Nyt voit ladata puhelimeesi sovelluksen, joka voi pelastaa ihmishenkiä

Joka vuosi elinsiirtoa odottavia menehtyy, koska sopivaa siirrännäistä ei löydy. Lataa puhelimeesi elinluovutuskortti ja varmista, että pahimman sattuessa tahtosi on selvä. Lue ohjeet sovelluksen käyttöön jutustamme!

Lain mukaan aivokuolleen elimiä ja kudoksia voi käyttää toisen ihmisen sairauden tai vamman hoitoon, jos menehtynyt ei ole sitä eläessään kieltänyt. Lompakosta löytyvä kirkkaankeltainen elinluovutuskortti kuitenkin nopeuttaa prosessia ja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

Jos lompakko pursuaa jo kanta-asiakaskortteja, salikortteja ja pankkikortteja, elinluovutuskortin saa nykyään myös sovelluksena puhelimeen.

Lue lisää: Sydämensiirto pelasti elämälle – harvinaiseen kardiomyopatiaan sairastunut Armi, 66, ehti jo käydä kuoleman porteilla

Päätös siitä, mitä elimilläsi kuoleman jälkeen tehdään, on sinun. Kuitenkin tälläkin hetkellä Suomessa yli 550 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Joka vuosi jopa 10 prosenttia elinsiirtoa odottavista menehtyy, sillä siirrettävistä elimistä on jatkuva pula.

Suomessa elinluovutustoiminta on vastuullista, tiukasti säädeltyä ja eettistä. Sillä pelastetaan henkiä. Keltainen elinluovutuskortti takaa, että luovuttajan tahto tulee kuulluksi myös kuoleman jälkeen.

Kuka voi olla elinluovuttaja?

Suurin osa luovutettavista elimistä saadaan aivokuolleilta ihmisiltä. Munuaisen voi kuitenkin saada myös elävältä läheiseltä, kunhan luovuttaja on terve ja täysi-ikäinen. Luovuttamisella ei ole yläikärajaa, merkitystä on lähinnä elimien kunnolla.

Ikä ei kuitenkaan ole vain numero. Jos menehtynyt on alaikäinen tai muusta syystä kykenemätön muodostamaan elinten luovuttamisesta omaa mielipidettään, elinluovutukseen tarvitaan huoltajan lupa.

Kaikki vainajat eivät sovi elinluovuttajiksi. Tietyt virustartunnat, kuten hiv tai hepatiitti B ja C, ovat yleensä esteenä elinluovutukselle. Myös elämän aikana sairastettu syöpä voi pysäyttää prosessin.

Elinluovutuskortti ei kuitenkaan velvoita sinua arvioimaan itse sopivuuttasi luovuttajaksi. Arvioinnin tekevät aina lääkärit.

Lue lisää: Uutta munuaista odottava Arja: Dialyysi sitoo minut tuntikausiksi kotiin

Pelasta henkiä ja lataa elinluovutuskortti puhelimeen

Allekirjoittamalla elinluovutuskortin annat luvan elimiesi ja kudostesi käyttämiseen toisen ihmisen hyväksi. Kortin voi tilata paperisena Elinluovutuskortin sivuilta. Nopeimmin homma hoituu kuitenkin, kun lataa elinluovutuskortin puhelimeen.

1. Lataa Elinluovutuskortti-sovellus. Sovellus on saatavilla Android- ja iPhone-puhelimiin sekä iPad- ja Android-tabletteihin.

2. Täytä elinluovutuskortti puhelimellasi. Riittää, kun täytät nimesi ja päivämäärän. Tietoja voi muokata jälkikäteen.

3. Kerro läheisillesi. Tosipaikan tullen on tärkeää, että rakkaimpasi tietävät, mitä tahdot. Sovelluksen avulla voit lähettää tiedon elinluovutuskortistasi läheisillesi. Halutessasi voit kehottaa heitäkin täyttämään omat elinluovutuskorttinsa.

Lähde: Elinluovutuskortti.fi

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nyt voit ladata puhelimeesi sovelluksen, joka voi pelastaa ihmishenkiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X