Maria, Sita ja Sara olivat tavallisia nuoria naisia, kunnes heistä tuli yllättäen satojentuhansien ihailemia sometähtiä – tunnetko jo nämä nykyajan vaikuttajat?

Sosiaalisen median tähdistä, tubettajista ja bloggaajista, on tullut tärkeitä vaikuttajia, joiden kuulumiset kiinnostavat satojatuhansia ihmisiä ja joiden mielipiteitä arvostetaan. Tapasimme kolme nuorta naista, joista on tullut todellisia someilmiöitä. Miten he nousivat tähdiksi ja mitä he haluavat vaikutusvallallaan tehdä?

Nykyään vaikuttamiseen ei tarvita virallista valtaa ja arvokasta asemaa. Tarvitaan vain sosiaalisen median kanava ja halu esitellä omaa arkeaan ja mielipiteitään. Keinona voivat olla videot, joita julkaistaan YouTubessa ja TikTokissa, kuvat Instagramissa tai blogeissa julkaistavat kirjoitukset.

Lue myös: Näitä YouTube-tähtiä eli tubettajia lapsesi ja lapsenlapsesi fanittaa

Nämä uuden ajan vaikuttajat ovat tavallisia ihmisiä, joiden sanoma tai persoona kiinnostaa. Isoimpien tähtien elämää seuraavat sosiaalisessa mediassa sadattuhannet suomalaiset.

Ketkä ovat Suomen seuratuimmat somevaikuttajat?

Suomen seuratuin somevaikuttaja on Meltwater-mediaseurantapalvelun selvityksen mukaan 24-vuotias Miisa Rotola-Pukkila eli Mmiisas, jonka jokaista julkaisemaa videota katsotaan  100 000–200 000 kertaa. Hänen YouTube-kanavansa on tilannut lähes 400 000 ihmistä.

Erityisen tärkeitä sosiaalisen median vaikuttajat ovat lapsille ja nuorille. Jopa 39 prosenttia 15–24-vuotiaista suomalaisista katsoo YouTube-tähtien videoita joka viikko.

Lähes puolet tästä ikäryhmästä kertoi PING Helsingin tuottamassa tutkimuksessa, että sosiaalisen median tähdet ovat vaikuttaneet muun muassa heidän käsityksiinsä terveydestä, hyvinvoinnista ja ilmastonmuutoksesta.

Vaikuttajilla on suuri valta myös arjen valintoihin.

Seuraajat luottavat siihen, mitä somevaikuttaja sanoo. Heihin samaistutaan ja heitä ihaillaan. Koska seuraajat elävät tai haluaisivat elää samanlaista elämää kuin ihailemansa vaikuttaja, hänen sanomansa tehoaa.

Moni myös kiintyy vaikuttajaan seuratessaan tämän elämää. Niinpä tästä saattaakin tulla seuraajalle henkilö, joka koetaan läheiseksi, melkein ystäväksi.

Tapasimme kolme sometähteä, joilla on kymmeniä tuhansia seuraajia, ja kysyimme heiltä, miltä tuntuu olla mielipidevaikuttaja.

Lue myös: Mistä löytää ystäviä aikuisena? Kokeile Facebook-ryhmää tai uutta harrastusta

Maria Kangaskortet, 28: ”Haluan kertoa videoissani hyvästä lapsiperhe-elämästä”

Seuraajia The Realm of Maria -kanavalla YouTubessa 55 000

”Aloin tehdä YouTube-videoita, koska halusin tuoda niiden kautta esille tavallista perhearkea. Mediassa oli esillä aika negatiivinen kuva pikkulapsiarjesta, ja minulle tuli olo, että haluan tehdä videopäiväkirjaa siitä, että lasten kanssa voi olla ihan mukavaa ja leppoisaa.

Olen alusta asti halunnut herätellä ajatuksia vaikeistakin aiheista. Kanavallani esimerkiksi keskustelen vaihtuvan vieraan kanssa asioista, joista ei yleensä puhuta julkisesti, kuten seksistä synnytyksen jälkeen ja abortista.

Olen myös halunnut jakaa tietoa asioista, joista ei ole ennestään saatavilla paljon informaatiota, esimerkiksi endometrioosista, jota itse sairastan.

Olen tehnyt videon myös masennuksesta, jonka sairastin parikymppisenä. Eräs nainen laittoi minulle viestiä, jossa hän kertoi, että juuri sinä päivänä, kun latasin videon YouTubeen, hän oli miettinyt, että ei jaksa enää. Hän oli kuitenkin katsonut vielä videoni, minkä jälkeen hän päätti jatkaa vielä huomiseen.

Se, että joku on saanut videostani kokemuksen, että masennuksesta voi selvitä, on minulle tärkeää. Tiedän, kuinka vaikeaa masentuneena on ajatella niin.

 

Maria Kangaskortet

Maria Kangaskortet julkaisee videoitaan You Tube -kanavalla nimellä The Realm of Maria.

Haluan tehdä sisältöä, joka rohkaisee ja tuo hyvän fiiliksen muille. Yritän olla videoillani aivan tavallinen – niin kun olenkin. Uskon, että videoni kannustavat muita parhaiten, jos ihmiset voivat samaistua minuun jollakin tavalla.

Haluan, että ihmisillä olisi matala kynnys tulla juttelemaan kanssani. Saan paljon viestejä varsinkin nuorilta, jotka kertovat minulle asioita, joita eivät ole kertoneet koskaan kenellekään. Heitä auttaa se, että he saavat sanoa asiansa ääneen ja että joku kuuntelee.

Kerran kaupassa eräs vanhempi rouva pysäytti minut ja kertoi katsovansa perheteemaisia videoitani. Hän sanoi tykkäävänsä niistä, koska voi niiden avulla palata muistoissaan aikaan, jolloin omat lapset olivat pieniä.

Mielestäni kaikkein tärkeintä vaikuttajan työssä on auttamisen mahdollisuus. Vaikka monet ehkä ajattelevat, että työni on turhaa, koen sen seuraajiltani saamani palautteen perusteella tärkeäksi ja arvokkaaksi.

Katsotuimmalla videollani maistatan esikoisellani omia lapsuusaikani herkkuja. Videolla on kohta puoli miljoonaa katsomiskertaa. Ihmiset ovat kertoneet, että heillä on ollut hauskaa videota katsoessaan tai heille on tullut nostalginen olo.

Vaikka se kuulostaa pieneltä, koen tärkeäksi vaikuttamiseksi myös sen, jos jollekulle tulee hyvä mieli minun ansiostani.”

The Realm of Maria -kanava YouTubessa

Sita Salminen, 26: ”Puhun avoimesti mielenterveydestä ja hyvinvoinnista”

Seuraajia Sita Salminen -kanavalla YouTubessa 138 000

”Kun perustin blogin lukion jälkeen, päätin esiintyä siinä avoimesti. Kun tuntemattomat ryhtyivät seuraamaan minua, minusta tuli heille läheinen ja kuulumiseni kiinnostivat heitä.

Jo blogillani oli paljon lukijoita, mutta vasta vuonna 2016 perustamastani YouTube-kanavasta Sita Salminen tuli todella suosittu.

Kanavalla kerron arjestani ja kiinnostuksen kohteistani. Tärkeitä aiheita ovat mielenterveys ja hyvinvointi, sillä minulla on syömishäiriötaustaa ja olen kärsinyt ahdistuneisuudesta ja itsetuhoisuudesta.

Sita Salminen

Sita Salminen -YouTube-kanavan lisäksi Sitalla on on myös toinen YouTube-kanava, Sita Sofia ASMR, jolla on 209 000 seuraajaa. Parhaillaan hän kirjoittaa eroottista novellikokoelmaa.

Monet ihmettelevät, miksi tavallisia ihmisiä seurataan sosiaalisessa mediassa. Uskon syyn olevan se, että ihmiset kaipaavat samaistuttavuutta. Sitä, että joku oikeasti uskaltaa olla aito ja rehellinen ja kertoa myös huonoista fiiliksistä.

Kaksi vuotta sitten julkaisin videon, jolla kerroin, miten käsittelen sitä, kun oma keho ahdistaa. Vastikään sain viestin nuorelta naiselta, joka sanoi, että hänen parantumisprosessinsa syömishäiriöstä alkoi siitä videosta. Sen kuuleminen tuntui ihan uskomattomalta.

Haluan saada seuraajani rakastumaan omaan elämäänsä. Toivon videoillani voivani vaikuttaa siihen, että jokainen voisi olla itsensä paras ystävä.”

Sita Salminen – ja Sita Sofia ASMR -kanavat YouTubessa

Sara Puhto, 23: ”Autan kuvillani ihmisiä käsittelemään kehonkuvaansa”

Seuraajia @saqqysara -tilillä Instagramissa 322 000

”Aluksi julkaisin paljon treenikuvia. Olin aloittanut Bikini Body Guide -nimisen treeniohjelman ja päivitin Instagram-tililleni kuvia edistymisestäni ja lihaksistani. Koin, että kuvieni oli oltava täydellisiä.

Olin silti jatkuvasti epävarma. Minusta alkoi tuntua, että kuvani olivat valetta, koska en näytä koko ajan siltä kuin kuvissani. Kuvat kun oli otettu aina täydellisestä kuvakulmasta täydellisessä valossa. Aloin pohtia, miksen näyttäisi todellisuutta kuvieni takana.

Sara Puhto

Sara Puhto julkaisee @saggysara-nimisellä Instagram-tilillä kehopositiivisia valokuvia, joissa kurvit ja mutkat saavat näkyä.

Niinpä julkaisin kuvaparin, joista toisessa venyttelin ja esittelin vatsalihaksia ja toisessa annoin kehon olla täysin rentona. Koska sain siitä paljon hyvää palautetta, päätin jatkaa. Haluan auttaa ihmisiä vähentämään omaan kehoonsa liittyviä epävarmuuksia.

Saan paljon viestejä ihmisiltä, joilla on syömishäiriö. Olen keskustellut 15–16-vuotiaiden tyttöjen kanssa, jotka ovat kertoneet, että kuvani ovat auttaneet heitä käsittelemään kehonkuvaansa.

Haluan osoittaa, ettei täydellistä kehoa ole olemassakaan. Meissä kaikissa on kauneutta, eikä ole olemassa vain yhtä tavoittelemisen arvoista ulkonäköä.”

@saggysara -tili Instagramissa

Avainsanat

Keskustelu

He ovat edelleen tavallisia nuoria naisia. En ymmärrä (hyväksy) some -tähteyttä laisinkaan. Kauhistuneena luen milloin mitä höpinää, osa osaa ilmaista itseään hyvin, mutta vaikuttamista näin heppoisilla perusteilla en tajua – ellei sitten ihan yhtä vaatimattomilla ajattelun lahjoilla olo aikaansaa samaistumista sitten sitä vääristynyttä julkisuuden ihannointia. Tositv-tähti ilmiö on myös todella outo: kun hölmöilee televisiossa niin tuleeko siten tähdeksi? Tähti -sanaa muutenkin käytetään liikaa – kovin ovat pieniä ne lukemattomat ”tähdiksi” luonnehditut. Tosin ”Tanssii tähtien kanssa” -ohjelma on aika kiva – on eri asia tähditellä jotenkin leikkisästi; osa tanssinopettelelijoista on tuntemattomia.

Kommentoi juttua: Maria, Sita ja Sara olivat tavallisia nuoria naisia, kunnes heistä tuli yllättäen satojentuhansien ihailemia sometähtiä – tunnetko jo nämä nykyajan vaikuttajat?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X