monipaikkatyö

Monipaikkatyö yleistyy koronan myötä – mitä pitää tietää, jos työpaikka siirtyy monipaikkaiseen työhön?

Yhä useammat yritykset tekevät jatkossa monipaikkatyötä. Työ- ja organisaatiopsykologi listaa viisi vinkkiä, jotka kannattaa huomioida, jos työpaikka siirtyy tekemään monipaikkaista työtä.

Sekä tutkijat että yritykset miettivät kiivaasti, miten valmistaudutaan korona-ajan jälkeen koittavaan työelämään. Yksi vaihtoehto on monipaikkatyö. Se yhdistelee työpaikalla tehtävää työtä, etätyöskentelyä ja esimerkiksi yhteiskäyttöisissä tiloissa, kahviloissa ja hotelleissa työskentelyä.

”Monipaikkatyö on luonteva jatko korona-ajan kriisivaiheelle, jonka aikana iso joukko ihmisiä on työskennellyt etänä. Jokaisen organisaation on mietittävä, missä asioissa jatkossa halutaan tulla toimistolle ja mitkä asiat voi tehdä kotoa”, sanoo työ- ja organisaatiopsykologi ja vanhempi tutkija Virpi Ruohomäki Työterveyslaitokselta.

”Meneillään on iso työelämän murros, jota koronakriisi on vauhdittanut. Monipaikkaista työtä ja etätyötä on tehty paljon ennen koronaakin, mutta nyt tehtiin etätyöloikka. En usko, että tämä on ohi menevä ilmiö. Paluuta arkeen ennen koronaa ei välttämättä ole.”

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on samoilla linjoilla. Hän totesi viime elokuussa Yrittäjägallupiin viitaten, että jopa 100 000 yritystä aikoo lisätä monipaikkatyötä pysyvästi. Tämä tarkoittaa noin 30 prosenttia yrityksistä.

Kaikille ihmisille tai aloille etätyö tai monipaikkatyö ei sovi. Ammattialoittain on ollut paljon vaihtelua siinä, miten etätyötilanne on koettu.

”Parhaiten monipaikkatyö sopii aloille, joiden työtehtävien tekeminen ei ole sidoksissa aikaan tai paikkaan. Tällaisia töitä ovat monet tietotyöhön liittyvät tehtävät”, Ruohomäki sanoo.

Lue myös: Paikkariippumaton työ: 10 työtä, jotka hoituvat kotoa tai vaikka ulkomailta käsin

Koska etätyöstä on hyviä kokemuksia korona-ajalta, sitä voitaisiin koronapandemian jälkeen yhdistää toimistolla tehtävään työhön aiempaa enemmän, kertoo Virpi Ruohomäki Työterveyslaitokselta.

Monipaikkatyö tarjoaa hallinnan ja valinnan mahdollisuuksia

Millaisia ovat monipaikkatyön hyvät puolet? Jotakin osviittaa antavat kokemukset korona-ajan etätyöstä. Se on tutkimusten mukaan sujunut hyvin.

”Näyttää siltä, että etätyön tekeminen ei ole heikentänyt hyvinvointia. Pitkittyneestä etätyöstä ei kuitenkaan vielä ole näyttöä”, Virpi Ruohomäki kertoo.

Yksi etätyön positiivinen vaikutus on se, että ihmiset ovat oppineet uudenlaisia, aiempaa parempia työtapoja. Omaa työtä on ollut mahdollista tuunata, muokata ja rytmittää uudella tavalla. Etätyö on mahdollistanut sen, että on voinut tehdä itsenäisesti päätöksiä työhön liittyen. Työssä on koettu myös positiivista työn imua.

Ei etätyö kuitenkaan näytä tutkimuksissa pelkältä auvolta. Etätyö on voinut aiheuttaa työn yksipuolistumista, jos mielekkäältä tuntuneet kohtaamiset ja asiakaspalvelutyö ovat vähentyneet. Moni kaipaa työkavereita ja yhteisöllisyyttä. Teknologia ei pysty korvaamaan kaikkia kohtaamisia.

”Osa työntekijöistä on kokenut, että on saanut aiempaa vähemmän tukea esimieheltä ja kollegoilta. Tämä on haaste työhyvinvoinnille pitkällä aikavälillä.”

Monipaikkatyö muuttaa myös toimistotiloja. Joissakin työpaikoissa on otettu käyttöön erilaisia monitilaratkaisuja. Se tarkoittaa, että jokaisella työntekijällä ei olekaan enää omaa työhuonetta, vaan työpaikalla on erilaisia yhteiskäyttöisiä työpisteitä.

”Yhteiskäyttöisistä tiloista valitaan omiin tehtäviin sopiva tila. Jos toimistolle tullaan tapaamaan kollegoja tai asiakkaita, voidaan mennä neuvottelutilaan. Jos halutaan ideoida, mennään ideointitilaan. Yksilötehtäviä tehdään hiljaisen työntilassa. Työntekijä voi itse valita itselleen sopivan paikan työn tekemiseen.”

Monipaikkatyö tarkoittaa parhaimmillaan työntekijälle enemmän hallinnan ja valinnan mahdollisuuksia. Se vaikuttaa työssä viihtyvyyteen ja työhyvinvointiin.

Lue myös: Kuulostaako tutulta? Näihin 8 asiaan ei voi olla törmäämättä etätyöpäivänä

Mitä pitää huomioida, jos oma työorganisaatio siirtyy monipaikkaiseen työhön, Virpi Ruohomäki?

1. Ota aikaa pohdiskelulle

”Monipaikkaiseen työhön kannattaa suhtautua avoimin mielin mahdollisuutena kehittyä ja tehdä työtä uudella tavalla. Työntekijä voi miettiä, mitä muutos tarkoittaa itselle ja omalle työyhteisölle. Korona-ajan etätyöstä voi hakea oppeja: miten etätyö on toiminut ja mitä pitäisi tehdä toisin? Kannattaa myös pohtia, missä työ sujuu ja missä asioita saa aikaiseksi.

Työntekijän kannattaa kertoa esimiehelle, jos haluaa tehdä etätyötä jatkossakin ja jos etätyö sopii omaan elämäntilanteeseen. Näissä asioissa johdon on tarpeen kuunnella työntekijöitä herkällä korvalla.”

2. Kiinnitä huomiota ergonomiaan

”Koska kotia ei ole tarkoitettu työn tekemisen paikaksi, työergonomia voi kotona olla työpaikkaa huonompi. Huono ergonomia aiheuttaa niskan ja selän alueelle rasitusta. Myös arkiliikunta voi etätöitä tehdessä vähentyä, mikä on myös hyvinvointiriski.

Jos ergonomia on työpaikalla parempi kuin kotona, se kannattaa kertoa työnantajalle. Työnantaja vastaa siitä, että työolot ovat terveelliset ja turvalliset ja että työvälineet ovat kunnossa.”

Lue myös: Meneekö selkä jumiin kotikonttorilla? Se voi paljastaa jotain merkittävää kunnostasi

3. Älä anna työn vallata koko kotia

”Kun työ tulee kodin reviirille, on tärkeä muistaa, ettei työn pidä antaa vallata koko kotia. Työn ja vapaa-ajan erottaminen on jaksamisen kannalta tärkeää. Rentoutumiselle pitää jättää aikaa.

Jos kodissa on tilaa, voi sinne tehdä työnurkkauksen, jossa säilyttää työhön liittyviä tavaroita. Työasiat pitäisi pystyä laittamaan välillä reppuun tai kaappiin. Jos tavarat ovat koko ajan näkyvillä, voi tulla olo, että työt ovat koko ajan kesken. Työpäivän jälkeen koneen ja työpuhelimen voi laittaa kiinni ja siirtyä vapaalle. Seuraavana päivänä voi tehdä siirtymäriitin työn äärelle ottamalla työvälineet esiin.”

4. Muista vuorovaikutuksen tärkeys

”Etätyötä tehdessä on tärkeä muistaa kysyä työyhteisön kuulumisia. Pitää jutella muustakin kuin työstä. Esimerkiksi virtuaaliset kahvihetket ovat hyvä vaihtoehto. Silloin yhteisöllisyys ja vuorovaikutus pysyvät yllä, vaikka ei ole yhteisiä kahvi- ja lounastaukoja.

Erityisesti yksin asuvalle ihmiselle pitkittynyt etätyö voi olla hyvin yksinäistä, kun työkavereita ei näe. Yksinäisyys puolestaan on iso haaste hyvinvoinnille ja mielenterveydelle.”

5. Älä jää yksin haasteiden kanssa

”Jos kotona on vaikea työskennellä, siitä kannattaa ehdottomasti kertoa esimiehelle ja henkilöstöjohdolle. Avun ja tuen tarve on aina hyvä tuoda ilmi, jotta asia osataan ottaa huomioon töiden suunnittelussa. On monia asioita, jotka eivät näy esimiehelle, kun töitä tehdään etänä. Siksi ne on uskallettava sanoittaa.

Jos alkaa huomata, että terveys heikkenee tai huolet kasaantuvat, on tärkeää olla matalalla kynnyksellä yhteydessä työterveydenhuoltoon. Ongelmien kanssa ei kannata jäädä liian pitkäksi aikaa yksin, vaan on hyvä ottaa yhteyttä työterveyshoitajaan tai -psykologiin.”

Avainsanat

Keskustelu

Ihan kateeksi käy, kun nykyään voi tehdä etätöitä. Ennen se ei olisi tullut kuuloonkaan, vaan toimistolle piti raahautua vaikka sairaana.

Piti ostaa korkkareita ja jakkupukuja, käydä kampaajalla ja syödä ravintolalounaat. Rahaa paloi aivan älyttömästi. Lisäksi työmatkoihin meni työpaikasta riippuen 1,5-4,5 tuntia päivässä, valmistautumiseen pari tuntia, töissä 9-10 tuntia. Eipä ollut vapaa-ajan ongelmia. Monissa työpaikoissa itse työ oli ok, mutta työkavereista/pomoista jotkut täysiä kusipäitä.

Olisipa ennen saanut jäädä hoitamaan työt kotoa käsin, edes päivän viikossa.

Kommentoi juttua: Monipaikkatyö yleistyy koronan myötä – mitä pitää tietää, jos työpaikka siirtyy monipaikkaiseen työhön?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X