Tarinat

Nina, 26, myi tavaransa ja muutti miesystävänsä kanssa telttaan – "Uskon, että jokaisella ihmisellä on sisimmässään kaipaus jonkinlaiseen vapauteen"

Nina Laitiala haaveilee paikkariippumattomasta elämästä, jossa koti on siellä, missä hän itse sattuu milloinkin olemaan. Tällä hetkellä hän asuu miesystävänsä kanssa teltassa luonnon helmassa.

Ensimmäinen yö teltassa. Nina Laitiala, 26, on irtisanonut vuokra-asuntonsa, eikä perääntyminen ole enää mahdollista. Hän on luopunut melkein kaikista tavaroistaan. Teltta on nyt hänen kotinsa.

”Olo oli jotenkin tosi vapautunut. Ei ollut enää paikkaan sidottua velvollisuutta eikä isoa tavaralastia, jota kuljettaa mukana. Kaikki, mitä elämiseen tarvitsee, löytyy repusta. Pystyy menemään minne vain”, Nina muistelee ensimmäisen yön tunnelmia.

Hän on asunut kumppaninsa Aaronin, 28, kanssa teltassa luonnon helmassa reilut viisi viikkoa. Miten ihmeessä nuori kaupungissa asunut pariskunta päätyi telttaan metsän siimekseen?

”Iso haaveeni on muuttaa vakituisesti retkiautoon. Telttaan muuttaminen on välivaihe, kun autoa ei ole vielä löytynyt. Olen kuitenkin jo pidemmän aikaa halunnut kokeilla, millaista on oikeasti elää luonnossa. Päätimme, että muutamme telttaan siksi aikaa, että saamme retkiauton hankittua.”

Nina unelmoi elämästä, jossa häntä ei ole sidottu mihinkään tiettyyn paikkaan. Asunnosta luopuminen on askel kohti uutta seikkailijaelämää, jossa koti on siellä, missä hän ikinä sattuukaan olemaan.

”Uskon, että jokaisella ihmisellä on sisimmässään kaipaus jonkinlaiseen vapauteen. Olen luonteeltani yllytyshullu ja haluan kokeilla kaikkea vähän extremeä. Elämään täysillä heittäytyminen on itselle todella tärkeä asia.”

Lue myös: Pariskunnan elämänmuutos vei Provenceen: ”Lähdimme talkkareiksi viinitilalle”

Millaista on arki teltassa?

Telttailu on Ninalle tuttua jo lapsuudesta. Hän on harrastanut partiota pienestä pitäen ja lapsuudessa teltassa nukuttiin joka kesä. Lapsuudenperheen kanssa mökkeiltiin ja vaellettiin Pohjoismaiden vuorille. Siinä missä muut lapset saivat syntymäpäivälahjaksi leluja, Nina sai isältään lahjaksi puukkoja, kirveitä tai sahoja.

”Viime vuosina en ole telttailut niin paljon kuin haluaisin. Kesäisin on tullut tehtyä parin yön telttaretkiä, mutta ei sellaista pidempää vaellusta, josta olen haaveillut.”

Parasta teltassa asumisessa on vapaus. Koti on mukana, ja koska vain voi lähteä minne vain tahtoo. Se, että saa herätä raikkaassa ja puhtaassa ilmassa keskellä kaunista luontoa, on myös ihanaa, Nina sanoo.

”Arki on sitä, että heräämme teltalla, peseydymme, joogaamme ja mietimme, syömmekö aamupalan teltalla vai myöhemmin päivällä. Sitten, jos tarvitsee, käymme toimistolla tekemässä töitä tai lataamassa akkuja. Jos ei huvita tehdä töitä tai ei ole mitään kiireellisiä asioita, nautimme luonnosta. Näemme kavereita. Elämä ei ole sen kummempaa kuin talossakaan.”

Nina on yrittäjä ja töitä voi tehdä käytännössä missä vain. Hän tekee sisältöjä omiin sosiaalisen median kanaviinsa ja tuottaa sisältöjä muutamien asiakkaiden somekanaviin. Työpäivä koostuu videoiden editoinnista, valokuvauksesta ja graafikon töistä. Nina tekee myös piirtotilaustöitä asiakkaille.

”En tee kahdeksaa tuntia päivässä töitä. Teen töitä vähän pitkin päivää, ehkä noin neljä tuntia. Mutta työni ei tunnu työltä, koska se sisältää paljon itselleni mieluisaa piirtämistä ja editoimista.”

Lue myös: Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa vaellukselle? Eräopas Henriikka Reinman kertoo, mitä pitää ottaa huomioon

Nina Laitiala asuu teltassa, kunnes löytyy retkiauto, johon hän voi muuttaa vakituisesti.

Miten teltassa asuva pesee pyykit ja lataa puhelimen akun?

Lähipiirissä Ninan ja Aaronin telttaanmuuttoa ei ole hirveästi ihmetelty. Myös sosiaalisessa mediassa Ninaa seuraavat ovat kannustaneet ja kertoneet arvostavansa pariskunnan heittäytymistä ja rohkeutta.

”Joskus joku on saattanut heittää somessa, että ’tuut kyllä katumaan tota’. Näiden kommenttien kohdalla olen miettinyt, että mitä katumista tässä oikeastaan on? Mä nautin tästä itse ja olen onnellinen. Eihän kaikkien näin tarvitse elää!”

Telttaelämä ei ihan jokaiselle sopisikaan, sillä teltassa asuminen vaatii hieman organisointia. Kaikkeen on kuitenkin mahdollista löytää ratkaisu.

Peseytymään pääsee läheiseen rantasuihkuun ja luonnonvesiin. Pari kertaa Nina ja Aaron ovat käyneet uimahallissa tai toimistolla peseytymässä. Pyykit viedään pesulaan. Postit haetaan Poste restantesta. Ruoka ja juomavesi noudetaan kaupasta.

”Syömme todella kasvispainotteisesti: vihanneksia, hedelmiä, siemennäkkäriä, pähkinöitä ja hedelmiä. Emme hirveästi syö mitään sellaista, mikä vaatisi kylmäsäilöntää. Joskus ostamme juustoa, mutta se menee suunnilleen yhden päivän aikana ja nyt ulkona on jo aika viileää, eikä juusto ehdi pilaantua.”

Läppärit ja puhelin ladataan joko akkupankin avulla, toimistolla tai samalla, kun Nina ja Aaron käyvät ravintolassa tai kahvilassa syömässä.

”Jos annettaisiin lista, että jos haluat muuttaa luontoon, niin sinun pitää viedä pyykit pesulaan ja latailla puhelinta ravintolassa, niin eihän kukaan tuommoiseen välttämättä lähtisi. Mutta kun elää sitä elämää, niin ei se tunnu mitenkään raskaalta tai ikävältä. Mukavuudenhaluiselle henkilölle tämä ei ehkä olisi sopivaa elämää mutta ihmiselle, joka haluaa kokea mahdollisimman paljon, tämä on tosi mukavaa.”

Tällä hetkellä Ninan ja Aaronin pakolliset menot ovat noin 500 euroa kuukaudessa. Summaan sisältyy kuitenkin kuluja, joita jokaisella ei ole, esimerkiksi kirjanpitokuluja ja lisenssejä ohjelmistoihin, joita Nina tarvitsee työssään.

”Ennen jo pelkkä vuokrani oli 1100 euroa, joten kyllä teltassa asuessa tulee ihan mukavasti säästöä.”

Nina löysi ostajat tavaroilleen TikTokin kautta

Ennen telttaan muuttamista Nina myi kaikki tavaransa. Hän hyödynsi sosiaalisen median TikTok-sovellusta tavaroiden myymisessä. Hän teki lyhyitä videoita, joissa kertoi, että on myymässä tavaroitaan. Sovelluksen kautta löytyi ostaja niin animaatioelokuville, astioille, kameralle kuin huonekaluillekin.

Nyt Ninalla on enää rinkallinen vaatteita ja pieni reppu, jossa on hygieniatavarat, kamera, tietokone, vihkoja ja muistiinpanovälineitä. Lisäksi Ninalla on säilössä laatikollinen muistoesineitä kirjoineen ja pikkuaarteineen. Laatikossa on muun muassa itse tehty shamaanirumpu, jonka Nina aikoo ripustaa retkiautoa koristamaan.

”Isäni on sellainen, että hän säästää jokaisen ruuvin, joka jostakin löytyy, koska sitä saattaa joskus tarvita. Olin teini-ikään asti samanlainen. Säästin esimerkiksi kaikki kenkälaatikot. Sitten aloin kuitenkin huomata, että laatikoita kertyi ja en ollut tarvinnut niitä koskaan. Aloin miettiä, onko tässä mitään järkeä.”

Ninalle alkoi tulla muutaman kerran vuodessa kausia, jolloin hänestä tuntui siltä, että hän haluaa luopua ylimääräisestä tavarasta. Esineistä luopuminen sai aikaan puhtaamman, selkeämmän olon.

”Tavaroista luopuminen ei koskaan loppunut. Minusta tuntuu, että minulla on edelleen liikaa tavaraa. Vieläkin olisi varaa vähentää!” Nina nauraa.

Lue myös Anna.fi: Elämänmuutos edessä, motivaatio hukassa? Toimi silloin näin ja saavuta tavoitteesi

Talveksi retkiautoon

Talvea Nina ja Aaron eivät aio viettää teltassa. Tällä hetkellä he järjestelevät retkiauton hankintaa.

”Teen paljon töitä käsillä, ja minua kiehtoo ajatus siitä, että pääsen kustomoimaan ajoneuvon uniikiksi, omien tarpeiden mukaiseksi.”

Sitten, jos koronatilanne sallii, on aika lähteä tutkimusmatkalle. Uudet paikat ja luonto kiinnostavat erityisesti.

”Minulla ei ole oikeastaan mitään yhtä unelmakohdetta. Roadtripeillä, joilla olen ollut, upeimmat paikat ovat löytyneet siten, että ei ole ollut mitään tiettyä määränpäätä, vaan on menty oman intuition mukaan. Siten on saattanut löytyä jokin salainen keidas.”

Ninan ja Aaronin elämää voi seurata Ninan YouTube-kanavalla tai TikTok-tilillä. Molemmista Ninan löytää nimimerkillä @ninaonilo. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nina, 26, myi tavaransa ja muutti miesystävänsä kanssa telttaan – "Uskon, että jokaisella ihmisellä on sisimmässään kaipaus jonkinlaiseen vapauteen"

Artsi0000

Toivottavasti ei tule kylmä talvi, asuin asuntoautossa vuoden ja se on eristetty vehje, hermesetas että siellä oli kylmä välillä kun kaasu loppui, vaikka oli paksu talvi makuupussi missä nukkua.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.