Paljain nilkoin pakkasessa — koska teini kasvaa hullun muodin yli?

Miinus 20 astetta ja paljaat, sinertävät nilkat vilkkuvat! Ei pipoa, ei kaulaliinaa, ei lapasia, takki auki, farkut reisistä halki ja poikki. Teini, milloin tämä hullutus loppuu?

Koittaako koskaan se huojentava aika, ettei talvipukeutumisesta tarvitse riidellä? Oppiiko nuori pukeutumaan lämpimästi? (Paitsi tietysti kesällä ja sisällä, jolloin asusteisiin kuuluu paksu pipo.)

Valitettavasti järki ei tärähdä  päähän sillä sekunnilla, kun nuori täyttää 18 eli on virallisesti aikuinen.

”Suurin osa nuorista aikuisista kallistuu jossain vaiheessa mukavuuden ja järjen puolelle erottuakseen ”nuorista”. Tosin tänä talvena on näkynyt myös siististi pukeutuneita, trendikkäitä aikuisia pukumiehiä ilman sukkia pakkasella. Ei ole yhtä ikää, jolloin kaikki muuttuisi kuin taikaiskusta, Väestöliiton perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaa sanoo.

Vanhempia kauhistuttava paljasnilkkamuoti on Oulasmaallekin perin tuttu. Hän teki aiheesta jopa videon Väestöliiton Urpot.fi-sivustolle. Urpot on nuorisokieltä ja tarkoittaa tietysti vanhempia. Sivustolla on paljon käytännön tietoa ja vinkkejä  perheille, joissa on teinejä.

”Eräskin teinityttö totesi kaverilleen, v-alkuista sanaa käyttäen, että mun nilkat on aina jäässä ja tunnottomat. Mietimme, että pitäisikö meillä täti-ihmisillä olla varavillasukat laukussa näille poloisille.”

On eräs nuori ikäryhmä, joka taatusti pukeutuu sään mukaan: varusmiehet ja -naiset. Heillä ei ole erityistä hinkua palella esimerkiksi talvisella metsäkeikalla.

Muistathan napapaidat ja märät farkut?

Jopa aikuiset tietävät, että sukkahousut ovat kurjat jalassa, eivätkä pitkät kalsarit eli ”mamikset” ole aina tyylikkäät. Siperia on kuitenkin opettanut.

Oulasmaa muistuttaa, että jokaisella sukupolvella on omat kotkotuksensa.

”1970-luvun nuoret kiskoivat märät farkut jalkaan lattialla kiemurrellen. Märät siksi, etteivät ne olisi kuivina mahtuneet.”

Moni vanhempi muistaa nuoruudestaan kuinka pipo sujahti reppuun heti, kun kotiovi painui kiinni. Samoin kävi lapasille.

Uudestaan muotiin tullut pilotti- tai bomber-takki ei peitä napaa eikä selkää, joten virtsa- ja pahimmassa tapauksessa munuaistulehdukset olivat jokavuotisia riesoja.

Paljasnilkkamuoti koettelee erityisesti akillesjänteitä. Tennarit ovat paitsi kylmät myös liukkaat.

Tällä vuosituhannella revityt farkut ja olkapäät paljastavat paidat ovat trendikkäitä. Osa ihmisistä ei pääse koskaan palelumuodin yli.

”Pitää toivoa, että seuraava trendi suosisi lämmintä pukeutumista”, Oulasmaa sanoo.

Katso Väestöliiton video tästä:

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.