parsa ja pissan haju

Muuttuuko pissasi haju syötyäsi parsaa? Tästä se johtuu

Parsapissa on käsite. Silti vain osa ihmisistä tietää, mitä kyseinen sanapari tarkoittaa. Lue, miksi parsa muuttaa virtsan hajua ja miksi vain osa tuntee ilmiön.

Vessassa käydessä ei voi erehtyä. Epämiellyttävä rikkipitoinen haju leijailee ilmoille ja tiedät syöneesi parsaa, vaikket olisi edes vilkaissut annostasi. Mutta miksi parsa muuttaa virtsan hajua?

Parsan aiheuttama muutos pissan hajuun on ihmetyttänyt kauan – siis todella kauan.

Ensimmäinen merkintä parsan syönnin jälkeisestä virtsasta erottuvasta hajusta juontaa juurensa 1000-luvun alkuun. Silloin parsalla ajateltiin olevan lääketieteellisiä ominaisuuksia ja hajua pidettiin todisteena parsan toimivuudesta.

Parsa ja pissan haju

Parsan aiheuttama haju virtsassa johtuu parsan sisältämästä rikkipitoisesta aminohaposta. Itsessään hajuton aminohappo hajoaa ruoansulatuksessa ja tulee elimistöstä ulos epämiellyttävän hajuisena pissana.

Parsa muuttaa virtsan hajua nopeasti. Haju voi leijailla ilmoille jo 15–30 minuuttia parsan syömisen jälkeen. Parsan valmistustavalla tai syödyllä määrällä ei ole merkitystä.

Parsa haisee virtsassa, mutta vain osa haistaa sen

Oletko huomannut, että parsa haisee virtsassa? Parsa ja pissan haju on ollut myös tieteellisen tutkimuksen kohteena.

Oletko huomannut, että parsa muuttaa virtsan hajua?

Parsapissaa on tutkittu tieteellisesti. Tutkijat ovat erimielisiä siitä, miksi vain osa haistaa parsan aiheuttaman hajun virtsassa.

Osa uskoo, että vain joidenkin elimistö tuottaa hajua virtsassa syötyään parsaa. Toiset taas uskovat, että kaikki tuottavat hajua, mutta vain osalla ihmisistä on kyky haistaa kyseinen haju.

Jälkimmäinen on suositumpi teoria, ja viimeisimmät tutkimukset tukevat sitä.

On epäselvää, kuinka monta prosenttia ihmisistä haistaa syöneensä parsaa käydessään vessassa. Yhdysvaltaistutkimuksessa 40 prosenttia sanoi pystyvänsä haistamaan hajun. Naiset haistoivat hajun hieman miehiä enemmän.

Tutkimuksessa oli kuitenkin puutteita, sillä osallistujat raportoivat hajusta itse, eivätkä tutkijat mitanneet kykyä haistaa objektiivisesti.

Parsan aiheuttamasta hajusta pissassa ei pääse eroon

Jos pissasi haisee sen jälkeen, kun olet syönyt parsaa, johtuu se siis siitä, että elimistösi käsittelee parsaa tavalla, joka tuottaa haisevia kemikaaleja ja pystyt haistamaan ne.

Valitettavasti hajusta ei pääse eroon eikä sitä pysty vähentämään. Suurin osa hajua aiheuttavista yhdisteistä on parsan kärjissä, joten jos haju häiritsee ja olet valmis tinkimään makunautinnosta, kokeile leikata parsan kärjet pois.

Katso Kotiliesi.fi:stä parsan keitto-ohje ja Himahellan video, kuinka keität vihreän ja valkoisen parsan!

Lähteet: The Guardian, The Kitchn, Medical News Today, Huffington Post, Live Science

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Muuttuuko pissasi haju syötyäsi parsaa? Tästä se johtuu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X