Tarinat

Oi aikoja! Rakkaimmat radiomuistot – Lauantain toivotuista Markus-setään

Meillä jokaisella on omat muistomme radiosta. Vuosikymmenten takaisiin hetkiin liittyy lumoa, jotka aikakin on jo tainnut kullata. Kotilieden juttu vuodelta 1987 kokosi muistoista muutaman.

”Maanantai-iltana kello kahdesan alkoi kuunnelma ja kodeissa keräännyttiin hiiskumattomina radion ääreen.  Huonekaluteollisuus oli uuden kodin keskeisen esineen innoittamana luonut näppärän huonekalun, niin sanotun radiopöydän.

Siinä oli hylly ja usein laatikkokin, missä säilytettiin Radiokuuntelijaa tai sanomalehdestä leikattua Viikon radio-ohjelmat -palstaa. Radiopöydälle sijoitetun radion alla oli kaunis liina, ja usein liinaa käytettiin myös radion päällä. Huolitelluissa kodeissa kukkamaljakon paikka myös oli radiolla.

Radio oli majesteetillinen ja painoi kuin kivi. Radio oli ikkuna avaraan maailmaan, missä niin kovin harva kävi ennen,” muistelee toimittaja Leena Järstä Kotilieden jutussa Muistojeni radio vuonna 1987.

Markus-setä oli lasten tuntema radiohahmo.
Markus-sedän lastentunneilla oli joka toinen torstai satukuunnelma ja joka toinen lasten esityksiä. Oleellista lastentunnilla oli myös lasten kirjelaatikko.

Radio oli suomalaisten tuntojen tulkki

”Kaikki radion tenhovoima oli äänen varassa. Olihan radio toki tarjonnut viihdettäkin ihan alkuajoistaan lähtien. Palle ystävineen – Palle, Kalle, Iines ja Mirkku – esittivät ohjelmia, jotka naurattivat. Samoin legendaarinen Suomisen perhe.”

Elokuvaohjaaja Toivo Särkkä ohjasi 1940-luvulla Suomisen perheen, mikä oli ensin radioperhe.
Suomisen perhe on vuosina 1938–1958 tehty radion kuunnelmasarja. Perheen lapsia esittivät Lasse Pöysti (Olli) ja Maire Suvanto (Pipsa). Sarjan pohjalta tehtiin myös kuusi elokuvaa vuosina 1941–1945 ja 1959. 1940-luvun kuvassa myös elokuvaohjaaja Toivo Särkkä.

”Lauantain toivotut alkoivat esittää kuuntelijoiden levytoiveita syksyllä 1935.

Levytoivekonsertissa kuultiin viikoittain 10–12 esitystä. Kun ohjelmassa ei ole ollut juontajaa, kappaleen jälkeen radiokanavan kuuluttaja luki tekijätiedot. Lähetysaika jakautui kahteen osaan: ensin soitettiin enimmäkseen klassista musiikkia, kun taas lopuksi päästiin populaarimusiikin pariin.”

Harmony sisters oli tunnettu kokoonpano.
Kotkalaiset sisarukset, Vera, Maire ja Raija Valtonen perustivat 1930-luvun puolivälissä Harmony Sisters -lauluyhtyeen. Yhtye oli tuolloin suosittu kotimaassa, mutta kiinnostusta he herättivät myös muualla Euroopassa.

Radio oli myös kansan suuri yhdistäjä

”Radiossa oli suunnatonta dramatiikkaa. Jos Pekka Tiilikainen itki, itki melkein koko muukin kansa.”

Radiossa selosti 1950-luvulla Pekka Tiilikainen.
Radioselostaja Pekka Tiilikainen tulkitsi urheilun jännittävän tunnelman radion kuulijoille.

”Kaikesta tästä suuresta kohoavat kaikkein korkeimmalla ne ikimuistettavat ohjelmat, jotka monelle ovat suorastaan virstanpylväitä muistojen taipaleella: Mannerheimin hautajaiset, Helsingin olympiakisojen avajaiset, talvisodan rintamavoitoista kuuleminen ja sen Suomi–Ruotsi-maaottelun selostus, missä Suomen voitto tuli kotiin viimeisen Voitto Hellstenin juokseman viestiosuuden ansiosta.”

Radio voitto hellstein
”Voitto Hellstenin hirmuinen kiri tuo joukkueellemme viestivoiton ja samalla hän varmistaa koko maaottelun voiton Suomelle pistein 209-201. Radioon kilpailua selostanut Pekka Tiilikainenkin innostuu – Eläköön Suomi!”

Televisio nappasi yleisön radion ainutkertainen lumo hiipui

”Ja sitten vain radion lumo lopahti. Ensin tuli rinnakkaisohjelmia, ula (ultralyhyet aallot), ja iltapäivälähetyksiä ja jopa uutisia tunnin välein. Öisinkin.

Tenhovoima kohtasi itseään lopullisesti vahvemman television räjähdysmäisesti yleistyessä. Radioteatterin draamat hävisivät kuvapiirongin annille.”

Kerro ja kommentoi alle, mikä radiopersoona tai -ohjelma on sinulle jäänyt menneiltä vuosikymmeniltä erityisesti mieleen?

Toimittaja Leena Järstän juttu on julkaistu Kotiliedessä 17/1987.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oi aikoja! Rakkaimmat radiomuistot – Lauantain toivotuista Markus-setään

suitta69

Pekka oli päissään Nevalan hoitan aikana, selosti play-backina heiton. Markus-setä sanoi suorassa lähetyksessä, että nyt tämä poika lähtee paskalle.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.