Vieraalle tarjotaan kahvia

Ota kantaa: Saako kylässä olla yli kolme päivää?

Kohteliaisuussyistä yökylässä saisi olla enintään kolme päivää, ja valtaosa suomalaisista onkin. Mutta onko siinä mitään järkeä?

Sanonta kuuluu, että ”kalat ja vieraat alkavat haista kolmessa päivässä”. Ilmeisesti viisaus juontaa juurensa jo antiikin Kreikasta. Kultaisen säännön mukaan sukulaisten ja tuttavien luona olisi sopivaa yökyläillä enintään kolme päivää.

Näyttää siltä, että suomalaiset myös noudattavat tätä sääntöä. Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekivät toissa vuonna 14,8 miljoonaa kotimaan matkaa, joilla he yöpyivät sukulaisten tai tuttavien luona. Yli 80 prosentissa matkoista yökylässä oltiin enintään kolme yötä.

Onko pitkään kylässä viihtyvä nuuka vai moukka?

Internetin keskustelupalstalla törmäsin äitiin, joka päivitteli sitä, miten lapsuudenystävä oli savustanut hänet parin päivän oleskelun jälkeen kotoaan, vaikka vierailua oli suunniteltu pitkään, edellisestä tapaamisesta oli kulunut vuosia ja kallis matka oli ollut työttömälle naiselle ponnistus.

Toinen keskustelija tuomitsi päivittelijän heti moukaksi ja piti tätä hyväksikäyttäjänä, joka halusi vain nähdä kotimaata toisten nurkissa loisimalla. Yöpyi tuttavan luona, kun ei viitsinyt maksaa hotellia!

Omasta lapsuudestani muistan, että isotätini oli meillä kylässä aina korkeintaan yhden yön. Lapsena mietin, miksi täti oli aina niin kiireinen. Eikö hän tykännyt olla meillä? Voi olla, että yksineläjä väsyi lapsiperheen arjessa tai että omat menot odottivat. Todennäköisesti syynä oli kuitenkin kohteliaisuus: se, että hän ei halunnut olla vaivoiksi.

Sukulaiset tulevat vierailulle

Kyläilystä lääke yksinäisyyteen?

Eikö tätä antiikinaikaista sääntöä olisi jo aika muuttaa? Nykyään puhutaan yksinäisyydestä, syrjäytymisestä ja siitä, että enää ei ole aikaa tavata läheisiä. Sukulaisiakin hädin tuskin tunnetaan. Eivätkö pitkät vierailut toimisi suhteiden katkeamista vastaan?

Itse olen ”loisinut” vanhempieni, appivanhempieni ja kavereideni nurkissa useita päiviä, jopa viikkoja, kun olen asunut ulkomailla ja viettänyt lomia Suomessa tai muuten vain vieraillut jonkun luona. Ei kaukana asuvien ystävien luokse edes viitsi matkustaa pariksi päiväksi. Eihän siinä edes ehdi vaihtaa kunnolla kuulumisia.

Sitä paitsi, etkö itsekin säästäisi mieluusti rahojasi johonkin kivaan, jos kalliin hotellin sijaan kotimaankohteessa voisitkin asua tuttavien luona?

Ja voihan se olla, että ”ikävistäkin” sukulaisista löytää uusia mukavia puolia, kun paremmin tutustuu.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/18.

Mitä mieltä sinä olet? Osallistu keskusteluun kommenttikentässä!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ota kantaa: Saako kylässä olla yli kolme päivää?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X