Tarinat

Nettivihavakuutus tarjoaa kiusatulle juristin ja psykologin – näin asiantuntija kommentoi uutuusvakuutusta

Kiusaamista tapahtuu yhä useammin netissä. Nyt kiusaamisen ja vihan kohteiksi joutuneet voivat hankkia itselleen nettivihavakuutuksen. Asiantuntija Jenni Helenius kommentoi uutta vakuutusta.

Netissä vihapuhe tai ilkeä kommentti leviää helposti laajalle. Tutkimuksen mukaan joka viidettä suomalaista on loukattu verkossa. Erityisesti nettiviha koskettaa 10–29 -vuotiaita. Nettivihan kohteiksi joutuneiden tueksi on kehitetty uutuusvakuutus, joka lanseerattiin elokuun alussa. Nettivihavakuutus on yläkouluikäisille lapsille toistaiseksi ilmainen. Muille vakuutuksen normaalihinta on 5,90 euroa kuukaudessa.

Nettivihavakuutus tarjoaa keskusteluapua, juridista neuvontaa ja apua loukkaavan sisällön poistamiseen. Se kattaa myös mahdolliset oikeudenkäyntikulut aina 100 000 euroon asti. Vakuutuksen tarjoaa pohjoismainen MySafety.

Lue myös: Antti Rönkä kirjoitti omakohtaisen esikoisteoksen koulukiusaamisesta, josta hän vaikeni vuosia: ”Ajattelin, että asiasta olisi tullut enemmän totta, jos olisin kertonut muille”

Asiantuntija näkee nettivihavakuutuksessa hyvää ja huonoa

Mannerheimin Lastensuojeluliiton kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö Jenni Helenius näkee nettivihavakuutuksessa paljon hyvää – mutta myös ongelmia.

”Oli vakuutus tai ei, jos alaikäinen joutuu vihapuheen uhriksi netissä, hän tarvitsee vanhempien ja usein ammattilaistenkin tukea selviytyäkseen pelosta, surusta ja häpeäntunteista. Apua tarvitaan myös siinä, miten vaatia vihaviestejä poistettavaksi eri palveluista ja rikosilmoituksen tekemiseen”, Helenius sanoo.

”On hyvä, jos vakuutus auttaa avun saamisessa. Mutta avun saaminen ei saa olla vakuutuksesta kiinni.”

Nettivihavakuutus tarjoaa kiusatulle juristin ja psykologin

Vakuutuksen avulla saa käyttöönsä koulutettuja psykologeja ja psykoterapeutteja sekä siviilioikeuteen erikoistuneita lakimiehiä. Vakuutuksen tarjoaja auttaa myös poistamaan loukkaavia sisältöjä ottamalla yhteyttä palvelimet omistaviin yrityksiin.

”Vakuutusehdoissa tuo näyttää hyvältä, että asiantuntijat auttavat poistamaan vihakirjoituksia verkosta. Se ei ole helppoa. Jos on itse joutunut vihapuheen kohteeksi, ei välttämättä ole paljon voimavaroja selvittää, miten se onnistuu”, Helenius kommentoi.

Nettivihavakuutuksesta voikin olla apua kiusaamisen käytännön seurausten kanssa, mutta itse ongelmaa se ei poista.

”Vakuutus ei muuta sitä, että nettiviha- ja kiusaaminen on haavoittavaa sekä lapselle että vanhemmille. Eikä vakuutus poista riskiä vihapuheen uhriksi joutumisesta”, Helenius sanoo.

Lue myös Anna.fi: Näin koulukiusaamisen jättämät jäljet voivat ilmetä aikuisiällä – asiantuntija: ”On hyvä tietää, mistä oma käytös johtuu”

Lisää empatiaa nettiin, pyytää asiantuntija

Mutta voisiko vakuutuksesta olla apua koulukiusatulle?

Mahdollisesti, jos kiusaamista on tapahtunut myös netissä, Helenius uskoo.

”Kaikki kiusaaminen ei kuitenkaan jää kovin helposti näkyviin. Kiusaamista on myös online-peleissä ja pienemmissä some-ryhmissä, ja myös se voi olla haavoittavaa.”

Helenius peräänkuuluttaakin mediakasvatuksen tärkeyttä: myös netissä tarvitaan empatiataitoja ja osaamista miettiä, miltä muista tuntuu. Kun vihapuhetta ilmenee, sillä on suuri merkitys, miten muut sosiaalisessa mediassa reagoivat. Tukeeko joku toinen keskustelija samalla foorumilla vihapuheen kohteeksi joutunutta? Ilmoittaako joku toinen ylläpitoon siitä, että keskustelu on menossa asiattomaksi?

”Samalla kun mietitään tukea vihapuheen kohteeksi joutuneille, pitäisi sinnikkäästi kehittää muita kunnioittavaa käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa.”

MySafety lahjoittaa jokaisesta myydystä nettivihavakuutuksesta yhden euron Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin- ja nettipalvelun tukemiseen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nettivihavakuutus tarjoaa kiusatulle juristin ja psykologin – näin asiantuntija kommentoi uutuusvakuutusta

Hanna

Kiusaaminen on väärin, tapahtuipa millä tapaa tahansa. Ei saa olla niin, että pitää alkaa maksaa ”suojelurahaa”(vakuutuksen muodossa) siitä, että saa elää rauhassa. Rikosten selvittämisessä auttaa poliisi ja yhteiskunnan psykososiaalisten palvelujen kautta tulee saada riittävä henkinen tuki. Vakuutuksen ottamiseen ei likikään kaikilla perheillä ole varaa, eikä tule lähteä sille tielle että esim. lasten avunsaanti on varallisuudesta kiinni.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.