Miten luoda hyvät välit naapuriin? Tee kuten tämä nainen, joka kutsui uuden naapurin illalliselle – teolla oli kauaskantoiset seuraukset

Ärsyttävätkö naapureiden töminä, vaivaannuttavan hiljaiset hissimatkat tai rappuun ripustetut laput, joissa valitetaan melusta? Tutustu naapuriisi ja vältyt näiltä. Minun arkeani muutti pysyvästi italialaisen Gildan lähettämä viesti.

Tuoreiden naapureiden Whatsapp-ryhmässä kilahtaa: ”Haluatteko tulla illalliselle?” Gilda kysyy.

Ei aikaakaan, kun istun ruokapöydässä, johon on katettu kymmenen eri ruokalajia. Ihmettelen ruoan määrää, kun Gilda tarjoilee frittataa ja hämmentää toisella kädellä boscaiolaa, italialaista jauhelihakastiketta.

”Oletteko varmasti kylläisiä?” Gilda huolehtii aterian lopuksi.

Tästä illallisesta Groningenin kaupungissa Hollannissa alkoi kolmen kuukauden pikakurssini italialaiseen vieraanvaraisuuteen – ja ystävyyteni valloittavan Gildan kanssa.

Päätin, että kun palaan opiskelemasta Hollannista Suomeen, minäkin tervehdin aina kaikkia naapureitani ja lainaan heiltä vaikka voita, kun sitä tarvitsen. Perustan Whatsapp-ryhmän ja ehdotan, että tutustumme.

Naapuri on apu ja turva

Gildan kanssa tapasimme säännöllisesti lounailla. Tai siis minä kävelin villasukissani portaat yläkertaan ja nautin Gildan herkuista. Meille kehittyi naapuruus, jossa ovelle voi koputtaa, jos siltä tuntuu. Ja asia voi olla minkä kokoinen tai tapainen tahansa.

Se voi olla siivilän, uunin, kukkaruukun, saippuan tai vasaran tarve. Se voi olla juttukaverin tarve.

Vieras sohva ja keittiö antavat ihmeellisesti piristystä arkeen, eikä kaikkia keittiövälineitä tarvitse ostaa itselleen, kun naapurilla on jo tehosekoitin ja keittiövaaka.

Kun tuntee yläkerran asukkaan, tulee turvallinen olo. Kun olin matkoilla, Gilda toimi talon hengettärenä, joka varmisti, ettei meillä käy varkaita. Postipaketit löysivät oikeaan osoitteeseen ja kaatuneet polkupyörät nostettiin pystyyn. Talonyhtiömme periaate oli, että toista autetaan kun se on mahdollista.

Hyvillä naapurisuhteilla välttyy monelta hermorohmahdukselta ja jokapäiväiseltä hampaidenkiristelyltä.

Opin Gildalta paljon. Lounastreffeillämme sain tietää, että pasta mitataan grammoissa, parmesaanijuusto on kaiken A ja O ja viini paistetaan isolla liekillä. Kokkausinto tarttui minuunkin, ja perustin reseptikirjan, johon kirjasin tarkasti kaikki Gildan antamat ruokaohjeet, myös ”boscaiola a la Gildan.

Naapureilta voi oppia kaiken näköistä hyödyllistä, jos ei ruoasta, niin vaikka asunnon pintaremontista, lemmikkien hoidosta tai lastenvaunuista. Voit sanoa hyvästit hissihiljaisuuksille, koska kaikkia varmasti yhdistää joku puheenaihe.

”Voinko tulla teille leipomaan?”

Hyvillä naapurisuhteilla välttyy monelta hermorohmahdukselta ja jokapäiväiseltä hampaidenkiristelyltä. Kun tietää kenelle yläkerran naapurin tömisevät askeleet kuuluvat, ne eivät enää häiritse. Päinvastoin, ne tekevät olon kotoisaksi.

Kun Gilda tömisi yläkerrassa, ajattelin väistämättä, ”Ahaa, Gilda menee keittiöön valmistamaan päivällistä.” Kun rapun ovi sulkeutui, ajattelin, ”Jaaha, nyt Gilda lähtee salille.”

Naapurin elämästä tulee osa omaa elämää ja kodikkuuden käsite laajenee asunnosta porraskäytävään ja naapureiden koteihin. Koskaan ei ole ypöyksin.

Kerran Gildalta tuli viesti: ”Voinko tulla teille leipomaan?” Vähän ihmeissäni vastasin myöntävästi ja mietin, että mitähän tästä tulee. Tuli kippoja ja kuppeja, sauvasekoittimia ja muffinssivuokia.

Ei tarvinnut yksin leipoa tai syödä kahtakymmentä pullaa. Jatkossa pelkkä pullantuoksu toimi kutsuna herkuttelemaan.

Parhaassa tapauksessa naapurussuhteesta kehittyy ystävyys.

Kun olin palannut Suomeen, Gilda lähetti kuvia italialaisista jouluherkuista ja kiitti palauttamastani siivilästä, jonka olin häneltä lainannut. Vaikka ilmassa oli jäähyväisten makua, tiesimme, että tapaisimme vielä.

”Olet tervetullut käymään meillä!” Gilda toivotti.

Sitten hän päivitteli uusia naapureitaan:

”He ovat lakkauttaneet netin meiltä kysymättä! Ei hyvä alku!”

Neuvoin Gildaa rauhoittumaan, perustamaan Whatsapp-ryhmän ja kutsumaan illalliselle. Se on todistetusti paras tapa taata onnistunut naapurisuhde.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miten luoda hyvät välit naapuriin? Tee kuten tämä nainen, joka kutsui uuden naapurin illalliselle – teolla oli kauaskantoiset seuraukset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X