Ota kantaa: Onko sopivaa ostaa itse omat joululahjansa?

Kamalia posliiniesineitä, liian pieniä vaatteita tai sysirumia yöpaitoja? Joululahjan antajalle ei kannata antaa liikaa päätäntävaltaa, jos tietää itse mitä haluaa.

07Olimme seurustelleet mieheni kanssa puoli vuotta ja ensimmäinen yhteinen joulu oli tulossa. Olin jossain aivan toisessa yhteydessä maininnut ohimennen, että hammaslääkärini suositteli minulle sähköhammasharjaa.

Juuri pari päivää ennen jouluaattoa telkkarissa näkyi sähköhammasharjan mainos.

”Siinäpä loistava joululahja”, tokaisi mieheni polleana.

Tyrskähdin nauruun ja ihmettelin, että kuka tollo ostaisi toiselle hammasharjan joululahjaksi. Miesparka valahti kalpeaksi ja oli vaitelias loppuillan. Seuraavana päivänä hänelle tuli kiireellisiä asioita.

Aattona sain kaksi pakettia, ison ja pienen. Pienessä oli kaulakoru ja isommassa – mikäs muu kuin sähköhammasharja!

Itse ostamalla saat, mitä tarvitset

Jo teinivuosina sen keksin vanhempieni kanssa: he maksavat, minä valitsen itse. Joskus paketoin omat lahjani, ja jouluaattona iloitsen saamistani ihanista paketeista. Mikä ihana lahjaperinne!

Toki lahjakortti ajaisi saman asian, mutta aattona on kiva avata kääreitä ja hypistellä niitä. Pelkästä muovilärpäkkeestä kun ei ole juuri iloa pyhäpäivänä.

Monen ystäväni mielestä tapamme on aina ollut äärimmäisen tylsä, ankea ja yllätyksetön. Ehkä, mutta ah niin käytännöllinen: saan juuri sitä mitä tarvitsen, oikean kokoisena ja värisenä. Ei turhia kulhoja, kamalia neuleita tai tylsistyttäviä kirjoja.

Ja mikä parasta, ei palautusrumbaa kuittien kanssa täpötäysissä kaupoissa välipäivien alennusmyynneissä.

Minä ostan itselleni, mies paketoi minulle

Hyvin pitkään mieheni halusi yrittää yllättää minut syntymäpäivinä ja jouluina.

Sain useana vuonna hupparin, tosin aina samanvärisenä eli pinkkinä. Yöpukujakin hän yritti ostella, mutta lopputulos oli se, että yritin änkeytyä aattoiltana liian pieniin pyjamapöksyihin. Jostain syystä hän kuvitteli minut pienemmäksi kuin olinkaan. Toiveajattelua kenties.

Nykyään kerron hyvin tarkasti, mitä haluan ja usein valitsen lahjani itse. Mies hoitaa paketoinnin ja se onkin yleensä lahjan hellyttävin osa.

Mielestäni lahjojen antamiseen ei kannata ladata liikaa romantiikkaa. Jos toista haluaa muistaa konkreettisella lahjalla, voi saajan antaa valita se itse. Näin molemmilla on jälkikäteen hyvä mieli.

Ja sitä paitsi, lahjanantaja ansaitsee ihan yhtä suuren suukon ja kiitoksen, vaikka sinä olisitkin valinnut pakettisi sisällön.

Mitä mieltä sinä olet? Ota kantaa ja keskustele!

Keskustelu

On ihan soveliasta sopia esim. avioparin kesken, että kumpikin ostaa omat lahjansa. Sillä tavoin ei tule pettymyksiä. Mutta käyttääkseni Anneli Juutilaisen omaa nimitystä ”kuka tollo” nauraa sille, että joku antaa sähköhammasharjan joululahjaksi? Sehän on mitä hyödyllisin, tarpeellisin ja terveellisin lahja! Miksi lahjat eivät saisi olla käytännöllisiä? Juuri epäkäytännölliset lahjat ovat usein niitä turhakkeita.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.