mummoilu, granny girl, mummotyttö, neulominen

Rakastatko mummoilua? Saatat olla mummotyttö eli granny girl!

Houkutteleeko perjantai-iltana nojatuoli, teekupponen ja hyvä kirja enemmän kuin meluisien baarien ja yökerhojen kiertäminen? Neulotko islantilaisia villapaitoja itsellesi ja ystävillesi, vaalit orkideoitasi ja rakastat kirppareiden kiertelyä? Saatat olla granny girl eli henkinen mummo!

Oletko jo kuullut käsitteen granny girl? Virallista suomenkielistä käännöstä termille ei ole, mutta sananmukainen ”mummotyttö” voisi osua aika lähelle. Käsitteellä tarkoitetaan nuoria tai keski-ikäisiä naisia, jotka elävät mummoillen. Granny girl tarkoittaa siis henkilöä, joka on henkisesti mummo.

Mummotyttöys ei ole sidoksissa lapsenlapsiin tai ikään, vaan se on elämäntyyli. Granny girlit tavoittelevat seesteistä, rauhallista mummofiilistä elämäänsä ja nauttivat asioista, joita on tyypillisesti pidetty mummomaisina.

granny girl, mummotyttö, mummoilu, lukeminen, rentoutuminen, mummolife

Granny girl harrastaa

Harrastusten saralla mummotytöt viettävän aikaa käsitöiden, ruoanlaiton ja leivonnan, puutarhanhoidon ja lukemisen parissa. Granny girl täyttää ristikoita, innostuu radion puheohjelmista tai podcasteista ja katsoo klassikkoelokuvia. Hän kasvattaa yrttejä ja tomaatteja joko puutarhassaan, parvekkeellaan tai ikkunalaudallaan.

Henkinen mummo poimii pakkaseen marjat mustikkametsästä ja leipoo seuraavana kesänä mustikkapiirakkaa itse poimituista marjoista. Hän tilaa villalankoja tukusta, värittelee aikuisten värityskirjoja ja innostuu valokuva-albumeista.

Baari-illan sijaan mummotyttö valitsee rauhallisen koti-illan. Hän kahvittelee aamuaurinkoa ihaillen kuistilla tai parvekkeella, ja antaa ystäville lahjoiksi itse tehtyjä DIY-projekteja. Vanhat astiat ja huonekalut, kettukarkit ja Fazerin parhaat, kierrättäminen ja kirpparit kiehtovat mummotyttöä.

Henkisen mummon kotona

Henkisen mummon kotoa löytyy keinutuoli ja räsymatto. Sisustuksessa keskeisessä osassa ovat perinnoksi saadut tai kierrätyskeskuksesta pelastetut vanhat huonekalut. Keittiön kaapista löytyy Arabian astioita tai ruusukuvioin koristeltuja kuppeja.

Kaapin päällä komeilee kuparinen kahvipannu tai vanha kamera, olohuoneesta löytyy vinyylisoitin. Kodin sisustuksessa on käytetty niin vintage-esineitä kuin halpaa kitschiä. Seinällä saattaa rippua ryijy, hyllyssä on valokuvia kehystettyinä. Granny girl täyttää kotinsa viherkasveilla ja mahdollisuuksien mukaan hoitaa puutarhaansa hellin ottein.

Granny girlin univormuun kuuluvat kirpputorilöydöt, villasukat ja itse tuunatut ihanuudet. Keittiössä mummotyttö saattaa kiepauttaa vyötäisilleen esiliinan. Kosmetiikassa henkinen mummo suosii luonnonkosmetiikkaa.

Kun henkisen mummon luokse tulee vieraita, hän kattaa kahvipöydän kukkuroilleen ja pyytää vierailijoita santsaamaan ainakin kolmesti. Granny girl loihtii itse karjalanpiirakat, kuivakakut sekä vegaaniset ja gluteenittomat leivonnaiset.

Kohti mummomaisempaa elämää

Jos haluat lisää mummofiilistä elämääsi, voit aloittaa miettimällä, mikä omassa mummolassasi oli sellaista, mikä inspiroi sinua. Mitä tapoja, harrastuksia, tyylejä tai viisauksia voisit ottaa isoäidiltäsi omaan elämääsi?

Granny girliksi voi alkaa myös osa-aikaisesti. Mikäli et halua muuttaa kotiasi mummoilun mekaksi, esimerkiksi mökille voi kerätä esineitä, jotka virittävät mielen henkiseen mummoiluun.

Testaa Kotilieden hauskalla testillä, oletko sinäkin granny girl!

Lähteet: Granny Girls, Henna-Kaisa Sivonen: Mummoillen – Henkisen mummon käsikirja, Gummerus

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Rakastatko mummoilua? Saatat olla mummotyttö eli granny girl!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X