja lainaan heiltä vaikka voita, kun sitä tarvitsen. Perustan Whatsapp-ryhmän ja ehdotan, että tutustumme.

Naapuri on apu ja turva

Gildan kanssa tapasimme säännöllisesti lounailla. Tai siis minä kävelin villasukissani portaat yläkertaan ja nautin Gildan herkuista. Meille kehittyi naapuruus, jossa ovelle voi koputtaa, jos siltä tuntuu. Ja asia voi olla minkä kokoinen tai tapainen tahansa.

Se voi olla siivilän, uunin, kukkaruukun, saippuan tai vasaran tarve. Se voi olla juttukaverin tarve.

Vieras sohva ja keittiö antavat ihmeellisesti piristystä arkeen, eikä kaikkia keittiövälineitä tarvitse ostaa itselleen, kun naapurilla on jo tehosekoitin ja keittiövaaka.

Kun tuntee yläkerran asukkaan, tulee turvallinen olo. Kun olin matkoilla, Gilda toimi talon hengettärenä, joka varmisti, ettei meillä käy varkaita. Postipaketit löysivät oikeaan osoitteeseen ja kaatuneet polkupyörät nostettiin pystyyn. Talonyhtiömme periaate oli, että toista autetaan kun se on mahdollista.

Hyvillä naapurisuhteilla välttyy monelta hermorohmahdukselta ja jokapäiväiseltä hampaidenkiristelyltä.

Opin Gildalta paljon. Lounastreffeillämme sain tietää, että pasta mitataan grammoissa, parmesaanijuusto on kaiken A ja O ja viini paistetaan isolla liekillä. Kokkausinto tarttui minuunkin, ja perustin reseptikirjan, johon kirjasin tarkasti kaikki Gildan antamat ruokaohjeet, myös ”boscaiola a la Gildan.

Naapureilta voi oppia kaiken näköistä hyödyllistä, jos ei ruoasta, niin vaikka asunnon pintaremontista, lemmikkien hoidosta tai lastenvaunuista. Voit sanoa hyvästit hissihiljaisuuksille, koska kaikkia varmasti yhdistää joku puheenaihe.

”Voinko tulla teille leipomaan?”

Hyvillä naapurisuhteilla välttyy monelta hermorohmahdukselta ja jokapäiväiseltä hampaidenkiristelyltä. Kun tietää kenelle yläkerran naapurin tömisevät askeleet kuuluvat, ne eivät enää häiritse. Päinvastoin, ne tekevät olon kotoisaksi.

Kun Gilda tömisi yläkerrassa, ajattelin väistämättä, ”Ahaa, Gilda menee keittiöön valmistamaan päivällistä.” Kun rapun ovi sulkeutui, ajattelin, ”Jaaha, nyt Gilda lähtee salille.”

Naapurin elämästä tulee osa omaa elämää ja kodikkuuden käsite laajenee asunnosta porraskäytävään ja naapureiden koteihin. Koskaan ei ole ypöyksin.

Kerran Gildalta tuli viesti: ”Voinko tulla teille leipomaan?” Vähän ihmeissäni vastasin myöntävästi ja mietin, että mitähän tästä tulee. Tuli kippoja ja kuppeja, sauvasekoittimia ja muffinssivuokia.

Ei tarvinnut yksin leipoa tai syödä kahtakymmentä pullaa. Jatkossa pelkkä pullantuoksu toimi kutsuna herkuttelemaan.

Parhaassa tapauksessa naapurussuhteesta kehittyy ystävyys.

Kun olin palannut Suomeen, Gilda lähetti kuvia italialaisista jouluherkuista ja kiitti palauttamastani siivilästä, jonka olin häneltä lainannut. Vaikka ilmassa oli jäähyväisten makua, tiesimme, että tapaisimme vielä.

”Olet tervetullut käymään meillä!” Gilda toivotti.

Sitten hän päivitteli uusia naapureitaan:

”He ovat lakkauttaneet netin meiltä kysymättä! Ei hyvä alku!”

Neuvoin Gildaa rauhoittumaan, perustamaan Whatsapp-ryhmän ja kutsumaan illalliselle. Se on todistetusti paras tapa taata onnistunut naapurisuhde.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten luoda hyvät välit naapuriin? Tee kuten tämä nainen, joka kutsui uuden naapurin illalliselle – teolla oli kauaskantoiset seuraukset

Meluherkkä

Kieltäydyin kuuntelemasta juoruja siitä, paljonko muut ulkoilevat tai onko heillä lapsen likka vaikka itse kotona.

Tämä yksi perhe alkoi tehdä kaiken mistä tulee melu, niin lähellä meitä kuin voi. Eli kun vuorotellen olivat pois kotoa, vanhemmst, kakarat olivat siis koko päivän lauman kanssa pihamme rajalla ja myös aikuiset tuttujensa kanssa.

En tässä vaiheessa edes ymmärtänyt että kiusaaminen on tahallista, kun tyhmä olen.

Lopulta alitajuisesti puuskahdun että voivatko olla heidän omassa pihassa tai ulkoilla liikuntapaikoissa kun alkoi olla raskasta tulla omaan kotiin kun autotiellä tai meidän tontin rajalla oli monta kymmentä ihmistä möykkäämässä ja laskemalla kovaäänisesti erilaisille kovasta muovista tehdyillä kärryillä alamäkeen samalla karjuen kuin viimeistä päivää tai joukkuepelejä pelaten. On huomattava että peli oli oikeaa peliä, paljon ihmisiä ja suojavarusteet. Eli myös todella vaarallinen omille lapsilleni jos olisivat pihalla oleskelleet. Hirveä saatanallinen perkeleellinen älämöly. Sitä on hyvin helppoa taivastella kun lapset leikkivät niin kauan kuin ei koske itseä. Sellainen julma olento on ihminen. Suosiota saa tällä hetkellä kun puhuu lapsista ja elämän äänistä.

Tätä he olivat odottaneet. Nyt heistä tuli minun uhreja ja minä ”määrään. ” Muut alkoivat osoittaa heille tukeaan ja kauempaa tultiin srisomasn meidän tontin rajalle verukkeena kakarat siihen kaivamaan tai koirat tapaavat toisiaan. Siinä ei ole leikkipuisto tai mitään muutakaan syytä kerääntyä sen enempää kuin muuallekaan kukaan kehtaa kokoontua aivan toisen kodin rajalle. Tähön tultiin. Koko ajan joku seisoi vasten ikkunoita ne toki johtuen siitäkin että vaftapäiser rouvat viettivät tunteja päivässä ajotiellä jutellen ohikulkevien ihmisten kanssa, mutta koska sosiaalisuus on muotia ei liene väliä mitä sillä voi toisen kotirauhalle tai kodissa viihtymiselle tehdä.

Sen jälkeen heidän molemmat rajanaapurit alkoivat työkseen paukuttaa kadulla seisten toinen tiilimuuria, toinen jätekatosta, samalla karjuen, tauotta, lisäksi joukkuepeli oli tiellä aivan koko ajan, heti kun koulusta tulivat. Briteissä ja muissa maissa toisen pihaan ei kukaan luvatta mene, lapset menevät ensin ovelle ja kysyvät saako pallon hakea, jos omalta pihalta karkaa mutta pallopelit on kielletty lailla kadulla. Meidän takapihalle juostiin yhtäkkiä neljästä ilmansuunnasta, trafiikki jatkuvaa. Tänne tuli peli joka paikkaan, jos vain ääni kuuluu meille tai näkyy. Jätekatoksesta ja tiklimuurista on meille koti seinään pari metriä.

Tämän jälkeen 2014 alkoi meidän takapihaa rajaavaan pihaan tulla alueen yleinen leikkikenttä, eli siihen tultiin laumana huutaen vaikka asukkaat itse pous, parin minuutin sisään siitä kun yritin nauttia parvekkeesta tai takapihasta.

Tämän jälkeen ja jo samanaikaisesti moottorilaitteet (trimmerit, moottorisahat, naulaoyssyt, ruohonleikkurit, porat, sirkkelit) olivat käynnissä alle 50 metrin päässä meistä jos lapseni tai minä yritimme ulkoilla.

Tämän jälkeen takapihan puolelle tielle alkoi jatkuvat kolistelu paukuttelu ja karjuminen kun monessa sukupolvessa kolistelivat asfaltilla kun perheen rouva makaa hiljaisella takapihallaan ja mekkala autotiellä josta suora yhteys kotiimme eikä välissä rakennusta.

Tämän jälkeen molemmat uudet rajanaapurimme tekevät omasta autotallista huolimatta tai siitä huolimatta että heillä tieto siitä että koen kokeneeni tahallista melukiusaamista, hyvin paljon mekkalaa aiheuttavaa paukuttelua mitä voi asfaltilla tehdä, niin lähellä meitä kuin pystyvät.

Jos itse saisin tiedon että joku kokee olevansa kiusattu, silloin kun itse olisin paikalla huolehtisin että olemme möykkäämässä esim eri puolella taloa. Mutta lumella ei näy jälkiä. Eli kertaakaan ei toinen puoli talosta ole maittanut näille. Vain tällä puolella asfaltilla. Lapseni ovat minulle suurin ilo eikä minulla ole mitään tarvetta kiusata heidän kauttaan ketään muuta. Esim skootterilla joutui harjoitella tiellä jossa ei kenenkään kotia, vasn tehdasalue, heti kun pysyi pystyssä, siitä huolimatta mitä meille on tehty. . Sen sijaan muut vanhemmat antavat kovaäänisillä mopoilla ajella edestakaisin tässä kadulla ja myös nämä vanhemmat itse harrastavat tätä esimerkkinä miten kiusataan ihmistä jolla herkempi hermosto tai joka on vanhempi ja siten pidempi altistus tai joka alistettu melulle tahallisesti ja herkistynyt.

Iso joukko ihmisiä jotka varakkaita, kesämökkiä, venettä, ym, suhteita, verkostoja, hyvä ammattiasema, työtä, hyvä perhetausta, ym on siis sabotoinut porukassa järjestäytyneesti tahallisesti ja joka solullaan nauttien lasteni terveyttä ja elämää vuodesta 2007.

Suomalaiset ovat kiusaaja kansaa. On paljon ihmisiä jotka etsivät sellaisia joita joku jo potkii, henkisesti, koska näin hommasta tulee riskitöntä. Monen ihmisen vihan ja haitan teon kohde on aina puolustuskyvytön ja lainsuojaton.

Hidden evil, noise campaign
Organised stalking
Yhteisövaino
Flying monkey
Mobbing
Krlich, small town terrorism

Sinun täytyy kommentoidaksesi.