Tarinat

”Pitää olla rehellinen itselleen” – Kotilieden lukijat kertovat tärkeimmät äideiltä saadut viisaudet

Pyysimme Kotilieden lukijaraatia pohtimaan äitienpäivän alla, millaisia oppeja he ovat saaneet äideiltään. Kotilieden kyselystä kävi ilmi, että äideiltä on saatu usko omaan pärjäämiseen sekä taito arvostaa muita.

Lue, millaisia viisauksia äidit ovat jakaneet eteenpäin. Kuulostaako tutulta?

Rehellisyys maan perii

”Rehellisyys ja se, ettei eletä toisten kustannuksella ja se mikä on sanottu ja sovittu, pitää. Kun ei itse valehdella, ei epäillä toisiakaan valheesta, ja siksi sellaiset huudahdukset kuin ”ei oo totta!” ovat sopimattomia. Tähän sisältyy toisen kunnioitus.”

”Pitää olla rehellinen itselleen. Äiti (synt. 1921) joutui ehkä luopumaan osasta omia unelmiaan, ehkä hän antoi yhteisön mielipiteen vaikuttaa liikaa (mitä naapurit ajattelee -tyylisesti), mutta hän aina muisti muistuttaa, että oma selkäranka pitää säilyttää.”

”Rehellisyys. Ei tulisi mieleenkään varastaa keneltäkään, vaikka saisin hoitaa heidän pankkiasioitaan (kuten nykyisin saa lukea että aikuiset lapset tai muut edunvalvojat saattavat tehdä). Hoidin molempien vanhempieni pankkiasiat usean vuoden ajan, kun heille ei nettipankin käyttö luonnistunut.”

Arvosta muita

”Ei yksipuolinen säkki aidalla pysy. Mikä tarkoittaa, että antamisen kuten kaiken muunkin tulee olla aina molemminpuolista.”

”Hymyilevän Apollon sanat: ”Ei paha ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista”. Toista ihmistä ei pidä tuomita tuntematta lähtökohtia tai eväitä, jotka elämä on hänelle antanut. Omastaan voi aina jakaa palan toiselle.”

Äitienpäivänä pohdimme, mitä äidit ovatkaan meille opettaneet.

”Hyväksy ihmiset sellaisina kuin he ovat. Minun äitini on ymmärtäjä ja minusta kasvoi sellainen myös. Nyt työelämässä muiden ihmisten hyväksyminen ja arvostaminen omina itsenään on minun vahvuuteni, ja siitä saan kiittää äitiäni.”

Nainen pärjää aina

”Itsenäisyys naisena. Kunnioitan häntä, sillä hän ponnisti hyvin vaatimattomista lähtökohdista aika korkealle ja uskalsi semmoista, mikä ei 30-luvulla ollut tavallista, mm. matkusti yksin Englantiin rahtilaivalla opiskelemaan englantia.”

”Pystyn mihin vaan, mutta siihen tarvitsen henkistä pääomaa, jonka saan laajasti kulttuuria ja historiaa harrastamalla. Minua vietiin lapsena paljon ulkomaille, konsertteihin, teatteriin, ravintoloihin, näyttelyihin. Sain osallistua aikuisten keskusteluihin ja minut otettiin niissä vakavasti. Seurauksena hyvä itsetunto ja sisu, jolla selviää. Sukumme naiset ovat ”sitkeitä sissejä”.”

”Nainen pärjää aina ja missä vaan. Älä koskaan anna kenenkään miehen alistaa sinua. Ole ylpeä naiseudestasi ja siitä mitä teet. Ja minä kyllä olen. On ihanaa olla nainen ja äiti.”

Ahkeruus kannattaa

”Maa ei laiskoja elätä! Sota-aikaan kovin varhain aikuistumaan joutuneena, sodan jalkoihin kotinsa ja opiskelumahdollisuutensa menettäneenä äiti painotti opiskelun ja työn tekemisen merkitystä. Akateeminen koulutukseni oli hänelle tärkeää. Toisen ihmisen kunnioittamista ja arvostusta hän painotti myös.”

”Opin tekemään töitä, valmistamaan omat vaatteeni ja perheellenikin. Henkinen oppi on siinä, että itse tekemällä saa laatua ja pärjää.”

”Maalaistalossa oppi tekemään pienestä pitäen vähän kaikenlaista. Ehkä sellainen sitkeys ja peräänantamattomuus, sietokyky ja toivo paremmasta tulevaisuudessa.”

Äideiltä saadut viisaudet pysyvät muistissa.

”Pidä huoli itsestäsi ja seiso omilla jaloilla. Tämän hän oli oppinut siitä, että aviomies jätti asiat äidin hoidettavaksi.”

Äidin puoleen saa aina kääntyä

”Äiti on perheen ”yleismies”, hän osaa kaikkea, auttaa kaikkia, kaikessa. Kotiin voi aina tulla, olipa asia mikä hyvänsä.”

”Äiti on aina äiti. Vaikka lapset olisivat aikuisia, äiti kuuntelee ja välittää. Mielestäni sen pitäisi olla itsestäänselvyys jokaiselle äidille (ja isällekin).”

Korkeammat voimat tuovat turvaa

”Jumala. Hän vaan on tärkein elämässä.”

”Kun olin 3-vuotias, en tahtonut päästä ison lumikinoksen yli. Äiti ei voinut tulla auttamaan, kun hänellä oli pikkuveli sylissä, ja kun pyysin äidiltä apua, äiti sanoi, että nyt minun on kyllä selvittävä itse, vauvaa ei voi laitaa lumihankeen. Olin vastannut, että äiti ei tarvitse kyllä selviän, kyllä Jumala antaa voimia. Tätä äitini sanoi minulle usein myöhemminkin, ei ole niin suurta kinosta tai ahdinkoa, että et pääsisi sen yli, ja jos tuntuu, että voimat eivät riitä, niin kyllä Jumala antaa voimia. On ollut esteitä, mutta kaikki on ylitetty, kun Jumala on antanut voimia. Kiitos, äiti, muistutuksesta.”

Lue myös:

Äitienpäivä on lähtöisin Yhdysvalloista Lukijoiden kauneimmat äitienpäivärunot – valitse mieleisesi Askartele äitienpäiväkortti Mitä äidille lahjaksi? Äitienpäivän hemmotteluaamiainen

Kommentoi

Kommentoi juttua: ”Pitää olla rehellinen itselleen” – Kotilieden lukijat kertovat tärkeimmät äideiltä saadut viisaudet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.