Tarinat

Onko köyhällä lapsella varaa lukioon? Näin tuloerot vaikuttavat mahdollisuuteen kouluttautua

Perheissä tuskaillaan lukiolaisen ja ammattikoululaisen tietokoneiden ja kirjojen hankinnan kanssa. Niihin uppoaa heti kättelyssä satoja, jopa tuhansia euroja. Kuinka tähän venyy yksinhuoltaja?

Lukiokoulutuksessa opetus on opiskelijalle maksutonta, kun opiskelija suorittaa lukion koko oppimäärän, sanotaan Opetushallituksen sivuilla.

Siihen lukiolain takaama maksuttomuus loppuukin. Oppikirjoihin, tietokoneeseen ja muihin kuluihin se ei ulotu.

Lue myös: Lukutaidottoman äidin tytär päätyi avustajaksi eduskuntaan: ”Jos todella haluan jotain, voin saada sen kovalla työllä”

Rahanmeno yllättää monet perheet lukion alussa. Tietokone on pakko olla. Se maksaa sadoista tuhansiin euroihin.

Kirjat kustantavat kahdestakympistä neljäänkymppiin kipale. Noin kuuden viikon välein edessä on uudet hankinnat, kun kurssit vaihtuvat. Vaikka vanhempi sisarus olisi juuri suorittanut lukion, perittävää ei usein ole, koska vuonna 2016 uudistuneen opetussuunnitelman myötä uudistuivat myös oppikirjat.

Digikirjojen tulo ei tunnu hintoja laskeneen. Digikirjaa ei voi edes jälleenmyydä. Ylioppilaskirjoituksetkin maksavat.

Pakolliset menot tarkoittavat lukiolaisen perheelle runsaan 2 500 euron kuluja lukion aikana. Ammatillisissa oppilaitoksissa kustannukset vaihtelevat alasta riippuen sadasta eurosta noin 800 euroon. Esimerkiksi kokiksi opiskeleva tarvitsee kokin vaatteet, kengät, veitset ja kirjoja.

Lukiossa tuskin päästään ensimmäistä lukukautta loppuun, kun kuuluu kutsu opiskelijoiden itse junailemille risteilyille. Pian tulevat vanhojentanssit, penkkarit ja abiristeilyt. Ne eivät ole pakollisia lukiosta suoriutumisen kannalta, mutta sosiaalisesti kyllä.

Ja lapsilisän tulohan loppuu sopivasti kesken lukion, 17-vuotiaana.

Lue myös: Joka viides alle 25-vuotias mies on syrjäytynyt – näin nuoria voi tukea ja kannustaa

maksuton toisen asteen koulutus, lukio, lukiokoulutus, onko pienituloisilla varaa kouluttautua, kallis lukio

Joka viides käy töissä

Jos keskituloisessa, kahden aikuisen perheessä lasketaan rahojen riittävyyttä, miten on yksinhuoltajalla? Kai kaikilla nuorilla pitäisi olla mahdollisuus toisen asteen koulutukseen? Ilman sitä työmarkkinoilla ei ole juuri sijaa.

Lukiolaiskyselyn perusteella joka kolmannella on taloudellisia vaikeuksia. Joka viides käy koulun ohella töissä pärjätäkseen.

Osa opiskelijoista karsii kursseja. Olisihan tuo espanjan kieli kiva, mutta kirjoja senkin opiskeluun tarvitaan.

On laskettu, että täysin ilmainen toinen aste maksaisi noin 100 miljoonaa euroa vuodessa, eikä sille ole näytetty vihreää valoa. Sen sijaan hallitus on päättänyt, että pientuloisten perheiden nuorille ryhdytään maksamaan opintotuen oppimateriaalilisää syksystä 2019 lähtien. Se olisi noin 47 euroa kuukaudessa.

Helsingissä opiskelevia saattaa lykästää vuoden 2020 alusta lähtien, jos ehdotus toisen asteen maksuttomuudesta hyväksytään budjettineuvotteluissa. Tuleeko mahdollisesta maksuttomuudesta kunnille kilpailuvaltti ja Helsingin oppilaitoksiin hirveä pyrky?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko köyhällä lapsella varaa lukioon? Näin tuloerot vaikuttavat mahdollisuuteen kouluttautua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.