Minkä värisenä näet kengän?

Näetkö kengän vaaleanpunaisena vai harmaana? Uusi kuvahaaste hämmentää netissä – mitä tulos kertoo aivoista?

Unohda mekkokuvahaaste, netissä kiertää nyt kenkähaaste! Millaisena sinä näet tennarin, valko-pinkkinä vai harmaa-mintunvihreänä? Ja mitä se sinusta kertoo?

Minkä värisenä näet kengän, mekon tai mihin suuntaan tanssija näyttää pyörivän?

Sosiaalisessa mediassa kiertävät kuvahaasteet saavat ihmiset ymmälleen, koska ne perustuvat siihen, että toinen katsojista voi nähdä saman kuvan täysin toisenlaisena kuin vieressä seisova kaveri.

Lue myös: Viisi syytä, miksi uskot horoskooppeihin – tai luet niitä, vaikket uskoisikaan

Muutama vuosi sitten internet sekosi kuvasta, jossa mekko näytti katsojasta riippuen joko sini-mustalta tai valkokultaiselta. Kuva kiersi somessa, keskustelupalstoilla ja nettilehdissä. Ihmisten erilaisiin tulkintoihin väreistä tarjoiltiin useita selityksiä.

Lue myös: Muistatko sen kummallisen mekon, joka näytti eriväriseltä eri ihmisille? Tutkija löysi vihdoin selityksen

Nyt netissä hämmentää Vans-merkkinen tennari, jonka kuva on jälleen lähtenyt kiertämään somessa. Se, minkä värisenä näet kuvat kengän, paljastaa kuulemma, kumpi puolisko aivoistasi on hallitsevampi.

Minkä värisenä näet kengän?

Näetkö siis kuvassa vaaleanpunaisen kengän valkoisilla nauhoilla vai harmaan kengän valkoisilla nauhoilla? (Kuva lainattu Twitteristä _chloehx_-tililtä.)

Näet siis vaaleanpunaista ja valkoista? Ei kun harmaata ja mintunvihreää? Ja mitä siitä sitten?

Kiertävän haasteen mukaan pinkin kengän valkoisilla nauhoilla näkevällä on hallitsevana oikea aivopuolisko.  Jos taas näkymäsi on harmaan kengän minunvihreillä nauhoilla, vasen aivopuoliskosi on dominoiva.

Oikean aivopuoliskon (pinkki-valkoinen) hallitsemat ihmiset:

  • ovat tunteellisia
  • näkevät kokonaiskuvan
  • ovat mielikuvitukseltaan rikkaita
  • tunteen varassa toimivia
  • harkitsemattomia ja riskinottajia

Vasemman aivopuoliskon (harmaa-mintunvihreä) hallisemat ihmiset:

  • ovat loogisia
  • keskittyvät yksityiskohtiin
  • hallitsevat faktat ja kielen
  • ovat matemaattisia
  • järkeviä ja luotettavia

Mekko- ja kenkäkuvien tuijottaminen on harmitonta hupia, jonka tuloksista ei tutkijoiden mukaan voi todellisuudessa vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä ihmisen luonteesta.  Ikävä kyllä tiedemaailman kannanotot aiheeseen siis saattavat pilata koko hauskuuden.

Esimerkiksi havaintopsykologi Jukka Häkkinen kumoaa Ylelle kirjoittamassaa tiedeaiheisessa artikkelissaan huuhaa-testit, joissa kuvaa katsomalla voisi päätellä yhtään mitään aivojen toiminnasta:

”Ihmiset eivät jakaudu aivopuoliskojensa käytön perusteella kahteen ihmistyyppiin, eikä kuvaa katsomalla voi jakaa ihmisiä tyyppeihin. Myytti oikea- ja vasenaivoisista ihmisistä perustuu oikeisiin tutkimustuloksiin aivopuoliskojen eroista, mutta se on vuosien kuluessa irtautunut tuloksista ja alkanut elää omaa elämäänsä”, Häkkinen toteaa.

”Toinen aivopuolisko on toista parempi joissakin asioissa, mutta aivokurkiaisen ansiosta kumpikin aivopuolisko osallistuu tiedon prosessointiin.”

Mutta mikään ei estä leikkimielisesti vertailemasta näkymää kaverin tai puolison kanssa – kyllähän horoskooppejakin on mukava lukea, vaikkei niihin uskoisikaan.

Avainsanat

Keskustelu

No ei mennyt kyllä kohdalleen. Itse olen hyvin herkkä ja tunteellinen ihminen, mutta en kyllä saa tuohon valkoista tekemälläkään (vaaleanpunaisen voin nähdä, jos haluan). Eli harmaa-vihreältä se näyttää.

Olen kylläkin myös yksityiskohta-, fakta- ja kieliorientoitunut ihminen, että sinänsä nuo luonnehdinnat eivät oikein sovi. Eiköhän meillä kaikilla ole osia molemmista.

Twitterin alullepanija kertoo itse viestiketjussa, että asialla ei ole mitään tekemistä aivopuoliskojen kanssa. Lukekaa koko juttu ennen kun jaatte eteenpäin.

Ettei vaan ero syntyisi erilaisten näyttöjen ja säätöjen aikaansaamasta erilaisesta väritoistosta?

Siinä on vaaleanpunainen kenkä valkoisilla nauhoilla vihertävällä suodattimella kuvattuna.

Kommentoi juttua: Näetkö kengän vaaleanpunaisena vai harmaana? Uusi kuvahaaste hämmentää netissä – mitä tulos kertoo aivoista?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X