Tarinat

Seura: Suurlähettiläs Päivi Laine seuraa Ukrainan sotaa korttelin päässä Zelenskyin hallintorakennuksesta – ”Jos vakava isku osuu kohdalle, ei ole oikeastaan mitään tehtävissä”

Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Päivi Laine elää Kiovassa keskellä Ukrainan sotaa. Hän kertoo Seurassa, millaista arki maassa on nyt.

Oli toukokuu, ja ilmahälytys soi monta kertaa yössä. Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Päivi Laine meni makuulle valmiiksi petaamansa jumppamaton ja makuupussin päälle vessan lattialle. Peittona toimi pyyhe, Päivi kertoo Seurassa.

”Loistokasta diplomaattielämää vessanpytyn ja allaskaapin välissä”, Päivi sanoo Seuralle.

Päivi on johtanut Suomen edustustoa Ukrainassa vuodesta 2019. Ennen sitä hän toimi kiertävänä suurlähettiläänä Irakissa. Nykyinen asemapaikka on Kiovassa, vain korttelin päässä presidentti Volodymyr Zelenskyin hallintorakennuksesta.

Kun Päivi saapui Ukrainaan, hän koki suuren vapauden tunteen. Hän saattoi kulkea ovesta ulos kadulle, kun halusi. Kontrasti oli suuri, sillä Irakissa Päivi ei ollut voinut liikkua missään ilman turvamiehiä.

Nyt tilanne on Ukrainassa toinen.

”Kiovan kaduilla voi kävellä, mutta turvallisuutta on nyt mietittävä täälläkin. Venäjä ulottuu aseillaan kaikkialle Ukrainaan”, Päivi sanoo.

Lue myös: Olga pakeni lastensa kanssa Ukrainasta Suomeen – Tallinnassa vastaan tullut oma isä purskahti itkuun

Sireenien soidessa Päivi noudattaa kahden seinän sääntöä

Tällä hetkellä ilmahälytyksiä on Kiovassa enää vähän, sillä sodan painopiste on nyt Ukrainan itä- ja eteläosissa. Kiovalaiset ovat niin tottuneita ilmahälytyksiin, etteivät he aina reagoi niihin lainkaan.

Päivi on varautunut ilmahälytyksiin petaamalla patjan asuntonsa eteiseen kenkätelineen viereen. Suojapaikan valintaan on vaikuttanut niin sanottu kahden seinän sääntö, jota Päivi noudattaa.

”Jos vakava isku osuu kohdalle, ei ole oikeastaan mitään tehtävissä. Sitä todennäköisempää on, että isku osuu lähistölle, ja silloin esimerkiksi paineaallon särkemien ikkunoiden sirpaleet voivat tappaa. On mentävä ikkunattomaan tilaan, jonka eristää kaksi kantavaa seinää”, Päivi kertoo Seuralle.

”Ei vain Putinin sota vaan koko Venäjän sota”

Itä-Eurooppa kuuluu Päivin osaamisen ydinalueeseen. Hän on työskennellyt myös Moskovassa edustuston päällikön sijaisena vuosina 2012–2016.

Päivi ajatteli pitkään, että sota on osa valtion politiikkaa, jolle kansa ei mahtanut mitään. Nyt Päivi tuntee toisin. Mielipidemittaukset näyttävät, että venäläiset kannattavat sotaa.

”Venäläisillä on vastuunsa. Putin on äänestetty valtaan useita kertoja vaaleissa, ja iso osa kansasta näyttää hyväksyvän hänen toimintansa. Ukrainalaiset kertovat omien Venäjällä asuvien sukulaistensa uskovan enemmin valtion propagandaa kuin heitä. Ei ole kyse yksinomaan Putinin vaan koko Venäjän sodasta”, Paula sanoo Seuran haastattelussa.

Putinin tavoite on raju.

”Putinin päämäärä näyttää olevan se, että Ukraina ja sen kansa pitää pyyhkiä pois maailmankartalta.”

Päivi ei ole enää yhteyksissä venäläisten diplomaattien kanssa, joihin hän on työssään tutustunut.

”He ovat asuneet vuosia ulkomailla ja tietävät, miten länsimainen järjestelmä toimii. Miten heidän omatuntonsa antaa periksi toimia venäläisen järjestelmän hyväksi?”

Päivin mielestä on tärkeää, että Suomella on suurlähetystö Kiovassa. Venäjän naapurimaana Suomi on hänen mukaansa tärkeä keskustelukumppani Ukrainalle.

”Ukrainalaiset haluavat kuulla siitä, miten Suomi on selvinnyt”, Päivi sanoo Seurassa.

Lue myös Seura.fi: Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Päivi Laine on nähnyt, että kaikki on mahdollista – myös pahassa: ”Ei ole kyse Putinin vaan koko Venäjän sodasta”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seura: Suurlähettiläs Päivi Laine seuraa Ukrainan sotaa korttelin päässä Zelenskyin hallintorakennuksesta – ”Jos vakava isku osuu kohdalle, ei ole oikeastaan mitään tehtävissä”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.