Tarinat

Saamelaisorganisaatioita johtavat nyt naiset

Saamelaisten korkeinta päättävää elintä, Saamelaiskäräjiä, johtaa ensimmäistä kertaa nainen, Tiina Sanila-Aikio. Katso jutusta, keitä saamelaisten naisjohtajat ovat!

Saamelaiskäräjien päätoiminen puheenjohtaja on vuodesta 2015 ollut Tiina Sanila-Aikio (kuvassa). Hän on ensimmäinen nainen käräjien johdossa.

Saamelaiskäräjät on saamelaisten kulttuuri-itsehallintoelin, joka on perustettu vuonna 1996. Käräjien tehtävänä on hoitaa saamelaisten kieltä ja kulttuuria sekä heidän asemaansa alkuperäiskansana koskevat asiat. Käräjät voi tehdä viranomaisille aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja.

Saamelaiskäräjät on Suomessa ainoa elin, joka voi ilmaista saamelaisten virallisen näkemyksen heitä koskevissa asioissa. Käräjät päättää kulttuuri-, oppimateriaali- sekä sosiaali- ja terveysmäärärahoista.

Muut saamelaiset naispäättäjät

Yhteispohjoismaisen Saamelaisneuvoston pääsihteeri on Áile Javo ja Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja Risten Mustonen.

Suomen saamelaisnuoret ry:n puheenjohtajana toimii Petra Laiti, joka kutsuu itseään Twitterissä päivystäväksi saamelaiseksi. Sieltä siis löytyy ajankohtaisin saamelaisnäkemys. Juuri nyt Laiti vastustaa Jäämeren rataa.

Ainoaa saamelaisenemmistöistä kuntaa eli Utsjokea johtaa kunnanjohtaja, varatuomari Vuokko Tieva-Niittyvuopio.

Koulutuksen saamelaisvaikuttaja

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen rehtorina toimii vuoden 2018 alusta Eeva-Liisa Rasmus-Moilanen.

Koulutuskeskus on toisen asteen oppilaitos, jolla on keskeinen asema saamelaisalueen ja arktisella alueella tarvittavan osaamisen kehittämisessä. Oppilaitos järjestää monialaista ammatillista koulutusta sekä nuorille että aikuisille. Oppilaitos tarjoaa ainoana ammatillisena oppilaitoksena saamen kielten ja kulttuurin koulutusta.

Giellagas-instituutti Oulun yliopistossa vastaa valtakunnallisesti saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin ylimmästä opetuksesta ja tutkimuksesta Suomessa. Instituutin johtajana toimii tohtori Anni-Siiri Länsman. Hän on ottanut Ylen haastattelussa kantaa seksuaaliseen häirintään saamelaisten keskuudessa.

Saamelaiskulttuurin instituutiot

Saamelaispukuun kuuluvat heinäkengät

Pia Ruotsala johtaa Inarin kirkonkylässä sijaitsevaa Saamelaiskulttuurikeskus Sajosta ja hän on myös Saamelaiskäräjien hallintojohtaja.

Saamelaismuseo Siidan museonjohtajana toimii Sari Valkonen. Siidassa voi tutustua ympäri vuoden kulttuuri-, taide- ja luontoaiheisiin näyttelyihin. Museossa  järjestetään myös kulttuuri- ja luontotapahtumia sekä seminaareja. Siidassa toimivat yhteistyössä Suomen saamelaisten kansallismuseo ja Metsähallituksen luontokeskus.

Saamenkielisen Ylen Yle Sápmin päällikkönä toimii Maiju Saijets.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saamelaisorganisaatioita johtavat nyt naiset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.